А Левски не е ли достоен за светец?

https://www.24chasa.bg/Article/856920 www.24chasa.bg
Васил Левски

ДИМИТЪР МАРКОВ

Канонизирането на баташките и новоселските мъченици в навечерието на годишнината на Априлското въстание бе чудесен акт на църквата ни. Не само в тези селища има избити през април 1876 г., но като за начало и това е добре. От почти пет десетилетия не е имало канонизации в България. А в съседните православни държави прогласяват за светци кого ли не.

Сегашната канонизация обаче ми напомни за една заслужила, но пренебрегвана от Синода личност - дякон Игнатий. Формалният повод за отказа е, че Левски убива момче слугинче. Убито е при неизбежност. Ако това е достатъчен повод за отказ, какво да кажем за княз Борис I Покръстител. Наредил е избиването на цели родове, за да наложи християнската религия. Но на него църквата ни отдавна е простила този грях и е причислила княза към светците.

А на Левски отказва. Защо за единия може, а за другия - не? А двамата са сред най-заслужилите за род, родина и вяра наши исторически личности.

Питам само от инат ли синодалните отци отказват канонизация на Апостола? (Такава му бе сторена от т.нар. алтернативен синод - но него кой го признава?) Или знаят нещо тъмно за Левски, което историците премълчават? Ако е така, или трябва да го съобщят, или, ако няма някакъв незнаен за нас тежък грях, да канонизират дякон Игнатий.

Недостойно е да продължават да крият глави в пясъка, сякаш такъв проблем не съществува.

  • Тръгнем ли твърдо към еврото, ползите са много

    Тръгнем ли твърдо към еврото, ползите са много

    България е на финала за влизане в чакалнята на еврото.  Има много причини за гордост с това постижение, защото то би ни донесло само ползи. Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот. Ще последва вдигане на рейтинга, което ще доведе ще повече инвестиции. Има и чисто финансови ползи - достъп до