Ковачки скрил 16,7 млн. данъци, отърва затвора

https://www.24chasa.bg/Article/856128 www.24chasa.bg
Христо Ковачки побърза да напусне залата, след като търпеливо изслуша присъдата си. Адвокатът му Ина Лулчева (вляво) твърдеше, че съдът е повторил обвинителния акт. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА МАРГАРИТА НЕМСКА

Христо Ковачки е виновен за укриване на над 16,7 млн. лева данъци, но няма да лежи в затвора.

Софийският градски съд го осъди на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Бизнесменът разбра, че все пак ще отърве решетките, след като съдия Александра Йорданова близо 2 часа и половина чете присъдата му.

Ковачки трябва да плати 20 000 лв., глоба и 42 586 лв. разноски по делото. Той ще се раздели с една десета от имуществото си, ако присъдата му бъде потвърдена. Покрай лошите новини за Ковачки имаше и една добра - мярката му за неотклонение се променя от гаранция в подписка. Това означава, че държавата трябва да върне рекордната гаранция от 200 000 лв. след като изтече срокът за оспорване на присъдите.

Маргарита Немска
Маргарита Немска

Според обвинението бизнесменът е препродавал машини и оборудване чрез 4 свои фирми. След всяка сделка теглил ДДС. Прокурор Маргарита Немска твърди, че това е ставало в периодите 14 февруари 2005 г. до 14 септември 2006 г., и от 16 октомври 2006 г. до 14 юли 2008 г.

Фирмите, сключвали договори от името на Ковачки, са ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "Ел Ем Импекс" ЕООД, "Данесто" ЕООД и МАХ-2003 ЕООД. Техни доставчици били "Интернешънъл Маркетинг Експорт Импорт" ЕООД, "Ем Фуудс" ЕООД и "Сим Трейдинг".

Съдия Йорданова изчете вчера номерата на 87 неверни данъчни декларации за фактури от 2005-2008 г. Сред сделките се открояват доставки на замразени и мариновани пилешки четвъртини, пуешки кълки, говеждо шкембе, електрожени, ъглошлайфове, палмово масло, резачни и заваръчни машини и др.

Докато слушаше съдията, Ковачки запази самообладание, после определи решениетона съдия Йорданова като "недоразумение" и заяви, че е трябвало да бъде оправдан.

Разследването срещу него започна в края на октомври 2008 г. Тогава на Ковачки бе наложена рекордната гаранция от 300 000 лв., но съдът се смили и я намали със 100 000 лв.

Няма никакво значение дали една присъда е условна, или осъдителна, когато тя е неправилна, коментира адвокатът на бизнесмена Ина Лулчева. Според нея присъдата е изненада за прокуратурата, защото тя през цялото време твърдяла, че сделките на Ковачки са фиктивни, т.е. има съставени документи, но няма доставена стока.

"За всички машини, предмет на обвинението, представихме доказателства, че са налични. При това положение не знам защо Ковачки е осъден", каза Лулчева. За решението дасе конфискува част от имуществото на бизнесмена заяви: "Имуществото на г-н Ковачки не е установено по делото. Когато не е установено, не може да има конфискация."

Присъдата може да се обжалва пред апелативния съд в срок от 15 дни.

Прокуратурата е доволна

"Така е преценил съдът. Доволни сме, тък като подсъдимият бе признат за виновен.

Имаме 15 дни за преценка дали да протестираме решението", коментира вчера прокурорът по делото Маргарита Немска.

В пледоарията си в понеделник тя поиска около 5 години и половина затворза бизнесмена. Законът предвижда от 3 до 8 г. решетки, а тя настоя за наказание около средния размер.

"По този текст от Наказателния кодекс почти няма присъди", уточни вчера Немска. Според нея процесите за данъчни престъпления у нас завършват с условни присъди. (24часа)