Дачи от Килърите заподозрян за убийството на Кюлев

https://www.24chasa.bg/Article/854896 www.24chasa.bg
Банкерът Емил Кюлев бе застрелян на столичния бул. "България" на 26 октомври 2005 г. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

В поредица от материали "24 часа" ви разказва за част от 58 поръчкови убийства, извършени през последните 10 г. и останали неразкрити от полицията. Сега екип от 11 криминалисти се е заел с разплитането им. В предни броеве разказахме за разстрелите на Боби Цанков, Николай Попов-Мартеницата и Александър Тасев.

Случайна камера е записала един от килърите, които подготвили разстрела на банкера Емил Кюлев и оглеждали терена ден преди покушението.

В продължение на няколко години никой не знаел кой е човекът, планирал къде да застане стрелецът. Преди няколко месеца обаче той бил категорично разпознат като един от стрелците в бандата на Килърите - Георги Петков-Дачи, научи "24 часа" от запознати с разследването.

26 октомври 2005 г., минути преди 9 ч по правителственото трасе на столичния бул. "България" преминава кортежът на действащия тогава премиер Сергей Станишев.

Той бе застрелян в джипа си минути след като на същото място е минал кортежът на тогавашния премиер Станишев.

В този момент както обикновено всички светофари работят на зелена вълна и няма никакви задръствания, за да може колите на първите мъже в държавата да се придвижат свободно до работните си места.

Приживе Емил Кюлев бе определен от списание "Впрост" като втори по богатство в страната.

Около 5 минути след министър-председателя с немного бърза скорост на същото трасе се появява автомобилът БМВ Х5 на един от най-влиятелните банкери у нас Емил Кюлев. Той не обича бързата скорост и не разрешава на шофьорите си да карат над ограниченията. Така че джипът му се движи доста по-бавно от пилотките на НСО, в средната лента.

Емил Кюлев беше икономически съветник на президента Георги Първанов. СНИМКИ: "24 ЧАСА" И БУЛФОТО

Въпреки обичайната за това време зелена вълна обаче по булеварда малко преди кръстовището с "Димитър Несторов" се образува задръстване. Шофьорът забавя и в този момент проехтяват изстрели. Убиецът има време необезпокояван да стреля 12 пъти в жертвата си, после се оттегля в неизвестна посока.

Фоторобот на физическия убиец на Кюлев, който бе разпространен от МВР след убийството.

7 куршума слагат край на живота на българина, когото списание "Впрост" определя като втори по богатство в страната - Емил Кюлев.

Сакскобургготски бе председател на инициативния комитет за "Супер Боровец", в който основен инвеститор трябваше да бъде Емил Кюлев.

48-годишният бивш служител на МВР тогава е собственик на ДЗИ банк, на ваканционен клуб "Ривиера" на Златни пясъци, на "Интерхотел-Сандански" и още десетки фирми в най-различни браншове.

Една от камерите край лобното място на Кюлев

На практика покойният финансист чрез покупката на няколко големи фалирали банки става лидер преди време на дълговия пазар в България.
След стрелбата шофьорът губи управление над автомобила и се удря леко в ауди, което се движело пред него.

Полицаи водят Дачи в съда.

По това време зад джипа на Кюлев пътува и червен форд, чийто шофьор и возещи спрели, помогнали на шофьора на Кюлев и са повикали "Бърза помощ".

“24 часа” единствен пусна уникални кадри, на които се вижда как Дачи стреля с автомат по плевенчанина Камен Балбузанов–Куката.

В първите часове след показното убийство от МВР обявяват, че няма свидетели на покушението. Полицията разпространява фоторобот на предполагаемия стрелец, но така и арестувани за разстрела няма.

Първите версии на товашния вътрешен министър Румен Петков са, че убийството е политическо, за да злепостави България пред ЕС. Той научава за екзекуцията по време на съвместен бирифинг с правосъдния министър за напредъка на България в борбата с организираната престъпност.

Тезата за политечско покушение обаче не получава никакво потвърждение.

Още в първите дни на разследването полицаи иззземват от близък търговски обект запис от камера, на който се виждат всички хора, които са минавали в района в последните няколко дни. Криминалисти и експерти гледат стотици пъти тези кадри, като стигат до категоричното заключение, че на камерата е записан човек, който има връзка с убийството, но той не може да бъде разпознат.

Записан е да оглежда много подробно района, като дори надниква в търговския обект, където се снима, за да е сигурен, че там няма да има свидетели.

В продължение на няколко години никой не знаел кой е човекът, планирал, къде да застане стрелецът и как да се оттегли от местопрестъплението незабелязано.

Така до лятото на 2010 г., когато след операция на ГДБОП и Криминална полиция в ареста бе прибрана бандата на Килърите с тартор Петър Стоянов-Сумиста. Криминалисти започват да събират доказателства срещу групата за мокри поръчки и става ясно, че те са организирали разстрелите на адвокат Петър Лупов от Велико Търново и Румен Рачев в Шумен.

След като се разплитат мотивите за двете екзекуции, свързани с милиони левове обезщетение от фалирата Тракия банк, изплува и съмнението, че същата банда може да е организирала убийството на собственика на ДЗИ Емил Кюлев.

Така, докато подреждат пъзела за убийства, за които Килърите вече са обвинени, разследващите се заели отново да проверят всички веществени доказателства събрани за разстрела на банкера.

Щом попаднали на случайния запис от камерата на бул. "България", екипът от антимафиоти бил изумени от приликата на заснетият човек с Георги Петков-Дачи, научи "24 часа".

След това експерти сравнили снимки на арестанта от 2005 г. с изображенията от камерата и установили, че те нъпално съвпадат.

Новият екип от криминалисти, които започват да разследват пак екзекуцията, е категоричен, че Кюлев е убит, за да се вземат по-лесно обезщетения от банката му, като след екзекуцията се притисне съпругата на банкера.

Като поръчители са заподозрени бизнесменът Георги Вълев или друг заможен предприемач, също с интереси в банковата сфера.

Банкерската история на Кюлев, завършил Международни икономически отношения в УНСС и школата на МВР в Симеоново, започва още през 1989 г., когато основава Туристбанк, която се преименува на Туристспортбанк, а по-късно на "Търговска и спестовна банка".

През 1995 г. напуска ТСБанк, която по-късно фалира, и учредява Българо- руската инвестиционна банка (БРИБ), после претрансформирана в СИБАНК. През 1997 г. Кюлев излиза като акционер от БРИБ, купува пловдивската Тракия банк и тя става Росексимбанк.

Кюлев тогава не крие, че развитието на трезора е подпомогнато от Майкъл Чорни. По това време в надзорния съвет са Тодор Батков и Владимир Грашнов.

На 7 декември 1999 г. Агенцията за приватизация открива процедура по раздържавяване на "Държавен застрахователен институт - ДЗИ" АД - дружеството майка на "ДЗИ - общо застраховане" АД.

По тази процедура на 27 август 2002 г. дружеството е продадено на притежаваната от Емил Кюлев "Контракт София" ООД за 21,5 млн. евро.

Така е формиран най-големият финансов алианс в България с изцяло роден капитал в размер на 200 млн. лева.

Росексимбанк се преименува на ДЗИ Банк и възниква Българска финансова група ДЗИ.

В началото на 2003 г. Емил Кюлев е избран за икономист на 2002 г. в седмото издание на националния конкурс "Мистър Икономика".

След смъртта на банкера през 2006 г. и малко преди гръцката Юробанк да финализира сделката си за ДЗИ, част от 120-те акционери на затворената Тракия банк решават обаче да се намесят в предстоящата продажба на ДЗИ.

Един от основателите на Тракия банк - Таньо Вълев, брат му Георги Вълев и двама адвокати - Пламен Луков и Петър Лупов, предявяват претенции от името на част от акционерите към наследниците на Кюлев.

Другата част настояват да не се водят дела, а да се постигне извънсъдебно споразумение.

Великотърновският бизнесмен Георги Вълев получава пълномощно да "извършва фактически и правни действия".

Така се появява абсурдна правна ситуация - в края на 2006 г. и началото на 2007 г. районните съдилища в Горна Оряховица, Девня, Никопол, Габрово и Гълъбово запорират имущества на ДЗИ банк като обезпечение за бъдещи дела срещу трезора. По-горните съдебни инстанции ги отменят като незаконни.

Междувременно Георги Вълев сключва от името на упълномощилите го акционери договор за правна помощ с адвокат Луков. Той пък изчислява своя труд на близо 12 млн. лв. Луков очевидно няма изгледи да получи този хонорар и го продава като дълг срещу 120 хил. лв. на Петър Атмаджов.

Той е бивш служител на Вълев и иска от районния съд в Търговище изпълнителен лист за 3,5 млн. лв. от дълга.

Междувременно обаче Атмаджов прехвърля вземането на Радослав Димитров, служител на Вълев, с офшорната фирма "Поликорн" ООД, регистрирана в Делауер. Тя упълномощава за милионите частния съдия-изпълнител Слави Сербезов от Добрич.

Предполага се, че сумата на извънсъдебното споразумение с гърците е около 380 млн. лева, колкото е общият размер на парите, претендирани по 14-те иска, които доведоха до запор на акциите на ДЗИ банк.

Криминалистите, които тръгват отново по дирите на поръчителите и извършителите на разстрела на Кюлев, смятат, че именно тези милиони са основният мотив за първото убийство у нас на толкова едър банкер като Кюлев.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

"Супер Боровец" го свързва и с екзекуцията на Галев

Последният грандиозен проект на Емил Кюлев е "Суепер Боровец", заради който в първите месеци се твърдеше, че е бил убит бизнесменът. Според плановете за курортния комплекс до края на 2007 г. в Рила трябваше да се изгради курортно селище с малки хотели, къщи и различни атракциони.

Почетен председател на инициативния комитет за реализация на проекта бе бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който трябваше да участва с лични гори. Тогава общият градоустройствен план на курорта бе одобрен от тогавашния строителен министър Валентин Церовски, но няколко неправителствени организации атакуваха законосъобразността му.

Основните критики бяха, че имало разлики в първоначалния проект и плана, одобрен от Церовски. Всички анализатори са категорични, че лидери от бивши силови групировки проявяваха сериозни апетити към този район.

Повече от 5 години след разстрела на Кюлев "Суепер Боровец" все още не е изграден, но същият проект е основна версия за екзекуцията и на друг човек, за когото МВР има данни, че е убит от бандата на Килърите. Общинският съветник Юри Галев бе застрелян през лятото на 2010 г. (24часа)

Петков гърмя 21 пъти по Куката, но не го уби

Георги Петков-Дачи е смятан за едно от остриетата на бандата на Килърите, която бе арестувана по подозрение за убийството на Юри Галев и още поне 5 мокри поръчки. Тогава освен Петков в ареста бяха прибрани Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов-Васко Кеца, Методи Иванов и Янко Попов - Туци.

Дачи, който вече има 3 обвинения за покушения, е разследван и за убийството на бизнесмена Борислав Георгиев. Той е сочен за физически убиец на Юри Галев и е обвинен в опит за убийство на Камен Балбузанов-Куката, а също така и на автокрадеца Ивайло Паунов-Джованито.

"24 часа" единствен публикува кадри от видеозапис, на който се вижда как Петков открива огън срещу Куката, стреля 21 пъти срещу Балбузанов, но той все пак оцелява. Неуспешният атентат бе извършен на 6 ноември 2008 г. По-късно плевенчанинът разпозна Дачи от репортаж по телевизията след ареста на Килърите миналото лято.

Освен Куката още една жертва разпознава Георги Петков-Дачи като свой атентатор. Ивайло Паунов-Джованито оцеля след покушение на 13 март 2005 г. в собствения му бар "Сохо" в центъра на Варна. По него бе стреляно с автомат "Калашников". При инцидента пострада Мис Варна за 2003 г. Михаела Мирчева. Паунов бе приет по спешност в болница с огнестрелни рани в гърдите, корема и бедрата и оцелява по чудо за втори път. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),