5 клуба правят лига през 1915 г.

https://www.24chasa.bg/Article/852120 www.24chasa.bg
Григор Пърличев-внук дари уникален архив на боса на “Славия” Венцеслав Стефанов. СНИМКИ: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

Първият опит да се направи футболна лига в България е от 4 януари 1915 година. Това става ясно от протокол на сбирка на 5 клуба в кафене “Левски”. Той се появи в уникалния архив, който бе дарен на “Славия” от наследниците на големия българин и възрожденец Григор Пърличев и най-вече от внука му, който носи неговото име.

Тогава се събират “Славия”, “Левски”, “Футбол”, “Футбол клуб” и “Гладстон”, като на сбирката са присъствали легенди като Благой Балъкчиев (един от създателите на “Галатасарай”), Сава Киров и Павел Грозданов. След няколко месеца обаче идеята замира,а първенствата ни започват през 1923 г.

“Татко се реши на това, първо, за да види със собствените си очи, и второ, заради опитите да се фалшифицира историята, които се появиха напоследък”, коментира синът на Григор Пърличев Кирил. Баща му е на 87 г. Къщата на фамилията е до Руски паметник и Пърличев изкарал детството си на стадиона на “Славия”, а за кратко е работил и в клуба.

Протоколът, с който 5 отбора се опитват да направят лига в София през 1915 г.
Протоколът, с който 5 отбора се опитват да направят лига в София през 1915 г.

Томовете съдържат всеки един документ от историята на “Славия” до 9 септември 1944 година, включително и първия устав, смятан за загубен. Той е от изключителна важност и за българския футбол, защото в него са и куп писма на другите столични и извънстолични отбори.

Писмо на капитана на “Левски”, в което се приема поканата за мач през юли 1915 г. На него ясно личи печат с “Левски 1914”.
Писмо на капитана на “Левски”, в което се приема поканата за мач през юли 1915 г. На него ясно личи печат с “Левски 1914”.

“Те показват една друга култура, едни истински ценности, които за съжаление загубихме. А ако искаме да върнем децата на стадионите, може би трябва да се върнем към тях”, коментира президентът на “Славия” Венцеслав Стефанов.

Всички писма на “Левски” са подпечатани, като ясно личи и годината на създаване на клуба - 1914. Преди няколко месеца собственикът на “сините” Тодор Батков обяви, че тази година ще бъде честван вековен юбилей на клуба. След това обаче кампанията заглъхна, особено след загубите, които може да лишат тима от трофей този сезон.

В едно от писмата “Левски” дори моли “Славия” да му бъдат предоставени мрежи, за да може да се проведе мач между двата отбора на игрището на “сините”.

Целият архив на семейство Пърличеви ще бъде обработен и представен за вековния юбилей на “белите”. В музея ще има отделна стая за това уникално дарение. Венци Стефанов дори целуна ръка на Григор Пърличев, след което загуби дар слово от вълнение. След това обаче обяви, че е поставил задача на отбора за 100-годишнината да бъде спечелена титлата на България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят