36 от 53-ма пациенти с COVID-19 се подобряват след лечение с Remdesivir

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8456220 www.24chasa.bg

Състоянието на 36 от общо 53 пациенти, лекувани с експерименталното лекарство на американската фхармацевтична компания Remdesivir, се е подобрило, показва публикувано наскоро научно проучване, цитирано от чешкия сайт Lidovky.cz. Много от постигнатите добри резултати в лечението на тези пациенти обаче са съпроводени със странични ефекти, пише изданието.

Изследването е публикувано в престижния журнал по медицина на New England, а шефът на Gilead Даниел О'Дей е обобщил развитието на обещаващо лекарство Remdesivir в писмо до служителите на компанията. В анализа са били включени заболели с много тежък ход на заразата с COVID-19, на които американският производител е предоставил Remdesivir за експериментално лечение.
От изследваните 53 коронавирусни лица 22 са били лекувани в САЩ, 22 - в Европа или Канада, и 9 в Япония. Повече от половината от тях са били зависими от белодробна вентилация. Състоянието на 36 от тях (или 68%) се подобрява в рамките на 18 дни.
От всичките 53-ма пациенти, почти половината - 25, са изписани от болниците, където са лекувани, а 7 пациенти са починали.
Чехия също лекува експериментално един пациент с американското лекарство и той се възстановява, пише изданието. Но според лекуващия лекар не е доказано дали ремдезивир е помогнал.

Чешкият пациент не е включен в анализа на медицинското списание, тъй като той включва данни от лечението на първите пациенти в програмата, получавали ремдезивир между 25 януари и 7 март. Те са приемали лекарството 10 дни, като в първия ден са получили доза от 200 mg, а в останалите 9 - по 100 mg.

В анализа на резултатите при около 60 на сто от лекуваните с ремдезивир се споменават леки странични ефекти, а при 12% - сериозни. Най-често са били по-високи нива на чернодробни ензими, диария, обрив или ниско кръвно налягане.

До края на май в Чехия се очаква доставка на ремдезивир за 140 000 пациенти, пише изданието. Зам-министърът на здравеопазването и шеф на чешкия кризисен щаб в пандемията Роман Примула е заявил, че ще предложи три болници за тестване на експерименталния препарат.

Според шефа на US компанията Gilead Даниел О'Дей изобщо не може да се каже окончателно дали Remdesivir е ефективно и безопасно лекарство. Той отбелязва, че продуктът Remdesivir все още е експериментален и не е одобрен за масова употреба. „Когато изучавате ремдезивир, въпросът не е само дали е безопасен и ефективен срещу COVID-19, но и за това какви пациенти лекува, колко дълго и на кой етап от заболяването им това лечение ще е най-полезно. Нуждаем се от много отговори и следователно имаме нужда от различни видове проучвания с различни видове случаи", аргументира се шефът на американската фармацевтична компания.

Анализът се базира само на оценка на резултатите от първото лечение на много малка група заразени. Затова информацията от клиничните изпитания на лекарството ще са от решаващо значение, пише чешкият сайт.

Първите две изпитания на лекарство върху пациенти с тежки до умерени симптоми на К-19 стартираха в Китай в началото на февруари. Две други проучвания се провеждат от американската компания Gilead, като едното е за сериозни случаи на заболяване, а другото - за по-леки. Едното се ръководи от Световната здравна организация, а другото от NIAID на САЩ, който тества ремедезивир при около 800 пациенти, като на част от тях се дава контролно плацебо.

Очаква се в края на април да излязат данните от проучванията за тежко заболели с К-19 и Gilead да ги публикува възможно най-бързо. Данните на NIAID се очакват през май. Датата на публикуване на китайските изследвания все още не е ясна. Но Gilead информира, че независимо от очакванията, публикуването на резултатите от клинични опити с лекарства срещу К-19 може да отнеме повече от година, така че скоростта, с която в момента се извършват изследвания, е забележителна.