Бизнесменът Тасев бил убит до дома на Юлияна Дончева

https://www.24chasa.bg/Article/846387 www.24chasa.bg
Юлияна Дончева (крайната вляво) на погребението на Тасев. На снимката горе полицаи правят оглед на мерцедеса, в който бе убит бизнесменът. СНИМКИ: "24 ЧАСА", "168 ЧАСА" И БУЛФОТО

В поредица от материали "24 часа" ви разказва за част от 58 поръчкови убийства, извършени през последните 10 г. и останали неразкрити от полицията. Сега екип от 11 криминалисти се е заел с разплитането им. В предни броеве разказахме за разстрелите на Боби Цанков и Николай Попов-Мартеницата.

Възрастен мъж от столичния кв. Бояна отива да пазарував местния магазин сутринта на 14 май 2007 г. В слънчевото и топло утро обаче той забелязва лъскав тъмносин мерцедес с отворен десен преден прозорец, спрял пред №16 на ул. "Севастократор Калоян". Когато човекът се приближава, първо вижда две дупки от куршуми на лявото предно стъкло, а после неестествено полегналото тяло на шофьора.

От главата му тече кръв, а тилът му е отнесен. Убитият е бизнесменът от Кюстендил Александър Тасев-Остапа, който живее на една пряка от мястото на смъртта си.

Тасев, който е президент на ФК "Локомотив" (Пловдив), притежава или има участие в 240 фирми.

По същото време, когато ужасеният съсед звъни в полицията, от къщата, пред която е спрял мерцедесът, също звънят, само че на телефона на мъртвия, а после и на негови приятели с въпроса: защо колата му е спряла там, а него го няма?

На 24 март 2007 г. Тасев (вляво) наблюдава мача на неговия "Локомотив" с "Ботев" (Пловдив) в компанията на експремиера Симеон Сакскобургготски.

Близо до мястото, където е спряла колата на Остапа, живее ексдепутатката от НДСВ Юлияна Дончева, с чието семейство покойният Александър Тасев е в близки отношения.

Александър Тасев-Остапа

Според първоначалната информация бизнесменът е имал среща, уредена по телефона, и затова е спрял колата си на улицата. Предполагаше се, че така е бил "извикан" на разстрел.

По-късно полицията разбира, че всъщност Тасев не е имал среща. Президентът на "Локомотив" (Пловдив) бил маниак на тема игрални филми, които тогавашният съпруг на Дончева му свалял от интернет на дискове и Остапа минавал през тях да ги взема.

Седалката на Тасев на стадиона на "Локомотив" бе до паметната плоча на Георги Илиев. Бизнесменът пред парламента в компанията на депутатите от НДСВ Ваня Цветкова и Борислав Владимиров.

Пред "24 часа" тя потвърди, че са били семейни приятели с бизнесмена и дни преди убийството му той взел филми от тогавашния й съпруг. Но според нея на фаталния 14 май Остапа не е отивал към дома им. "Той живееше на съседната улица, движеше се всеки ден по една и съща улица и от едно и също място си купуваше вестници", допълни Дончева.

Тасев обичал в неделя да се отдава на киното и по цял ден гледал филми у дома си, никъде не излизал и това за него било закон.

Офисите на "Промишлено газоснабдяване" ООД и "Метан пътстрой" ООД в Сливен.

Полицията предполага, че бизнесменът е бил следен в продължение на седмица. Килърите изучили навиците му, с кого контактува и откъде минава.

По време на огледа става ясно, че Тасев е застрелян, докато чете спортен вестник в колата си. Убийците са професионалисти, защото стрелят през затворения прозорец с оръжие със заглушител.

Няма свидетели на покушението, никой от съседите не е чул изстрели. Предполага се, че те са дошли от кола.

Негови близки споделят с полицията, че бизнесменът страдал от плексит и затова е отворил десния преден прозорец на мерцедеса си, а не стъклото откъм неговата страна.

В 8,50 ч Александър Тасев е видян за последно жив, когато си купува вестници от будката до Боянското ханче. След това се качил в тъмносиния си мерцедес с номер СА 6969 и потеглил по улица "Севастократор Калоян".

При разследването се установява, че шефът на пловдивското "Локо" карал бавно и четял вестник. След малко спрял.

Той обичал, когато нещо му стане интересно в пресата, да се задълбочи в него и да изчете докрая материала.

Предполага се, че килърите са открили огън по Тасев от кола. Единият куршум го улучил в главата, а вторият отнесъл тила му. По време на огледа разследващите откриват две гилзи, вероятно от пистолет "Макаров". Но от убийците няма и следа. Те не са открити и до момента. Заради разностранния бизнес на убития и контактите му с политици, депутати и министри полицията работи първоначално по много версии за смъртта на Тасев.

Първата е свързана с газовия бизнес на убития. Търси се връзка между разстрела на Тасев и убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков, станало през януари същата година.

Два месеца след гибелта на Янков общинският съвет в Елин Пелин приема на 2 март Тасев за съдружник в местното "Газоенергийно дружество". Бизнесменът става собственик на 34% от капитала на фирмата, която трябва да снабди със синьо гориво града.

По-късно се изяснява, че това е станало незаконно, без търг и конкурс. Разследването на тази следа обаче стига до задънена улица. Втората версия е свързана отново с газовия бизнес на покойния, но не в Елин Пелин, а в Сливен.

На 12 декември 2006 г. Александър Тасев получава лично от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) две 35-годишни лицензии за разпределение и за обществена доставка на газ в Сливен. Това е максималният срок за една лицензия.

Фирмата на кюстендилския бизнесмен "Промишлено газоснабдяване" ООД с капитал едва 5000 лв. печели срещу гиганта "Овергаз".

Според запознати с делата на покойния схемата му за влизането в Сливен става чрез оранжерии за домати в района, които имат сериозни дългове към "Булгаргаз".

На 3 декември 2004 г. в бр. 106 на "Държавен вестник" е публикувано съобщение, че Сливенският окръжен съд променя списъка на приетите предявени вземания, като замества кредитора "Булгаргаз" ЕАД, включен под №1 в списъка с вземане 4,026 млн. лв., с кредитора "Промишлено газоснабдяване" ООД - Кюстендил, на основание договор за цесия от 7 октомври 2004 г. Така фирмата на Тасев става собственик на въпросните оранжерии и след 2 г. печели газоснабдяването на Сливен. Според публикация във вестник "Банкер" в дружеството "Промишлено газоснабдяване" съдружници на Тасев са Десислава Радкова, съпруга на шефа на Сливенския окръжен съд Радостин Радков, и Екатерина Фурнаджиева, жена на председателя на Кюстендилския окръжен съд Красимир Бамбов.

Според криминалисти навлизането на Тасев в бизнеса е ядосало много хора от силова групировка. Именно там трябвало да се търси поръчителят на убийството на Остапа. След смъртта му в този бизнес се наместват подставени хора на бивш борец. Предполага се, че именно той е изпратил професионалните килъри да ликвидират Тасев.

За мирис на газ в разстрела на Тасев намеква в интервю и неговият съдружник в станциите за зареждане на метан - волейболната легенда Любо Ганев. Кметът на Сливен Йордан Лечков обаче заявява, че тази версия не е вярна.

Проверяват се още хипотези - участие на шефа на "Локомотив" в черно тото и уреждане на мачове, както и негов конфликт с известен подземен бос от Пернишко, който излежава присъда в затвора. Познати на Тасев твърдели, че той спасил негова любовница, която босът пребил почти до смърт.

СТЕФАН ТАШЕВ

Спонсорираше партии, бе приятел с ВИС и СИК

Тасев бе спонсор на няколко политически партии и сам бе изкушен от политиката. Участвал е винаги активно на изборите в Кюстендил. Спонсорирал е и СДС, и БСП, а преди смъртта си завил към НДСВ. През 1997 г. оглавява листата на Бизнесблока на Жорж Ганчев за парламентарните избори в Кюстендил, но не му достигат стотина гласа.

След това дава на Ганчев белязани 10 000 долара в ресторант, за да включи ромския бос Цветелин Кънчев в листата на БББ. Рекетът обаче не бе доказан и Тасев изгоря с парите.

Твърди се, че първият милион на бизнесмена е от череши. Бизнесът му стартирал в зората на демокрацията като прекупвач на плодове, после открива метанстанции, става собственик на търговски комплекси в Кюстендил. По време на масовата приватизация чрез фонда "Гарант инвест" придобива винпрома в Кюстендил и местния обувен завод "Ильо Войвода". После купува завода "Фурнир" в София, придобива бензиностанции в страната.

При огледа на местопрестъплението на стъклото на колата му е открит пропуск за парламента. Става ясно, че той му е издаден от депутата от БСП Трифон Митев. В газовия бизнес Тасев пък бе съдружник с червения общински съветник Мичо Райковски.

Според партньора му Любо Ганев дори бил приятел с президента Георги Първанов. Лично експремиерът Симеон Сакскобургготски уважи поканата на Тасев и дойде на пловдивското дерби "Локомотив"- "Ботев".

Смятан за човек на покойния бос на ВИС-2 Георги Илиев, в Кюстендилско Тасев е бил в добри отношения и с хора от върховете на СИК, твърдят негови познати.

Ползвал кредитиот банка, смятана за близка до тази групировка. Имал търкания с един от наследниците на Георги Илиев в тъмния бизнес на бившата ВИС-2, смятат полицаи. Ставало дума за Христофорос Аманатидис-Таки, издирван с европейска заповед за арест. Но постепенно двамата изгладили отношенията си. Според неофициална информация Тасев е бил съдружник в хотел в Кюстендилско с депутатката от НДСВ Ваня Цветкова. След смъртта му в изяви пред медиите тя твърдеше, че няма бизнес отношения с него.

СТЕФАН БОРИСОВ

Разпитвали всичките му партньори

След убийството на Тасев в СДВР са викани на разпит всички негови приятели и бизнеспартньори, научи "24 часа". Някои от тях са сложени и на детектор на лъжата.

Един от първите бил тогавашният изпълнителен директор на пловдивския "Локо" Емил Наков. След това на разпити са викани хора от Кюстендил, за които се предполага, че движели бизнеса на Тасев в родния му град.

В столичната полиция са се явявали и негови съдружници и партньори от София. Полицията обаче не успяла да научи нищо от тях.

След смъртта на Тасев бизнес империята му се разпада, като съпругата му продава почти всичките фирми, дори луксозната му къща в Бояна. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята