Нови трусове в Япония, „Фукушима” се изравни с Чернобил

https://www.24chasa.bg/Article/852606 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Нови две земетресения разтърсиха източната и централна част на Япония, но непосредствено след трусовете няма данни за нанесени щети или ранени.

Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер разтърси японската префектура Чиба, на изток от японската столица Токио. Същевременно земетресение с магнитуд 5,6 люля префектура Нагано и околни райони в централната част на Япония. След земетресенията не е издадено предупреждение за цунами.

Това са поредните трусове след разрушителното земетресение с магнитут 9 в Япония и последвалото го цунами на 11 март. Досега в страната са регистрирани близо 500 затихващи труса. Според официалните данни жертвите са около 9000. Над 20 000 души обаче са в неизвестност. Други 320 000 са настанени в приюти.

Пожар избухна в атомната електроцентрала АЕЦ "Фукушима 1" в близост до четвърти реактор. По-късно обаче огънят беше потушен, а от компанията-оператор ТЕПКО обявиха, че инцидентът не е оказал влияние на нивото на радиацията в района или на охлаждащите системи на атомната централа.

Междувременно японската служба за атомна безопасност и японският министър на енергетиката и търговията повишиха до максималната седма степен нивото на ядрената криза в АЕЦ „Фукушима 1". Така нивото на ядрената криза в централата се изравни с катастрофата в Чернобил. Това означава, че е имало значително изхвърляне на радиоактивни материали с големи въздействия върху здравето и околната среда.

АФП пък съобщи, че радиационните емисии от АЕЦ "Фукушима 1" са равни на 10 % от емисиите от Чернобил. Световната агенцията се позова на говорителя на японската служба за атомна безопасност.

„По отношение на обема на отделените радиоактивните частици, нашите изчисления показват, че той е около 10 % от отделеното от Чернобил", заяви говорителят.