Пухкави бити козунаци

https://www.24chasa.bg/Article/856444 Пухкави бити козунаци Пухкави бити козунаци www.24chasa.bg

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Наталия Панчевае от София. Предлага рецепта за вкусни козунаци, която е научила от баба си. Казват се бити, защото при всяко замесване тестото се удря в масата по 100 пъти. Така традиционните великденски вкусотии стават пухкави и при разчупване се късат на конци.

ПРОДУКТИ

-2 кг. брашно

- 400 г. мас и олио

- 400 г. захар

- 500 мл. прясно мляко

- 12 яйца

- 60 г. мая

- щипка сол

- 1 лимон

- ванилия

- стафиди

- орехи или бадеми

- коняк

- локум

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Размивамемаята с малко прясно мляко, брашно и щипка захар. Правим гъста каша и я оставяме да втаса.

Пресяваме брашното 2 пъти, за да поеме въздух и да бухне козунакът. В средата издълбаваме кладенче, в което слагаме яйцата, като 1-2 жълтъка оставяме за намазване. После прибавяме олиото и маста, солта, сока и настърганата кора от лимона, ванилията, втасалата мая и прясното мляко с разтворената вътре захар.

Замесваме тесто, като удряме 100 пъти в масата. Оставяме да втасва на топло, покрито с памучна кърпа. След 30 мин месим порасналото тесто отново и пак го удряме 100 пъти и оставяме да втаса.

p>Накисваме стафидите и ядките (орехи или бадеми) в коняк, а локумът накъсваме на едри парчета. Разделяме втасалото тесто на 6 топки, а всяка разделяме на 3 до 5 фитила. В тях забождаме ядки, стафиди, локум. От фитилите правим плитки и ги оставяме на топло, за да пораснат. След това намазваме козунака с отделения жълтък, поръсваме със захар и го слагаме в студена фурна.

Печем на умерена температура, като първите 20-30 мин фурната не бива да се отваря, за да не спаднат козунаците.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Кулинарното пътешествие с OMV ... ПРОДЪЛЖАВА!

Ново лятно сандвич меню по рецепти на шеф Андре Токев в OMV Клиентите на OMV вече имат възможност да дегустират новата серия сезонни сандвичи по рецепта на шеф Андре Токев и да превърнат лятното

Салата фарфале

КОЙ ГОТВИ Веселина Казакова ви предлага лесна и бърза рецепта за хранителна салата с вид макарони (казват им още “пеперуди”) и зеленчуци. ПРОДУКТИ 1 ч.ч. паста фарфале (панделки), 1 тиквичка, 1 ч.ч.

Боб по манастирски

КОЙ ГОТВИ “Виждала съм да предлагат подобен фасул в кръчмичките, намиращи се край манастирите, и вероятно затова се нарича “по манастирски”. Стана ми интересно как се приготвя и затова се поразрових

Мирослава Иванова от “Събуди се” готви по две ястия - постно и с месо

Мирослава Иванова, която зрителите познават от екрана на Нова телевизия, готви, и то двойно повече от обикновените домакини. Кулинарства, както сама се шегува, “на две писти",

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Шафраново ризото

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Ягодово тирамису

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Желирани ягоди с шампанско

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Ароматни мариновани гъби

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пудинг с чия и ягоди

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,