Борисов: Шефът на НЕК не е уволнен, предупреждавам Трайков

https://www.24chasa.bg/Article/846154 www.24chasa.bg
КРАСИМИР ПЪРВАНОВ СНИМКА АРХИВ

Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". За оставането му на поста е настоял вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Министър-председателят уточни, че отправя последно предупреждение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. „Това ще е последният път, за който на министър Трайков му правя подобна забележка - трети път няма да има", каза Борисов

„Снощи след като отиде и обяви, че ще уволни Първанов, Трайков дойде при мен, направи видеоконферентна връзка със Симеон Дянков и той напоително му обясни как включително и в неделя е викал руската страна, Красимир Първанов и НЕК, и лично е водил преговорите. Обясни му, че на принципа на субординацията на правителството, той като вицепремиер и ресорен на Трайков има право да прави това и Първанов да му докладва и че е груба грешка, че е избързал да говори, преди да е говорил с него", разказа премиерът.

Не се чувствам виновен, каза по-рано днес изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов, цитиран от агенция „Фокус". Той обясни, че сам не би си подал оставката.

Борисов: Шефът на НЕК не е уволнен, предупреждавам Трайков

Подписаното вчера споразумение 12 е било задължително, иначе НЕК е щяла да отиде на арбитраж. Със споразумението няма никакво обвързване с какво и да е, каза още Първанов. За три месеца ще бъде прегледан въпросът с безопасността на бъдещата атомна централа.

„Ние отначало работим за крайна ясна фиксирана цена за „Белене" и аз никога досега не съм чул от моите служители да се работи за нещо друго", заяви Първанов.
Според него в рамките на следващите три месеца, трябва да се изясни и въпросът с цената на бъдещата централа. „И тук трябва да има ясна позиция какво се прави с проекта. Последно чух премиерът да казва, че проектът ще се прави. Това е политическо решение, а не корпоративно", уточни той.

Той показа цяла папка с писмени обяснения, които е предоставил на министър Трайков. „Държа да уточня, че за всяка една промяна на дума в споразумението съм известявал също министър Трайков и Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг", заяви Първанов и подчерта, че няма самоволни действия от страна на мениджмънта на НЕК в подобни преговори. „Беше ми казано, че не ми е даден мандат. Аз питам къде е писменият мандат от министъра с ясната цел какво залага да извършим в тези преговори. До този момент на НЕК писмен мандат не е даван с конкретни насоки какво трябва да търсим в такъв вид преговори", попита и сам отговори Първанов. „Силно съм притеснен какво щеше да се случи, ако Първанов не беше подписал договора и ще ви отговоря. Първанов пак щеше да бъде уволнен, защото в този случай Първанов беше бушон. И при подписване, и при неподписване", смята изпълнителният директор на НЕК.

„Крайният вариант на текст беше съгласуван с вицепремиера министър Дянков", подчерта Първанов. Той обясни, че е съгласувал текста с Дянков, защото е ресорен вицепремиер по енергетика и отговорен заедно с министър Трайков по проекта „Белене". Попитан отново дали с Трайков е съгласуван крайния вариант на текста, Първанов заяви: „Трайков е уведомяван за всяка една дума, която се променя в текста на споразумението. Крайният вариант на текста е даден и на Трайков". Първанов каза, че разполага с имейл с разрешението на вицепремиера Симеон Дянков. „Никой не ми е забранил да подписвам тези документи. Изрична забрана за подписването им не съм имал", категоричен бе Първанов.

Той заяви още, че България е поискала от руската страна параметрите на турбината на централата. „Искаме западна турбина или „Сименс", посочи той.

Поискана е турбина с 1200 мегавата, както и отговори за колко време ще се препроектира, за колко време ще се изпълни, каква е цената и кога ще се достави, каза Първанов. От руската страна ще подготвят отговора си. Цената обаче ще е по-висока от руската, уточни той.