Кое е особеното на конюнктивита от коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8451445 www.24chasa.bg
Акад. д-р ПЕТЯ ВАСИЛЕВА

Специфичното на конюнктивита от коронавируса: не слепва очите сутрин - обилен секрет, но воднист

Не изисква специализирано лечение, носете очила за защита, съветва акад. д-р Петя Василева

Коронавирусът може да попадне в организма през лигавиците на устата и носа, но и през очите. Въпреки че най-малко се коментира заразяването през очите, вирусът може да стигне до дихателните пътища и белия дроб и чрез

слъзната
течност,
която преминава
от окото към
носа и гърлото
по слъзно-
носния канал

Не е обърнато достатъчно внимание на този вход на инфекцията. Широко препоръчваните маски оставят напълно незащитени очите, каза акад. д-р Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница “Академик Пашев”.
Симптомът
“червено око”
- признак на
конюнктивит,
все по-често се съобщава от хората, заразени с вируса, но в същото време не всеки конюнктивит е свързан с COVID-19. Ако имате зачервяване едновременно с други признаци, се обадете на личния лекар, за да се прецени дали и към какъв специалист да се насочите. Диференциална диагноза на конюнктивита може да направят очните лекари. Не се самолекувайте.
Конюнктивитът представлява
възпаление на
лигавицата,
която покрива
очната ябълка,
вътрешната
страна
на клепачите и
мигления ръб
Проявява се със зачервяване, изразено в различна степен, сълзене и лек оток на клепача. Пациентите се оплакват от парене, смъдене, описват го даже като “очите ми горят”.

Леки прояви на конюнктивит се наблюдават при повечето системни вирусни инфекции - грип, морбили, варицела и др. Картината на конюнктивита от новия коронавирус не е толкова тежка, както при епидемичния кератоконюнктивит, причинен от адено- и коксакивируси.
Оплакванията са по-изразени сутрин. Специфично лечение не е необходимо. Подобрение се получава от измиване с хладка вода и поставяне на изкуствени сълзи, които механично отмиват евентуално размножилите се вируси. Характерно е, че липсва слепването на клепачите сутрин, тъй като секретът е воднист и обилен, обясни специалистката.

Може ли здрав човек да се зарази от сълза на болен? Може ли здрав човек да се зарази от сълзата на човек, който е носител на вируса, но няма симптоми или е в инкубационен период, т.е. инфекцията още не се е изявила? Засега няма отговор на тези въпроси, вероятно такива опасности съществуват, смята акад. Василева. Затова набляга на правилото, че е задължение на контактния и заболелия да предпазват здравите - непременно да носят очила, които са част от пълната защита с лични предпазни средства.

При прегледа лекарят и пациентът се доближават на 10-15 сантиметра един от друг.
Не е случайно,
че първият
починал
медик в Ухан
е очен лекар,
добави офталмоложката.

От голямо значение е хората да си носят слънчевите очила навън и непрекъснато предписаните диоптрични очила.

Въпреки че не са специализирани за епидемии, те
предпазват по
няколко начина:
1. Осигуряват механична защита от попадане на заразени капчици и пръски.
2. Представляват пречка за докосване на очите с ръце.
3. Коригират проблемите на зрението, предотвратяват зрителната умора и осигуряват добър комфорт при гледането, особено на близо. Хората с късогледство не трябва да ползват контактни леща по време на епидемия.
4. Предпазват от опасността при почистване на дома и работните помещения със силни дезинфектанти в очите да попаднат пръски от тях
“Носете очилата си задължително, не пипайте очите и лицето - съветва акад. Василева. - Много неща още не са известни за поведението на новия коронавирес. Набираме опит в момента.”