Дянков казал “да” за “Белене”, Трайков с жълт картон

https://www.24chasa.bg/Article/846456 www.24chasa.bg
Дянков. СНИМКА: “24 ЧАСА”

С имейл от САЩ вицепремиерът Симеон Дянков е дал своето “да” за подписването на допълнение 12 за АЕЦ “Белене”. Това съобщи нароченият за уволнение от икономическия министър Трайчо Трайков шеф на НЕК Красимир Първанов.

Ден по-рано Трайков го обвини, че е предал националните интереси, като е подписал с руснаците въпросното допълнение за АЕЦ “Белене”, с което според министъра НЕК се задължава да сключи финален договор за строежа на централата до 1 юни.

"24 часа" поиска да получи имейла на Дянков, от НЕК заявиха, че той съдържал и други неща и не могат да го изпратят.


[F2]Съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров обсъждат пробива в националната сигурност, предизвикан от подписите под анекс 12. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
[F2]Съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров обсъждат пробива в националната сигурност, предизвикан от подписите под анекс 12. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Дянков участвал в преговорите с "Атомстройекспорт" в събота и неделя, като е бил изпратен лично от премиера Бойко Борисов, стана ясно от стенограма от заседанието на правителството, разпространена от пресцентъра на МС.

Шефът на НЕК Красимир Първанов влиза в сградата на икономическото министерство
на ул.
“Триадица”.
СНИМКА:
ИВАЙЛО ДОНЧЕВ
Шефът на НЕК Красимир Първанов влиза в сградата на икономическото министерство на ул. “Триадица”. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

“Идеята ми е била, че финансово-икономически проектът “Белене” трябва да бъде защитен именно за това дали е изгоден или не да се произнесе консултант, който е избран с конкурс. Към момента аз считам, че няма никаква опасност за националната сигурност”, казал Борисов.

Дянков казал “да” за “Белене”, Трайков с жълт картон

За всяка променена дума в споразумението са били уведомявани икономическият министър Трайчо Трайков и бордът на директорите на Българския енергиен холдинг, които в понеделник са били в страната, обяви още Красимир Първанов. Това са Мая Христова, председател на борда, Евгени Ангелов, който е и зам.-министър на икономиката, Йордан Георгиев - изпълнителен директор на холдинга.

Дянков казал “да” за “Белене”, Трайков с жълт картон

Трайков не бил казал “да” за подписването, но не казал и “не”. Вчера икономическият министър отново подчерта, че забранил на шефа на НЕК да подписва анекса.

Пак Първанов обяви, че документите с руснаците са парафирани в 10,10 ч на 5 март. По това време Трайков говореше пред журналисти, че вероятно подписите ще бъдат сложени в Москва. Вчера той отлетя за руската столица като съпредседател на българо-руската смесена икономическа комисия.

"24 часа" разполага с копие от допълнение 12. Текстът от него, който предизвикагнева на Трайков, гласи: "От датата на подписването на настоящото допълнение страните се задължават да действат добросъвестно и да полагат максимални усилия за постигане на окончателнадоговореност по всички документи, формиращи договора за ИДС (за изграждане на "Белене" - бел.ред.) и всички тези документи трябва да бъдат парафирани от надлеждно упълномощени представители на страните до 1 юни 2011 г.”

Според Първанов този текст нямал правно обвързващо значение. "Според юристката на НЕК Мария Цонева българската страна е настоявала да има парафиране.

Това означавало, че след всяка договорена точка експертите слагат парафи и тези теми не се обсъждат отново. Защото руснаците понякога искали пак да се връщат към вече договорени теми. И това нямало нищо общо с подписването на договора и особено с цената на проекта, твърди юристката.

Късно следобед премиерът Бойко Борисов обяви, че отправя предупреждение към Трайков за изгонване от правителството, а Красимир Първанов остава шеф на НЕК.

“За втори път и това ще е последният път, в който на министър Трайков му правя подобна забележка – трети път няма да има.” След като обявил, че уволнява Първанов, Трайков отишъл при Борисов и направил видеоконферентна връзка със Симеон Дянков. “Дянков напоително му обясни как включително и в неделя ги е викал - и руската страна, и Първанов, и НЕК, и лично е водил преговорите. Обясни му, че по смисъла на субординацията на правителството той като вицепремиер и ресорен на Трайков има право да го прави и Първанов да му докладва и че това е груба грешка, че е избързал да говори, преди да се е чул с него. Още повече че аз слушах разговора между тях двамата и Дянков това го попита - кое налагаше да го кажеш сега, да не изчакаш утре, когато си дойда, да излезем и да обясним тези неща”, обясни премиерът.

“Аз съм избрал Дянков за вицепремиер, а той ми доведе г-н Трайков за министър на икономиката, считайки, че той може да изпълнява тази задача, която той като вицепремиер ще му дава", уточни Борисов.След като ги слушал един час, той разбрал, че спорът им е за думата парафира. Премиерът казал, че много държи на министър Трайков. Обяснил му още, че "сигурно е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт или колектив. Когато на човека под мен съм му възложил да контролира, организира и да проведе двата преговора - в такъв случай ти се съобразяваш с него.”

Дори и да е имал разрешение от Дянков да подпише анекс 12 и въпреки заплахите на премиера срещу Трайков, шефът на НЕК Красимир Първанов все пак може да бъде уволнен.

Това става ясно още от думите на Борисов в стенограмата. Според него вината на Първанов е била, че не е уведомил предварително икономическия министър Трайчо Трайков какво ще подписва.

“Дори вицепремиерът да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра. И повтарям, това е разговор, който ще го водим ние тримата, когато си дойде Дянков. Снощи го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство”, обяснява още Борисов.

На заседанието на правителството е докладвал и самият Красимир Първанов, но неговите думи не бяха разпространени в стенограмата. В края на обсъждането, в което премиерът иска и пълен анализ на енергийните проекти в страната,

Борисов определя като “вайкане” политическите дебати в парламента. Външният министър Николай Младенов обаче подкрепи колегата си Трайков рано сутринта.

“Човек, който си позволява да подпише нещо, за което има изрична забрана от своя министър, няма място да работи никъде в българската държава. Това е боклук”, коментира Младенов по адрес на Красимир Първанов в тв интервю.

“Това е повече от пробив в националната сигурност. Това показва, че в държавата има група от хора, която се противопоставя на волята на българския народ”, каза още външният министър.

Все още не всичко е загубено покрай АЕЦ "Белене" и подписаните от Първанов документи, обясни след заседанието на правителството пък Трайчо Трайков. Неговите юристи в момента търсели вратички да не се подпише окончателен договор с руснаците на 1 юни.

Премиерът Бойко Борисов обясни на министрите си, че по негово разпореждане контролът върху преговорите с руснаците е прехвърлен от Трайчо Трайков на Симеон.

МАРИЯНА БОЙКОВА, ВИКТОР ИВАНОВ

Викат Бойко в парламента

С темата "Белене" започна денят на депутатите в сряда. Още преди да гласуват дневния си ред, Синята коалиция и БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента, за да каже подробности около подписания договор за АЕЦ „Белене”.

Председателстващият заседанието Анастас Анастасов даде да се разбере, че Борисов ще бъде поканен, но не може да се ангажира с това дали ще дойде.

„Пред очите ни се случи най-големият пробив в националната сигурност. Къде са Цветанов и ДАНС?”, попита лидерът на СДС Мартин Димитров. Той чакал отговор от премиера окончателни ли са тези договори и могат ли да бъдат развалени.

Румен Овчаров от БСП пък припомни, че преди три седмици ГЕРБ заяви готовност за дебати по проблема с АЕЦ “Белене” и обещаха, че това ще се случи до края на март. „Днес сме вече април и това обсъждане така и не се е случило", отбеляза Овчаров. „Иначе рискуваме отново да изпаднем в празното говорене по една изключително важна тема на хора, които не само нямат необходимияекспертен багаж, за да обсъждат, но и очевидно се опитват да я политизиратгрубо", аргументира се бившият енергиен министър.

След почивката се разбра, че Борисов няма да дойде, но пък министър Трайчо Трайков тръгнал към тях. "Къде е министърът?", беше най-често задаваният въпрос между парламентаристите.

След 12 ч окончателно стана ясно, че Трайков е отпътувал за Москва и никой няма да уважи депутатите.

Министърът ще се върне в четвъртък. Полетът му е изтеглен за рано сутринта и ако заседанието на депутатите не е приключило, е възможно веднага след като кацне, да се отчете пред тях, научи "24 часа". По-вероятно обаче било да отиде в парламента в петък.

Преценка на премиера е дали министър Трайков трябва да си ходи, но политическата отговорност е негова, заяви и лидерът на "Атака"Волен Сидеров.

ДИАНА КЪНЧЕВА

Вицепремиерът от Америка: Подписът не ни обвързва с нищо ново

"Подписаните (от шефа на НЕК Красимир Първанов - бел.ред.) вчера документи не ни обвързват с допълнителен ангажимент към руската страна и не се променят условия по вече подписани в миналото договорености. Дори напротив, имаме време да си поемем въздух, за да се изчистят големите въпросителни - за цената, за системите за сигурност на АЕЦ "Белене" и други.

Това заяви по телефона за "24 часа" в сряда от САЩ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Той бе потърсен за коментар, след като шефът на НЕК Красимир Първанов вчера обяви по време на нарочна пресконференция, че имал "да", за да сложи подписа си, от вицепремиера Симеон Дянков, получен по електронната поща от САЩ. Вицепремиерът Дянков е там на работно посещение и се връща в събота.

"Българската страна получава време да обмисли как да се действа занапред. Знаете, че 31 март тази година бе краен срок, и така бяха постигнати най-доброто отлагане и време за преговори", каза още по телефона вицепремиерът.

"От тази гледна точка българските интереси не са нарушени. А и моята позиция по "Белене" е много добре известна. Вече има избран консултант - HSBC, и той трябва да си свърши работата", категоричен бе вицепремиерът и финансов министър. (24часа)

При спиране на проекта руснаците искат 1 млрд.

Kакво е допълнение 12 към споразумението от 2006 г. за АЕЦ "Белене"?

Това е третият поред анекс, който удължава срока за подписване на същинския договор за изграждането на втората атомна централа. Последният изтече през ноември и беше удължен до 31 март.

А това, което се нарича споразумение, е документът, на базата на който вече се изгражда атомната централа и се поръчва оборудването. В него е записана и базовата цена от 3,99 млрд. евро, с която "Атомстройекспорт" спечели конкурса за строителство до ключ.

Тъкмо то изтече на 31 март. Още преди седмици от "Росатом" предупредиха, че от 1 април техните служители нямат правно основание да пребивават на площадката на "Белене".

След аварията във "Фукушима 1" българското правителство поиска замразяване на проекта, за да станат ясни евроизискванията за безопасност и сигурност на атомните централи. Четири дни след изтичането на 31 март продължиха преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт".

В сряда шефът на НЕК Красимир Първанов показа писмо от "Атомстройекспорт" от 15 март, с което ги уведомяват, че ще внесат иск в арбитража. По изчисления сборните претенции на руската компания надхвърляли 1 млрд. евро. Какво ще се случи с НЕК при тази ситуация, попита той.

Шефът на компанията каза, че е поискал детайлни финансови разбивки за цената на проекта при днешните стойности на материали и строителство. Руснаците вече били казали - ние искаме 6,3 млрд. евро, кажете вие цена.

Според различните европейски инфлационни индекси на ескалация цената на "Белене" е между 4,8 и 5,3 млрд. евро, казаха неофициално от НЕК. (24часа)

Посланикът на Русия Юрий Исаков: Централата отговаря на интересите ви

Строителството на АЕЦ “Белене” напълно отговаря на интересите на България, заяви вчера руският посланик у нас Юрий Исаков пред ИТАР-ТАСС.

Така той коментира изказването на българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че подписаните във вторник споразумения "противоречат на националните интереси" на страната. Исаков определи думите на Трайков като излишно емоционални и и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни.

По повод изявлението му синият депутат Асен Агов коментира от парламентарнататрибуна, че е недопустимо за чужд дипломат да говори така - "той защитава чужди интереси и неговата работа не е да се занимава с българските национални интереси".

Ние ще анализираме внимателно неговото изказване и ще определим становището на Синята коалиция към изобщо неговото присъствие в България, възмути се депутатът. (24часа)