Пухкави бити козунаци

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Наталия Панчевае от София. Предлага рецепта за вкусни козунаци, която е научила от баба си. Казват се бити, защото при всяко замесване тестото се удря в масата по 100 пъти. Така традиционните великденски вкусотии стават пухкави и при разчупване се късат на конци.

ПРОДУКТИ

-2 кг. брашно

- 400 г. мас и олио

- 400 г. захар

- 500 мл. прясно мляко

- 12 яйца

- 60 г. мая

- щипка сол

- 1 лимон

- ванилия

- стафиди

- орехи или бадеми

- коняк

- локум

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Размивамемаята с малко прясно мляко, брашно и щипка захар. Правим гъста каша и я оставяме да втаса.

Пресяваме брашното 2 пъти, за да поеме въздух и да бухне козунакът. В средата издълбаваме кладенче, в което слагаме яйцата, като 1-2 жълтъка оставяме за намазване. После прибавяме олиото и маста, солта, сока и настърганата кора от лимона, ванилията, втасалата мая и прясното мляко с разтворената вътре захар.

Замесваме тесто, като удряме 100 пъти в масата. Оставяме да втасва на топло, покрито с памучна кърпа. След 30 мин месим порасналото тесто отново и пак го удряме 100 пъти и оставяме да втаса.

Накисваме стафидите и ядките (орехи или бадеми) в коняк, а локумът накъсваме на едри парчета. Разделяме втасалото тесто на 6 топки, а всяка разделяме на 3 до 5 фитила. В тях забождаме ядки, стафиди, локум. От фитилите правим плитки и ги оставяме на топло, за да пораснат. След това намазваме козунака с отделения жълтък, поръсваме със захар и го слагаме в студена фурна.

Печем на умерена температура, като първите 20-30 мин фурната не бива да се отваря, за да не спаднат козунаците.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Фокача - наслада по италиански

Вкусно и здравословно?!? Оо да, възможно е! На ул. Цар Иван Асен ІІ №30 се намира вълшебно място, което предлага всичко това. Фокача е малко италианско заведение за бързо хранене с изключително уютен

Обърната баница

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пъдпъдъци с чирпански наденички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Гьозлемета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Здравословната колекция на Ядки дани

Кога създадохме марка “Ядки дани”? Фирмата ни е основана през 2000г. Още в началото инвестирахме в модерни и съвременни начини за обработка и пакетиране на ядки. През 2012г.

Постна мусака

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Басбуса или арабско реване

Кой готви? Днешното предложение на Мила Нешева е за любителите на сиропирани десерти. Продукти: 1 ч.ч. пшеничен грис, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар (непълна), 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.ч.

Бирени палачинки с лимец

Класическа неделна закуска, но с по-здравословни продукти Кой готви: “Предлагам ви една по-различна рецепта за палачинки с бира. Приготвят се сладки или солени, както ви харесва",

Иван Звездев пак ще готви на екран всеки ден

Малко преди Коледа Иван Звездев получил покана за кулинарна демонстрация, на която да приготвя коледни ястия. Въпреки, че не е на екран от година и половина, не е спрял да се занимава с това,