Какво носи “Евро плюс”

https://www.24chasa.bg/Article/851183 www.24chasa.bg

На 25 март в Брюксел Европейският съвет прие пакет мерки за стабилизиране на икономиките в Евросъюза. Той бе наречен пакт "Евро плюс". В него влязоха 17 държави, които са в еврозоната. Включиха се и 6 държави извън нея. Това са България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Дания. Не влязоха заради несъгласия Великобритания, Швеция, Унгария и Чехия. Документите трябва да се одобрят от Европарламента.

Пактът поставя четири общоевропейски цели: повишаване на конкурентоспособността, заетостта, растежа и фискалната устойчивост. Веднага след като стана ясно, че България подкрепи пакта, у нас се разгоря широка дискусия, в която се изтъкват плюсове и минуси от това.

Какво означава влизането в пакта. Подкрепата за него ни задължава като държава да спазваме засега осем мерки.

Какво носи “Евро плюс”

Първо. Правителствата се задължават да водят политика, която да изключва индексирането на заплати в публичния сектор. Аргументът е, че така кабинетите оказвали натиск върху заплатите в частния сектор, а някои държави дори правели дъмпинг на пазара на труда с евтина цена на работната си сила. Привържениците на подкрепата ни за пакта тълкуват това като заплаха за замразяване на доходите ни, които и без това са едни от най-ниските в Евросъюза. Привържениците пък уверяват в точно обратното - че така България ще може да догони останалите до влизането си в еврозоната.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Второ. Вдигане на пенсионната възраст за всички. Има обяснение, че това не означава въвеждане на обща пенсионна възраст в ЕС. Мярката е мотивирана от общото застаряване в Европа, натиска му върху дефицитите на пенсионните системи и превръщането им в заплаха за фискалната стабилност. Привържениците на пакта го приветстват като стъпка към неизбежната пенсионна реформа у нас. Противниците го виждат като първа стъпка към изравняване на възрастта за пенсиониране на българите с европейците, които живеят повече.

Какво носи “Евро плюс”

Трето. Хармонизиране на корпоративните данъци чрез уеднаквена данъчна основа. Първоначалният вариант планираше и общо определяне на ставките на преките данъци. Записът бе смекчен и засега оставя на правителствата възможност да ги определят сами. Българските критици се опасяват, че ще се стигне до натиск за приближаване на всички данъци. Други експерти изтъкват, че хармонизирането на ставките по косвените данъци и бездруго е факт.

Какво носи “Евро плюс”

Четвърто. Ангажимент за законово уредена във всяка държава “спирачка на дълговото бреме”. Засега няма окончателен вариант къде да е летвата. Обсъждат се проценти, вариращи от 40 до 60% от БВП. Привържениците на влизането ни в пакта смятат, че сегашният кабинет и без това поставя в предлагания пакт за финансова стабилност летва от 40%.

Пето. Приемане на нови финансови тавани на работещи и на бъдещи програми на ЕС за подпомагане на държави в криза. Европейската програма за финансова стабилност от юни 2011 г. ще разполага с 440 млрд. евро. Това, от една страна, означава, че при нужда и България може да разчита на по-голяма финансова помощ. От друга, натрупването на достатъчно пари в този фонд ще стане чрез по-високи вноски на държавите.

Шесто. През юни 2013 г. ще се появи европейски механизъм за стабилност, който ще замени програмата за финансова стабилност. Обсъжда се капиталовата му база да е 700 млрд. евро, като 500 млрд. ще са за кредитиране.

Седмо. Отпускането на кредити да става след експертиза от МВФ, като държави, които не са в еврозоната, ще участват във вземането на окончателно решение по изключение. Предвижда се създаване на междуправителствена организация със седалище Люксембург. Привличането на МВФ като арбитър се прави, от една страна, заради опита му да отпуска заеми на държави, но с въвеждане на строги рестрикции. А от друга - за да се тушира недоволството към правителствата, подложени на натиск от електоратите си, че харчат техни пари за хора, които живеят нашироко.

Осмо. Въвеждане на по-строги санкции при свръхдефицит и мониторинг над националните бюджети. Още не са ясни размерите на глобите. Българското правителство само заяви готовност да забрани със закон дефицит на националния си бюджет над 3% чрез предлагания пакт за финансова стабилност. ЕК прие и процедура за мониторинг на националните бюджети, който задължава правителствата да го включат в националните си бюджетни процедури.

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

Симеон Дянков: Даваме знак, че държим да сме в еврозоната

"Наистина имаше бурен дебат в Министерския съвет да се присъединим или да не се присъединяваме на този етап към "Евро плюс", признава вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Той е категоричен, че са били обсъдени различни икономически и финансови аргументи, от една страна, но и политическите аргументи, от друга.

"Моята основна теза, а и на тази на екипа ми от министерството беше, че в пакта има част за хармонизиране на данъчните политики, която може да е в ущърб на България и на повечето източноевропейски държави. От тази гледна точка аз лично продължавам да смятам, че в този си вид пактът е повече в интерес на по-старите членки на ЕС и е в ущърб на държавите, които поддържат по-благоприятна за бизнеса данъчна политика, каквато е България”, смята още министърът.

В Министерския съвет обаче надделяло мнението, че ако в момента България застане извън пакта, това щяло да бъде лош знак за Европа. Един вид, че ние сме си променили мнението за еврозоната, обясни Дянков и добави - Нашата позиция е, че приемането на България в еврозоната продължава да бъде наша основна цел.

Вицепремиерът споделя и друго опасение, което надделяло при вземането на крайното решение. А то е, че ако България е извън пакта, няма да участва в разговорите за архитектурата на европакта, няма да може да повлияе в посока към независима данъчна политика на страните в Европейския съюз.

Така Министерският съвет взел решение, че е по-добре България да влезе в "Евро плюс". (24часа)

Пламен Орешарски: Ще ни притиснат да вдигаме данъци

Механизмът на формиране на вноската поне засега е такъв, че като относителен дял от брутния вътрешен продукт ние ще плащаме толкова, колкото плащат и първите пет страни - бъдещи членове на еврозоната, смята бившият финансов министър Пламен Орешарски. Той уточнява, че не става дума за абсолютни суми, а за дял от БВП.

Според него тази вноска не е толкова пряко свързана със заплати и данъчна политика, а по-скоро с ангажиментите в пакта „Евро плюс”, които са свързани с отказ от индексация на заплатите.

Орешарски потвърждава категорично също и опасенията за евентуален бъдещ натиск върху страните членки, които имат ниски преки данъци. Той прогнозира, че ще се стигне до натиск да ги увеличат или да въведат единни ставки на данъка върху печалбата. (24часа)

Евгений Иванов, КРИБ: Опасенията са само за налозите

"Евро плюс" е положителна организационна система, която няма да позволи своеволия според електоралните цикли и ще гарантира устойчивост и финансова стабилност, коментира изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Единствените резерви произтичали от опасението, че формулировката за уеднаквена данъчна основа може да се трансформира в опит за налагане на еднакви ставки. "Към момента не е факт, но се правят опити от някои страни от еврозоната да пренасочат част от данъчните си системи върху нас. Това ще ни направи неконкурентоспособни", смята Иванов. Иначе пактът гарантирал самоконтрол и щял да предпази Евросъюза от сътресения, настъпили заради "преяждане" и манипулиране на цифрите в някои от страните членки. Светът се клати не заради друго, а защото много правителства харчат повече, отколкото произвеждат, каза Иванов. Примери са Гърция, Португалия и Испания, която най-вероятно върви по стъпките им. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.