Пухкави бити козунаци

https://www.24chasa.bg/Article/856444 www.24chasa.bg

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Наталия Панчевае от София. Предлага рецепта за вкусни козунаци, която е научила от баба си. Казват се бити, защото при всяко замесване тестото се удря в масата по 100 пъти. Така традиционните великденски вкусотии стават пухкави и при разчупване се късат на конци.

ПРОДУКТИ

-2 кг. брашно

- 400 г. мас и олио

- 400 г. захар

- 500 мл. прясно мляко

- 12 яйца

- 60 г. мая

- щипка сол

- 1 лимон

- ванилия

- стафиди

- орехи или бадеми

- коняк

- локум

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Размивамемаята с малко прясно мляко, брашно и щипка захар. Правим гъста каша и я оставяме да втаса.

Пресяваме брашното 2 пъти, за да поеме въздух и да бухне козунакът. В средата издълбаваме кладенче, в което слагаме яйцата, като 1-2 жълтъка оставяме за намазване. После прибавяме олиото и маста, солта, сока и настърганата кора от лимона, ванилията, втасалата мая и прясното мляко с разтворената вътре захар.

Замесваме тесто, като удряме 100 пъти в масата. Оставяме да втасва на топло, покрито с памучна кърпа. След 30 мин месим порасналото тесто отново и пак го удряме 100 пъти и оставяме да втаса.

Накисваме стафидите и ядките (орехи или бадеми) в коняк, а локумът накъсваме на едри парчета. Разделяме втасалото тесто на 6 топки, а всяка разделяме на 3 до 5 фитила. В тях забождаме ядки, стафиди, локум. От фитилите правим плитки и ги оставяме на топло, за да пораснат. След това намазваме козунака с отделения жълтък, поръсваме със захар и го слагаме в студена фурна.

Печем на умерена температура, като първите 20-30 мин фурната не бива да се отваря, за да не спаднат козунаците.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

47-годишният актьор за кратко наля корем и бузи Асен Блатечки е голям българин и обича да си похапва! Папараците на "България Днес" уловиха артиста, който видимо е качил няколко килограма в последно време. На същото мнение са и посетителите на театър "Сълза и смях", където Блатечки играе в постановката "Когато котката я няма".

Не дават виза на участничката ни за "Мис Свят", не знаела английски За малко българската претендентка Цонка Милчева, която трябва да представи страната ни на световния конкурс "Мис Свят Глем", да не замине, тъй като... не знаела английски език, ядосани са организаторите начело с Венета Кръстева, най-успешната ни миска.

Световноизвестният кларнетист Иво Папазов-Ибряма се вдъхновява от рапъра Дий, призна самият той. Радомир Юнаков, както е истинското име на рапъра, преди години смесил рап с музиката на Ибряма и от това се получил изключителен звук - челни позиции на хита му в американските класации. Преди дни Ибряма сподели,