Ламбо ме скъса за ВИТИЗ, Азарян ме прие

https://www.24chasa.bg/Article/858756 www.24chasa.bg

Стефка Янорова е родена в Стара Загора. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Крикор Азарян.

Снимала се е във филмите "Племенникът чужденец", "Опашката на дявола", "Валсове и танга от с. Бела вода" (награда на СБФД за най-добра поддържаща женска роля), както и в сериалите "Дунав мост", "Людмил и Руслана", "Врабците през октомври" и "Стъклен дом".

Играла е в сливенския и плевенския театър, сега е в трупата на Сатирата. Омъжена, дъщеря й Петра е на 14 г.

- Стефке, какво значи Янор?

Стефка Янорова (правата) и Асен Блатечки в представлението "Американска мечта" в Ловеч. Постановката е по пиесата "Неделя вечер" на Захари Карабашлиев. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

- Името на вид билка. Дядо ми е Янор и празнува на Еньовден. Защото Янор идва от Енор, който пък произхожда от Еньо.

- Ако тя бяха кръстили Яна, как щеше да звучи само - Яна Янорова...

- Харесвам и сегашното си име. Когато бях пуберка, имах мераци да се прекръщавам на Стефана. Кръстена съм на баба си, която много обичам, дано заслужавам това име.

- Кажи какво ще стане с твоята симпатична фризьорка от "Стъклен дом"?

- Ще бъде голяма изненада това, което ще стане с нея.

- Ще издържи ли приятелството ти с Боряна Касабова, или стъкленият свят ще унищожи и него?

- Ще издържи. Това е приятелство, основано на обич, в което не се намесват интереси, както е във взаимоотношенията на другите герои.

- В реалния живот би ли живяла с мъж като Ставрев - вманиачен в охранителната си служба бивше ченге, с лек уклон на домашен диктатор?

- На пръв поглед всички изглеждаме някакви маниаци. Смятам, че когато обичаш един човек, можеш не само да му простиш, да го разбереш, но и да живееш с него. И то така, че да се чувствате и двамата щастливи.

- Впрочем и мъжът ти е човек с фуражка, нали?

- Не обичам тази дума фуражка, въпреки че много харесвам униформи. Съпругът ми е военен лекар, но преди всичко лекар. И той е маниак по някакъв начин в професията си. И аз в моята съм такава...

- Струва ми се, че ти имаш голям респект от него...

- Да, така е. Защото безкрайно много уважавам това, което прави. Изключително е да лекуваш хората. Беше в Афганистан, сега пак е там.

- Освен в "Стъклен дом" в колко театрални представления играеш?

- В пет. И сега започнах репетиции за нова пиеса в Театъра на армията.

- Как успяваш да събереш в една кошница толкова задължения? Всичките тези ангажименти не те ли изцеждат?

- Убедена съм, че когато актьорът е в обращение, е много по-качествен, отколкото ако прави само едно нещо. Поне при мен е така. Много по-организирана и работоспособна съм, когато имам много ангажименти. Иначе съм мързелив човек и ми е много сложно да се организирам, когато знам, че в седмицата имам само един ангажимент. Когато актьорът репетира и играе, той е във форма и е много по-сетивен.

- Вярно ли е, че при първото ти кандидатстване във ВИТИЗ на четвъртия кръг те е скъсал Стефан Данаилов?

- Да. Но не виждам нищо странно в това. Тогава в специалността куклено актьорско майсторство стигнах до последния кръг - изпита по литература. Обаче се успах и го пропуснах. Но както се казва - всяко зло за добро, следващата година влязох в класа на проф. Крикор Азарян и бях безкрайно благодарна и щастлива.

- А защо проф. Данаилов те скъса?

- Не знам, питай него. Но при нас всичко е много субективно. Може би той е преценил, че за неговия клас не върша работа, че вече си е бил избрал момичета с друг темперамент, с друго амплоа... кой знае. Преди време в някакъв жълт вестник написали, че Ламбо е скъсал Янорова, и той ме попита вярно ли е. Никога не съм му била обидена и сърдита. Не съм страдала.

- Може би защото Мариана Евстатиева-Биолчева те откри за киното?

- Да. Помня, че след като тогавашният ректор на НАТФИЗ Енчо Халачев отказа да ме допусне до изпита по български, се разплаках и така със сълзи на очи слизах по стълбите.

Срещна ме една жена от журито по куклено майсторство и ми каза веднага да тръгвам за Киноцентъра на пробни снимки. Отидох, направиха ми снимките, харесаха ме и така изиграх главната роля във филма на Мариана "Племенникът чужденец". Там пък изпуснах самолета, когато трябваше да започнат снимките. Въобще перипетии, важното е човек никога да не се отчайва.

- Била си в класа на Крикор Азарян. Защо актьорите толкова много обичат този човек?

- Той много ни обичаше и ние му отвръщахме със същото. Не обичам да употребявам глагола беше за него. Той е много харизматична личност, много благороден. Като режисьор е страхотно талантлив, а в чисто човешки план - просто невероятен. Личност, от която се учехме.

- Ти игра и в "Мисия Лондон", който вдигна голям шум в България, имаше завиден зрителски успех. Но в Англия, където по сценарий се развива действието, въобще не му обърнаха внимание. Защо е така?

- Може би защото проблемът, който разнищва този филм, си е типично български. Не знам дали е показан в Англия, но филмът няма и претенциите да бъде световен. Много се радвам за това, което се случи с "Мисия Лондон", то отдавна ни беше нужно. Българският зрител да обърне внимание на българските филми. Не знам защо някои наши режисьори още се плашат от думи като комерсиален, реклама и др. Има доста добри комерсиални, така наречени, неща. Смятам, че когато нещо е направено професионално и с желание, то се харесва на публиката. В крайна сметка филмите се правят, за да се гледат, а не да си събереш роднините в хола...

- Завършила си френска гимназия. Досега имала ли си покана да се снимаш във френска продукция?

- Да, слава Богу. Знае се, че когато ни поканят в чужди продукции, обикновено ни дават скромни роли. Не се оплаквам за това. На мен ми е любопитен процесът на снимане при тях. Имах щастието да участвам в “Хитмен” и тогава видях такава мощна продукция - с шест камери се снимаше, правеха се много дубли, имаше голяма масовка.

- Какво игра в "Хитмен"?

- Филмът нашумя с факта, че режисьор му е Люк Бесон, иначе си е един екшън. Играх съпруга на руски новобогаташ мафиот.

- На френски ли си казваше репликите?

- Аз почти нямах реплики. Но преди снимките на епизода с покушението срещу "съпруга" ми попитах режисьора на какъв език да говоря. Няма значение, отговори ми той. Викам си, ще говоря на руски. Започват снимките, убиват моя човек, който се казва Михаил, и аз започвам да крещя: "Госпади, Миша! Миша!.." Правим много дубли, аз импровизирам и говоря каквото ми дойде, но непременно викам: "Миша... Миша!" В ролята на мафиота беше един датски актьор и след снимките ме пита:"Извинявай, какво значи това Миша?" Нали си Михаил, на галено значи Миша..." Така ли - вика той, - никога нямаше да се сетя..."

Много се забавлявам, когато снимам в чужди продукции, защото нямам напрежението и притеснението, че някой ме познава, и съм доста освободена.

- На едно място прочетох, че си една от най-лъчезарните съвременни български актриси?

- Така ли?!

- Вярна ли е тази оценка за тебе?

- Радвам се, ако изглеждам така. Аз съм доста тъжен човек, но се стремя да не съм такава, опитвам се да се променям.

Защото вярвам в добрата енергия. И когаточовек е усмихнат, много по-вероятно е да му се случат добри неща, отколкото ако е навъсен и непрекъснато някой му е крив.

- Защо си тъжна?

- Не знам, така съм се родила. (Смее се.) Нямам представа.

- Какво в работата ти може да те отчае най-бързо?

- Посредствеността, когато видя нещо направено лесничко. И с оправданието, че, видите ли, хората това искат - някаква евтиния, нещо лесно смилаемо. Абсолютно не съм съгласна с това. Днешният зрител е много рефлектиран, защото има много информация. И той бързо усеща качеството, което му поднасяш. И пак ще цитирам нашия учител Азарян - трябва да си честен на сцената, не може само да маркираш, да се преправяш евтино и да лъжеш хората. Просто не бива.

- Кажи си девиза?

- Е, чак девиз... Но има една мисъл, която се опитвам да си припомням постоянно. "Утре е ден първи от остатъка на твоя живот". Животът е много крехко нещо...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.