Уволниха шефа на НЕК, подписал, че строим “Белене"

https://www.24chasa.bg/Article/845028 www.24chasa.bg
КРАСИМИР ПЪРВАНОВ

Шефът на НЕК Красимир Първанов бе уволнен, след като подписа на своя глава договор за АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт". Енергийният министър Трайчо Трайков съобщи, че не му е дал мандат, малко след като от НЕК обявиха, че са се споразумели с руската страна. Договорено било допълнение към споразумението по проекта, с което срокът му се удължава с 3 месеца, а през този период се замразяват всички дейности.

Съгласно подписания от Първанов документ на 1 юли 2011 г. България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на "Белене", съобщи Трайков. Трябва да бъде договорена и цената. Министърът добави, че ДАНС ще се заеме със случая, тъй като Първанов е превишил правомощията си. Той е информирал премиера за случилото се.

Това е документ, който на г-н Първанов му беше изрично забранено да подписва, каза Трайков. Предварително е бил съгласуван друг текст, а той парафирал неодобрена версия. "Това показва, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят", каза министърът. Сега ситуацията ставала ненормална, защото не било ясно кой ще плаща неустойките, ако не се разберем за цената с руската страна в срок.

От НЕК обаче заявиха, че няма подобна обвързваща клауза. Подписани са меморандум за разбирателство и допълнение 12 към договора. (24часа)