Борисов: Вадя лентички от всеки джоб като фокусник

https://www.24chasa.bg/Article/854595 www.24chasa.bg
Снимка: Йордан Симеонов

Във всяко сако бъркам и вадя лентички, като фокусник съм, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС, при откриването на нов главен канализационен колектор в квартал Горна баня.

„Както много пъти съм ви казвал - правим си първи копки, след това си откриваме и си имаме биография", каза министър-председателят. Той сподели, че колекторите са най-неприятните за откриване обекти за него, защото се намират под асфалтираните улици, но добави, че вече хората от районите ще бъдат софиянци и европейци. „Защото какъв софиянец си, ако нямаш канализация и ползваш ямата до къщата си", каза още Борисов.

Премиерът заяви още, че пази лентичките от откриването на обекти, макар че Корнелия Нинова ще побеснее от яд. „Средно усвояваме вече по около 28 милиона на седмица от европейските програми, така че съм много голям оптимист, а утре, живот и здраве в МРРБ, ще видите, ще ви кажем също много добри новини", каза още Борисов.

Той съобщи, че е дал на кмета на Бургас Димитър Николов, папката с информация със злоупотреби на неговия заместник Костадин Марков, за които имаше образувана проверка от ДАНС.

Новите колектори на Горна баня са от изключително значение за района. Изградени са по Оперативна програма "Околна среда" с дължина 860 м, имат 280 отклонения. Предстои изграждането на още два колектора в Горна баня с дължина около 5 км. Следващата седмица ще бъде внесен проект на стойност 46 млн. лв за изграждане на всички улични канализации в Горна баня. Над 1800 души в района вече имат канализация, а на територията на столицата в момента се поставят още над 37 км тръби.

Зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева съобщи, че се подготвя проект за изграждане на ВиК мрежа в Суходол.

България има нужда от лоби и защита на ядрените си мощности, каза премиерът Борисов след като президентът на най-голямата европейска компания „Арева" подписа меморандум с Българския енергиен холдинг. „Що се касае за АЕЦ „Козлодуй" искам да благодаря на президента на „Арева" за това, че навремето, когато се затваряха от първи до четвърти реактор, „Арева" и френската страна бяха от най-големите защитници на идеята да не се затварят тези реактори", заяви премиерът.

„В момента във втория контур на "Козлодуй" работим активно и разчитаме на тях и разбира се на други компании, че в следващите години ще продължат да работят пети и шести реактор, защото атаката в Европа на зелени, природозащитници, ще бъде зверска относно старите централи, в които попада и Козлодуй. България без пети и шести реактор просто ще фалира. Затова съм щастлив, че днес подписваме този меморандум, защото трябва и лоби, и защита, когато се взимат подобни решения в следващите години в Брюксел", каза още Бойко Борисов.