Пухкави бити козунаци

https://www.24chasa.bg/Article/856444 Пухкави бити козунаци Пухкави бити козунаци www.24chasa.bg

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Наталия Панчевае от София. Предлага рецепта за вкусни козунаци, която е научила от баба си. Казват се бити, защото при всяко замесване тестото се удря в масата по 100 пъти. Така традиционните великденски вкусотии стават пухкави и при разчупване се късат на конци.

ПРОДУКТИ

-2 кг. брашно

- 400 г. мас и олио

- 400 г. захар

- 500 мл. прясно мляко

- 12 яйца

- 60 г. мая

- щипка сол

- 1 лимон

- ванилия

- стафиди

- орехи или бадеми

- коняк

- локум

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Размивамемаята с малко прясно мляко, брашно и щипка захар. Правим гъста каша и я оставяме да втаса.

Пресяваме брашното 2 пъти, за да поеме въздух и да бухне козунакът. В средата издълбаваме кладенче, в което слагаме яйцата, като 1-2 жълтъка оставяме за намазване. После прибавяме олиото и маста, солта, сока и настърганата кора от лимона, ванилията, втасалата мая и прясното мляко с разтворената вътре захар.

Замесваме тесто, като удряме 100 пъти в масата. Оставяме да втасва на топло, покрито с памучна кърпа. След 30 мин месим порасналото тесто отново и пак го удряме 100 пъти и оставяме да втаса.

Накисваме стафидите и ядките (орехи или бадеми) в коняк, а локумът накъсваме на едри парчета. Разделяме втасалото тесто на 6 топки, а всяка разделяме на 3 до 5 фитила. В тях забождаме ядки, стафиди, локум. От фитилите правим плитки и ги оставяме на топло, за да пораснат. След това намазваме козунака с отделения жълтък, поръсваме със захар и го слагаме в студена фурна.

Печем на умерена температура, като първите 20-30 мин фурната не бива да се отваря, за да не спаднат козунаците.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

В Тайланд Нели Топалова запекла сарми в скаричка за сандвичи, нямало фурна

Кулинарията е изкуство, в което въображението трябва се развихри. Така поне смята актрисата Нели Топалова, която сама твърди, че обожава предизвикателствата както в живота, така и в кухнята.

Бански чомлек

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Домашен сметанов сладолед

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

"Тиквуша"

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Салата Урнебес

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Майонеза „Краси” триумфира с две награди на потребителите

На церемония в гранд хотел София бяха раздадени наградите на победителите в единствената потребителска класация у нас „Любимите марки”. В раздел „Майонези и сосове” наградата грабна майонеза „Краси”,

Кокосов сладкиш

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Първите опити в кухнята на Яна Овчарова за малко не довели до пожар

Две деца - братче и сестриче, много искат да изненадат родителите си с приготвени лично от тях курабийки. Внимателно спазват всички стъпки от рецептата,

Маслен сладкиш с пъпеш

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,