Село си сложи надпис като на Холивуд

https://www.24chasa.bg/Article/85524 www.24chasa.bg
Впечатляващият надпис посреща гостите на Забърдо. СНИМКА: АВТОРЪТ

Огромен надпис "Добре дошли в Забърдо" по подобие на този на прочутия квартал на Лос Анджелис си постави чепеларското село Забърдо. Буквите са монтирани от алпинисти за 10 дни на огромен камък на 80 метра над пътя преди селото. Всяка една от тях е висока 4 метра, а конструкцията е желязна и е с обща дължина 50 метра. "Надписът е изработен по германска технология в Бургас и монтиран от 30 души на фирма "Ритъм 3", каза селският управник Валентин Черпоков. Буквите светят нощем, като се захранват от уличното осветление, и се виждат от далече. Автографът се открива утре."Приехме го на общоселско събрание, за да посрещаме впечетляващо туристите", отбелязва кметът. Според забърдовци туристите казват, че не са очаквали в България да се осъществи подобна идея. Конструкцията е финансирана с 44 хил. лв. собствени приходи на кметството.

Забърдо е единственото село в България, което има твърди приходи от около 100 хил. лв от 7800 декара гори. Лесът е дарен през 20-те години на миналия век от царя и правителството, за да задържат селяните високо в планината и да спрат започнал процес на изселванене. Пред надписа има туристически кът с голям навес, чешма с 4 чучура и детска площадка, дарени от местния бизнесмен Георги Тучев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена