Дядо Натанаил купил хотела с кредит

https://www.24chasa.bg/Article/856982 www.24chasa.bg

Неврокопската епархия се сдоби със собствен хотел в Гоце Делчев преди дни. Митрополит Натанаил изненада миряните, като на 9 април сключи сделка с пловдивската фирма "Акум" и срещу 1,3 млн. евро купи хотел "Неврокоп" в центъра на града.

Купувач реално е фирма "Непар". Едноличен собственик на капитала й според съдебните регистри е светата Неврокопска митрополия.

"По закон всички вероизповедания могат да имат фирми или да бъдат съдружници в такива. Така че няма нарушение. Православната църква е използвала тази възможност и е регистрирала търговски дружества", каза управителят на "Непар" Желязко Желязков.

Сградата на изгорялата митрополия в Гоце Делчев, която още се възстановява.
Сградата на изгорялата митрополия в Гоце Делчев, която още се възстановява.

Самото вероизповедание не може да осъществява търговска дейност, но няма пречка то да създаде търговско дружество, което да му осигурява средства и да подпомага дейността му, обясниха духовници.

НЕВРОКОПСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ
НЕВРОКОПСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ

Фирмата на епархията обаче няма толкова собствени средства, че да плати хотела.

Митрополит Натанаил обясни, че е изтеглил кредит, за да купи сградата. Не пожела да конкретизира обаче размера му.

Обеща, че сградата остава хотел и няма да променя предназначението й.

С неочаквания си ход в последния момент владиката парира друг кандидат-купувач - Мехмед Капанък. Той е общински съветник от ДПС и заедно с брат си и баща си имат фирма за месопреработка и производство на колбаси "Меркез". Изпращат на работа и наши гастарбайтери в сродни фабрики в Германия.

Доскорошните собственици на хотела - братята Иван и Любен Гочеви с тяхната фирма "Акум", в последната година изпитвали трудности по издръжката на обекта. Затова го обявили за продажба. Фирмата е с капитал 1 млн. лв. и има хотел в Пловдив. "Нищо няма да коментирам, защото не смятам, че някой се интересува от една бизнес сделка. На кого ще продам хотела си, си е мое решение", лаконичен бе по телефона Любен Гочев.

"В началото на февруари сключих предварителен договор с пловдивчани за купуване на хотела. Определили бяхме цена, дадох капаро от 100 хил. лв. Разбрахме се, че до 10 април трябва да платя и да финализираме сделката. Имаше и клауза за неустойка. През това време успях да подготвя документи и да получа одобрение за банков заем. Чаках 20 дни продавачите да се обадят", обясни Мехмед Капанък.

На 28 февруари той купил помещение от 80 квадрата на партера в хотела, което било на друг собственик, и го дал под наем за банков офис. Към тази площ има и 50 кв. м идеални части.

На 9 април обаче при него пристигнал Любен Гочев и му обяснил, че хотелът вече е продаден. "Останах като втрещен. Уж всичко беше наред, а изведнъж се оказа, че са ме изпреварили", допълни съветникът. Въпреки това твърди, че не се чувства прецакан, защото продавачът коректно му върнал капарото и неустойката.

Причина за неочакваното впускане в хотелиерския бизнес от страна на дядо владика според хората в Гоце Делчев е слухът за предстоящ строеж на джамия до хотела.

Когато в града се разчуло, че ДПС-съветникът е почти сигурен купувач, тръгнали приказки, че той ще вдигне мюсюлмански храм на прилежащия терен. Така митрополитът сключил бързо сделката, за да предотврати издигането му.

"Продавачът предложи да дари на епархията земята от 4 дка, която някога е била църковна. После ни казаха за атрактивната цена за сградата и решихме да станем купувачи", обясни митрополит Натанаил.

"Никога не съм имал намерение да строя джамия. За това си има мюсюлмански настоятелства, които се занимават с духовни дела. Аз съм бизнесмен и интересите ми са в друга посока. Да не говорим, че ако някой иска да строи джамия, не е нужно да купува хотел.

Жалко е, че в бизнеса се намеси религията. Това изкуствено поражда напрежение между хората с различни вероизповедания", коментира Капанък.

Според него в града нарочно се пускали слухове, че е един от доверените хора на Ахмед Доган и работи с негови пари.

През 2006 г. Капанък вдигна модерна фабрика за колбаси в Гоце Делчев, а 10 г. преди това имаше същия цех в родното си село Брезница. Колбасите, които произвежда, са по специални рецепти, без свинско месо, така че да могат да се консумират от мюсюлмани. Копирал идеята от Турция, където имало много такива преработвателни фирми.

Фабриката му е със застроена площ 2500 кв. м на терен от 12 дка. Капанък осигурява работа на 500 души.

"Бизнесът ми върви добре, плащам си всички данъци, редовно минават всякакви институции на проверки. Мога да докажа произхода на парите си", споделя той.

Преди няколко месеца съветникът купил родната къща на историка проф. Георги Бакалов в Гоце Делчев за 100 хил. евро. Разбрал, че е на професора едва след сделката, защото с годините тя е била препродавана няколко пъти. Отрича слуховете, че влага пари на Доган в района, защото освен тази къща е купил само още един парцел.

Сега чрез офиса от 80 квадрата и полагащата се идеална част той е съсобственик с Неврокопската митрополия на хотел "Неврокоп". Не се притеснява, че може да възникнат конфликти от "съжителството", защото си има собствени партиди за ток, вода и др. консумативи. "Ако те обаче решат да правят някакви промени, ще трябва да искат моето съгласие като съсобственик на обекта", допълва бизнесменът.

Свещеници: А пари за изгорялата митрополия?

Свещениците в Неврокопската епархия научили за сделката от медиите и останали изненадани. Повечето от тях обаче не смеят да изразяват открито позиция и са предпазливи в коментарите си, защото все пак получават заплати от владиката Натанаил.

Духовниците са разделени в коментарите си около покупката. Част от тях смятат, че първо е трябвало да се възстанови изгорялата сграда на митрополията в Гоце Делчев, а след това да се купуват хотели. Други пък приветстват сделката, ако тя наистина е предотвратила строеж на джамия.

Преди десетилетия центърът на Неврокопската епархия е бил не в Благоевград, а в Гоце Делчев. В центъра има голям имот, където е било седалището на владиката. Митрополит Натанаил, който е от близкото с. Копривлен, се опитва отново да върне старото положение. Преди десетина години обаче митрополията изгоря при голям пожар и все още не е възстановена.

Община Гоце Делчев има около 32 хил. жители, от които 2/3 живеят в града. Мюсюлманите са към 8000 и основно са жители на селата Брезница, Корница, Лъжница. В Гоце Делчев има малка действаща джамия в краен квартал. Втората пък -

“Караджа паша”, строена през XV в., е паметник на културата и не работи. През януари започна да се руши и стана опасна за хората, които минават покрай нея.

Според кмета Владимир Москов досега няма официално заявени намерения в общината за строеж на нова джамия. Не са подавани документи за терени или пък строителни разрешения.

Задачата на кметството сега е да съдейства за възстановяване на рухналата през януари стара джамия. Тя вероятно ще бъде укрепена и обезопасена, е становището на комисията от МК и Националния институт за паметниците накултурата. Другият вариант е да бъде съборена.

До 2002 г. “Неврокоп” е общински

"Неврокоп" е построен през 1975 г. в центъра на Гоце Делчев. Тогава той е единственият голям и представителен хотел в района. През 2002 г. общината го продава на търг на "Акум" за 150 хил. лв. с клауза за инвестиции от 1,5 млн. лв.

Сградата по това време е доста занемарена и новите собственици започват грандиозен ремонт.

През декември 2003 г. хотелът отваря отново врати. Разполага с 12 апартамента, 13 единични и 31 двойни стаи, луксозно обзаведени и оборудвани с климатик, телевизор, минибар и телефон. Ресторантът е с 300 места, лоби барът е за 30 души, а дневният и нощен бар имат 180 места.

Твърди се, че земята под него е била собственост на църквата. Документи обаче не са намерени.