Ламбо ме скъса за ВИТИЗ, Азарян ме прие

https://www.24chasa.bg/Article/858756 Ламбо ме скъса за ВИТИЗ, Азарян ме прие Ламбо ме скъса за ВИТИЗ, Азарян ме прие www.24chasa.bg

Стефка Янорова е родена в Стара Загора. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Крикор Азарян.

Снимала се е във филмите "Племенникът чужденец", "Опашката на дявола", "Валсове и танга от с. Бела вода" (награда на СБФД за най-добра поддържаща женска роля), както и в сериалите "Дунав мост", "Людмил и Руслана", "Врабците през октомври" и "Стъклен дом".

Играла е в сливенския и плевенския театър, сега е в трупата на Сатирата. Омъжена, дъщеря й Петра е на 14 г.

- Стефке, какво значи Янор?

Стефка Янорова (правата) и Асен Блатечки в представлението "Американска мечта" в Ловеч. Постановката е по пиесата "Неделя вечер" на Захари Карабашлиев. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

- Името на вид билка. Дядо ми е Янор и празнува на Еньовден. Защото Янор идва от Енор, който пък произхожда от Еньо.

- Ако тя бяха кръстили Яна, как щеше да звучи само - Яна Янорова...

- Харесвам и сегашното си име. Когато бях пуберка, имах мераци да се прекръщавам на Стефана. Кръстена съм на баба си, която много обичам, дано заслужавам това име.

- Кажи какво ще стане с твоята симпатична фризьорка от "Стъклен дом"?

- Ще бъде голяма изненада това, което ще стане с нея.

- Ще издържи ли приятелството ти с Боряна Касабова, или стъкленият свят ще унищожи и него?

- Ще издържи. Това е приятелство, основано на обич, в което не се намесват интереси, както е във взаимоотношенията на другите герои.

- В реалния живот би ли живяла с мъж като Ставрев - вманиачен в охранителната си служба бивше ченге, с лек уклон на домашен диктатор?

- На пръв поглед всички изглеждаме някакви маниаци. Смятам, че когато обичаш един човек, можеш не само да му простиш, да го разбереш, но и да живееш с него. И то така, че да се чувствате и двамата щастливи.

- Впрочем и мъжът ти е човек с фуражка, нали?

- Не обичам тази дума фуражка, въпреки че много харесвам униформи. Съпругът ми е военен лекар, но преди всичко лекар. И той е маниак по някакъв начин в професията си. И аз в моята съм такава...

- Струва ми се, че ти имаш голям респект от него...

- Да, така е. Защото безкрайно много уважавам това, което прави. Изключително е да лекуваш хората. Беше в Афганистан, сега пак е там.

- Освен в "Стъклен дом" в колко театрални представления играеш?

- В пет. И сега започнах репетиции за нова пиеса в Театъра на армията.

- Как успяваш да събереш в една кошница толкова задължения? Всичките тези ангажименти не те ли изцеждат?

- Убедена съм, че когато актьорът е в обращение, е много по-качествен, отколкото ако прави само едно нещо. Поне при мен е така. Много по-организирана и работоспособна съм, когато имам много ангажименти. Иначе съм мързелив човек и ми е много сложно да се организирам, когато знам, че в седмицата имам само един ангажимент. Когато актьорът репетира и играе, той е във форма и е много по-сетивен.

- Вярно ли е, че при първото ти кандидатстване във ВИТИЗ на четвъртия кръг те е скъсал Стефан Данаилов?

- Да. Но не виждам нищо странно в това. Тогава в специалността куклено актьорско майсторство стигнах до последния кръг - изпита по литература. Обаче се успах и го пропуснах. Но както се казва - всяко зло за добро, следващата година влязох в класа на проф. Крикор Азарян и бях безкрайно благодарна и щастлива.

- А защо проф. Данаилов те скъса?

- Не знам, питай него. Но при нас всичко е много субективно. Може би той е преценил, че за неговия клас не върша работа, че вече си е бил избрал момичета с друг темперамент, с друго амплоа... кой знае. Преди време в някакъв жълт вестник написали, че Ламбо е скъсал Янорова, и той ме попита вярно ли е. Никога не съм му била обидена и сърдита. Не съм страдала.

- Може би защото Мариана Евстатиева-Биолчева те откри за киното?

- Да. Помня, че след като тогавашният ректор на НАТФИЗ Енчо Халачев отказа да ме допусне до изпита по български, се разплаках и така със сълзи на очи слизах по стълбите.

Срещна ме една жена от журито по куклено майсторство и ми каза веднага да тръгвам за Киноцентъра на пробни снимки. Отидох, направиха ми снимките, харесаха ме и така изиграх главната роля във филма на Мариана "Племенникът чужденец". Там пък изпуснах самолета, когато трябваше да започнат снимките. Въобще перипетии, важното е човек никога да не се отчайва.

- Била си в класа на Крикор Азарян. Защо актьорите толкова много обичат този човек?

- Той много ни обичаше и ние му отвръщахме със същото. Не обичам да употребявам глагола беше за него. Той е много харизматична личност, много благороден. Като режисьор е страхотно талантлив, а в чисто човешки план - просто невероятен. Личност, от която се учехме.

- Ти игра и в "Мисия Лондон", който вдигна голям шум в България, имаше завиден зрителски успех. Но в Англия, където по сценарий се развива действието, въобще не му обърнаха внимание. Защо е така?

- Може би защото проблемът, който разнищва този филм, си е типично български. Не знам дали е показан в Англия, но филмът няма и претенциите да бъде световен. Много се радвам за това, което се случи с "Мисия Лондон", то отдавна ни беше нужно. Българският зрител да обърне внимание на българските филми. Не знам защо някои наши режисьори още се плашат от думи като комерсиален, реклама и др. Има доста добри комерсиални, така наречени, неща. Смятам, че когато нещо е направено професионално и с желание, то се харесва на публиката. В крайна сметка филмите се правят, за да се гледат, а не да си събереш роднините в хола...

- Завършила си френска гимназия. Досега имала ли си покана да се снимаш във френска продукция?

- Да, слава Богу. Знае се, че когато ни поканят в чужди продукции, обикновено ни дават скромни роли. Не се оплаквам за това. На мен ми е любопитен процесът на снимане при тях. Имах щастието да участвам в “Хитмен” и тогава видях такава мощна продукция - с шест камери се снимаше, правеха се много дубли, имаше голяма масовка.

- Какво игра в "Хитмен"?

- Филмът нашумя с факта, че режисьор му е Люк Бесон, иначе си е един екшън. Играх съпруга на руски новобогаташ мафиот.

- На френски ли си казваше репликите?

- Аз почти нямах реплики. Но преди снимките на епизода с покушението срещу "съпруга" ми попитах режисьора на какъв език да говоря. Няма значение, отговори ми той. Викам си, ще говоря на руски. Започват снимките, убиват моя човек, който се казва Михаил, и аз започвам да крещя: "Госпади, Миша! Миша!.." Правим много дубли, аз импровизирам и говоря каквото ми дойде, но непременно викам: "Миша... Миша!" В ролята на мафиота беше един датски актьор и след снимките ме пита:"Извинявай, какво значи това Миша?" Нали си Михаил, на галено значи Миша..." Така ли - вика той, - никога нямаше да се сетя..."

Много се забавлявам, когато снимам в чужди продукции, защото нямам напрежението и притеснението, че някой ме познава, и съм доста освободена.

- На едно място прочетох, че си една от най-лъчезарните съвременни български актриси?

- Така ли?!

- Вярна ли е тази оценка за тебе?

- Радвам се, ако изглеждам така. Аз съм доста тъжен човек, но се стремя да не съм такава, опитвам се да се променям.

Защото вярвам в добрата енергия. И когаточовек е усмихнат, много по-вероятно е да му се случат добри неща, отколкото ако е навъсен и непрекъснато някой му е крив.

- Защо си тъжна?

- Не знам, така съм се родила. (Смее се.) Нямам представа.

- Какво в работата ти може да те отчае най-бързо?

- Посредствеността, когато видя нещо направено лесничко. И с оправданието, че, видите ли, хората това искат - някаква евтиния, нещо лесно смилаемо. Абсолютно не съм съгласна с това. Днешният зрител е много рефлектиран, защото има много информация. И той бързо усеща качеството, което му поднасяш. И пак ще цитирам нашия учител Азарян - трябва да си честен на сцената, не може само да маркираш, да се преправяш евтино и да лъжеш хората. Просто не бива.

- Кажи си девиза?

- Е, чак девиз... Но има една мисъл, която се опитвам да си припомням постоянно. "Утре е ден първи от остатъка на твоя живот". Животът е много крехко нещо...

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Над 170 000 кръвопреливания се правят у нас всяка година

Дарената кръв се изследва за малария само при необходимост "В България се правят над 170 000 кръвопреливания годишно. Кръвта се изследва задължително за хепатит, СПИН и сифилис". Това каза зам.

Шестте световни градове, които предлагат най-добрата улична храна

Най-добрият начин да се потопим в атмосферата на даден град е чрез неговите кулинарни предложения, които можем да срещнем по улиците на града, пишат от Business Insider.

Катедрата по педиатрия в Пловдив чества 70 г. с празник на дарителите

Празник на дарителите и тържествено отбелязване на 70-годишнината от основаването на Катедра по педиатрия и медицинска генетика в Медицинския университет - Пловдив,

Замърсеният въздух убива чрез рак, сърдечни болести и инсулт

Замърсяването на въздуха е един от основните причинители на смърт днес. То е отговорно за 6,4 млн. смъртни случая в света за 2015 г. През същата година пушенето е убило 7 млн. души, а СПИН - 1,2 млн.

Здравното министерство готви обществена поръчка за електронен раков регистър

В здравното министерство се подготвя обявяването на обществена поръчка за електронен раков регистър, съобщи зам. здравният министър в оставка д-р Бойко Пенков пред 24zdrave.bg.

Здравната каса дава по 5 минути безплатни консултации по телефона

Личният лекар не може да откаже профилактичен преглед - по един за годината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава консултации на безплатния си телефон 0800-14-800,

Бъчварова потвърди: България ще получи 160 млн. евро от Фонд „Вътрешна сигурност“

Не мога да оставя тази поредица от нелепи лъжи, които се сипят и които показват една изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление.

Разширяването на Околовръстния път на София трябва да е готово до 2020 г.

Разширяването и реконструкцията на столичното околовръстно шосе и свързването му с магистралите “Люлин” и “Тракия” трябва да бъде осъществено до 2020 г. Това коментира инж.

Изправят на съд мъж и жена, укрили близо 450 000 лв. ДДС

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж и жена за данъчно престъпление. Обвинението срещу двамата е за това, че в качеството на търговски пълномощници на „СТИВ“

Видео игри в офиса? Защо не

Опасни или вредни са компютърните игри? По този въпрос мненията са коренно противоположни. Някои смятат, че човек, който прекарва голяма част от времето си с джойстик в ръка,

Изтегли от тук безплатно специално приложение за Бургас

Изтегли от тук безплатно приложението за

Прогноза: Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 3,2% през 2016-а

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне през 2016 година с 3,2% вместо с досега прогнозираните 2,6 на сто главно поради по-солидно вътрешно търсене и повишение на приносът за