Сунай откри астероид на 450 милиона км от Земята

https://www.24chasa.bg/Article/845838 www.24chasa.bg
Сунай често прескача до обсерваторията “Н. Коперник" във Варна. СНИМКИ: СТОЯН НИКОЛОВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Когато било на 15 години, едно обикновено момче от Каолиново прочело учебник по астрономия за 11-и клас. Трябвало да напише доклад за планетата Земя. Тогава решило, че голямата му мечта е да стане астроном. Сега - 7 г. по-късно, момчето е вече откривател на небесно тяло.

На 31 март Сунай Ибрямов получи писмо от проф. Патрик Милър, че откритият от него астероид вече има официално признание. Американският учен е ръководител на международния проект "Пан Старс".

"Откритото от мен небесно тяло е официално признато от Центъра за малки тела в Харвард и му е дадено временното наименование 2011 FY16. То се намира в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер и е на приблизително 450 млн. км от Земята", обясни четвъртокурсникът в Шуменския университет.

Същността на проекта е да се откриват нови небесни тела. От огромен 1,8-метров телескоп, разположен на Хаваите, участниците, които са само студенти от цял свят, получават изображения на небесни тела. Те ги изследват и след това изпращат изчисленията в централата на проекта. След многократни проверки се установява дали тялото е изследвано от някой друг досега. В случай че не е, откривателят получава известие, че астероидът е "негов".

Сунай Ибрямов и шефът на катедрата по астрономия в Шуменския университет проф. Диана Кюркчиева

“Да, чувствам се откривател”, признава 23-годишният студент в Шуменския университет.

По правилата на проекта трябвало да работи в екип с партньор. Сунай избрал първокурсник от Истанбулския университет. Откритието обаче е само на шуменеца.

Той е роден в малкото селце Дойранци. След началното училище на село Сунай продължава в гимназията в Каолиново. Когато бил в 10-и клас, разбира, че в Шуменския университет е открита специалност "Астрономия".

"Нашият ВУЗ е единственият в България, в който се учи "чиста" астрономия", посочва шефът на катедрата проф. Диана Кюркчиева.

Малко преди кандидат-студентските изпити през 2007 г. починал бащата на Сунай. Месец преди да си отиде, той казал на майка му: "Ще направиш всичко възможно да му дадеш добро образование".

Приемат момчето на първо класиране по първо желание - астрономия. Сунай и майка му се преместват в Шумен, живеят на квартира и досега. Жената е продавачка в магазин за дрехи. Издържат се с нейната заплата и стипендията на Сунай. По-голямата му сестра е омъжена в Истанбул.

Само след 2 г. в университета с решение на академичния съвет Сунай е избран за първия студент демонстратор във Факултета по природни науки.

Започва да води и упражненията на първокурсници по "Наблюдателна астрономия", макар че е по-голям от тях едва с 2 години. Избран е за организатор на наблюденията в астрономическия център на университета.

Когато е в трети курс, муприсъждат наградата на община Шумен за студент на годината. "По същото време станах инициатор за учредяването на Студентско астрономическо общество и бях негов първи председател", разказа Сунай. Член е и на Съюза на астрономите в България и на Астрономическата асоциация в София.

Макар и все още студент, вече е автор на 5 научни труда и 15 научнопопулярни статии. Приятелите му твърдят, че работи по 15-16 часа.

В нощта, когато получава потвърждение за открития астероид, Сунай пътува за Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Четвъртокурсникът е назначен на работа там. Чака дипломирането си през лятото, когато официално ще получи щатното място на физик.

"Сега водя образователни програми на двуметровия телескоп, чета лекции на посетители, имам и много други задачи", обясни младият учен.

По международните стандарти Сунай има правото и да кръсти новооткрития астероид.

"Предстоят допълнителни наблюдения, за да се определят точните му орбитни елементи. Това ще трае от 3 до 5 г., понякога наблюденията продължават повече от 6 години. Когато се изчисли точната орбита на астероида, ще мога да му дам име. Но понеже има много време до кръщаването, все още не съм мислил как да го нарека”, разказа откривателят.

През 1985 г. покойният вече създател на дисциплината в Шуменския университет проф. Владимир Шкодров и екипът му откриват около 20 тела. Едно от тях получава името "Шумен", но чак след близо 8 години.

"Използвам случая чрез "24 часа" да изкажа дълбоката си признателност към покойния професор Шкодров. Той ми е преподавал в университета", заяви Сунай.

Сега вузът чака да бъде изграден павилион за наблюдения на небесните тела. Той трябва да се построи на Шуменското плато и там да бъде разположен спечеленият по проект 40-сантиметров телескоп. "Чакаме приключване на процедурите от общината и Министерството на земеделието, които са ни партньори в този проект", заяви проф. Диана Кюркчиева.

Амбициите на Сунай са да завърши бакалавърската степен в Шумен и да кандидатства магистратура в Софийския университет. "Интересувам се от затъмнително двойни променливи звезди, пиша дипломна работа на тази тема, използвайки професионалните наблюдения, които проведох с 60-сантиметровия Касегрен телескоп на Националната астрономическа обсерватория в Рожен", обясни Сунай.

Той смята да се реализира в България и не гледа навън. Сигурен е, че тук има поле за младите учени.

"Виждам, че повечето успели млади хора предпочитат чужбина заради по-добрите условия за работа, по-добрата база и заплащане. Аз съм решил да остана в страната си и да помагам за развитието на българската наука. Астрономията е най-древната, най-красивата наука, изследваща необятната и тайнствена Вселена", смята Сунай.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аднан Ходжа лансира голотии по телевизията, съдят го Голи баджаци и дълбоки деколтета в "религиозно" предаване скандализират Турция и докарват до истерия тв зрителите. Пиперливото токшоу "Беседи с Аднан Октар", което се излъчва по частния интернет канал А9, е обвинено, че пропагандира леко поведение и развращава обществото.

Спрете с операциите, апелира Мис България '95 "Отегчена съм от силикон, изкуствени коси, тежък грим и дузина пластични операции при лицата в модните среди. Време е да се завърнем към натуралната женска хубост. Имам мисия да докажа, че естествената красота може отново да бъде актуална." Това заяви специално за "България Днес" шефката на модна

Плажно парти си направи актрисата с български корени Нина Добрев по случай рождения си ден. Звездата от "Дневниците на вампира" събра най-близките си хора на вила край океана. Освен куп известни актриси за празника на Нина специално пристигнаха и родителите й. Навръх рождения ден на Добрев гостите се събраха край басейна на вилата и се наливаха с