Полените от растенията ще разнесат вируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8468169 www.24chasa.bg
Пролетният цъфтеж може да разнесе бързо заразата.

Алерголог: Трябва да спрем епидемията до средата на юни, когато тополата цъфти

Сезонният цъфтеж на растенията може да се окаже мощен фактор за разнасяне на инфекцията от новия коронавирус, ако разпространението му не спре до средата на юни. Това предупреди имунологът алерголог и кандидат на науките Надежда Логина в ефира на руската Национална служба за новини.

“Ситуацията ще бъде особено трудна, ако не спрем епидемията до средата на юни, когато тополата цъфти. Много често има обостряне на алергични заболявания на дихателната система именно по време на цъфтежа на растенията. А тополовият пух може дори да стане активен преносител на коронавируса”, казва Логина.

Лекарката предупреждава, че всички страдащи от алергия са застрашени по време на разпространението на коронавируса и в сезона на цъфтежа, който ще доведе до масови обостряния на състоянията на пациентите.

“Защото на първо място това са хора, страдащи от различни форми на бронхиална астма или алергичен ринит. Има повече от 20% такива хора на Земята”, обяснява алерголожката.

Според Надежда Логина хората, страдащи от всякакви алергични заболявания на дихателната система, имат защитни реакции на лигавиците, затова са по-податливи на въздействието на всякакви микробни и вирусни фактори.

“Затова горещо съветваме пациентите, които се лекуват при нас, внимателно да спазват всички предпазни мерки”, казва Логина.