Замразете тесните обувки в камерата, ще си отдъхнете

https://www.24chasa.bg/Article/859117 Замразете тесните обувки в камерата, ще си отдъхнете Замразете тесните обувки в камерата, ще си отдъхнете www.24chasa.bg

Повечето жени носят обувки, които не съответстват на техния номер. И това не е измишльотина, а факт, подкрепен от изследвания.

Може би поради това около 80% от дамите имат в някаква степен оплаквания и увреждания на ходилото и глезените. Едно е сигурно - ако обувките създават дискомфорт още в магазина, със сигурност ще продължат да тормозят вас и краката ви и в бъдеще.

Ако обаче вече сте си купили твърди, тесни обувки или такива, които създават проблем само на едно конкретно място - на петата, на кокалчетата на пръстите и т.н., не се отчайвайте и не ги изхвърляйте. Предлагаме ви няколко хитрини, с които може да постигнете отпускане и разтягане на кожата до заемане на формата на вашето ходило.

Тези методи са по-ефикасни при обувки от естествена кожа. Изкуствените кожи също се поддават на минимално разтягане, но обикновено си връщат първоначалния размер. Затова за обувки от изкуствена кожа прилагайте триковете многократно, за да затвърдите ефекта.

Намокрете вътрешната страна на обувките със спирт, ракия или уиски и ги обуйте веднага. Тази техника трябва да се прилага в домашни условия заради острата миризма на алкохол. За да постигнете още по-голяма еластичност на кожата на обувките, може да ги обуете с по-дебел памучен чорап, който да напоите с ракия или спирт. Когато алкохолът се изпари, процедурата може да се повтори многократно.

Ако се страхувате, че спиртът може да повреди кожата и имате безполезна купчина стари вестници, приложете следния номер. Натъпчете плътно обувките с мокри вестници и ги оставете така, докато изсъхнат. След това обуйте, разтъпчете и се насладете на ефекта.

Стар "бабин" трик с дългогодишно изпитана ефикасност е и замразяването на обувките за денонощие или дори за няколко дни. Просто ги поставете в камерата и след това ги обуйте ледени. Усещането може и да не е приятно, но при разтъпкване кожата се отпуска и облекчението е факт. Преди да сложите обувките в камерата или фризера, може и да ги намокрите отвътре за по-голям ефект.

За по-тежки случаи може да приложите по-крути мерки. Следващият метод определено разширява обувката, но не с повече от половин номер.

Поставете плътно в обувките найлонови торбички, пълни с вода и след това замразете. При замръзването на водата размерът й се увеличава и разпъва кожата.

Ако нямате време или желание за изпълнение на тези трикове, просто обуйте новите тесни обувки и се изкъпете с тях. Този трик обаче е малко по-рискован, защото някои видове естествена кожа се изсушават и напукват при намокряне. Това може да се предотврати с многообразието от продукти за поддръжка на естествената кожа, които се предлагат в обувните магазини.

На последно място може да изпробвате и действието на крема за ръце върху вътрешната страна на обувките. Намажете ги обилно и ги обуйте. Кремовете правят кожата на ръцете мека и еластична, така че може да очаквате подобен ефект и върху обувките от естествена кожа.

Вместо крем за ръце, може да нанесете и течен парафин отвътре и да оставите обувките да изсъхнат на стайна температура. Не се страхувайте да го прилагате, маслоподобната течност няма да им навреди. Независимо че се получава при дестилацията на нефт, течният парафин е безцветен и без миризма. Съставен от растителни масла, той попива в кожата и я прави мека и еластична.

Комбинациите от тези хитрини могат да допринесат за по-бърз и удовлетворяващ ефект. Така например обувките, напълнени с мокри вестници, могат да се "замразят" за ден или два, а тези, намазани с ракия или спирт, да се натъпчат с вестници.

Много от тези методи безспорно дават резултат както при дамските, така и при мъжките обувки. Не забравяйте обаче, че триковете не са вълшебни и ако обувката е не тясна, а просто твърде къса, с каквото и да мажете и пълните, няма как да я удължите с повече от половин номер.

Освен от тези домашни тактики може да се възползвате и от услугите на обущар или от многобройните спрейове за разширяването и отпускането им.

Ако пък обувките ви са не малки, а големи, проблемът ви е не голям, а малък. Край на памуците в обувката - просто си купете стелки, които могат да отнемат цял номер от големината, или ползвайте силиконовите уплътнители, които се поставят в задната част на обувката, над петата. Те се продават в повечето магазини за обувки и аксесоари.

МИЛА ПОПОВА

КАК СЕ СПРАВЯТ ИЗВЕСТНИТЕ

ГАЛА: Случвало ми се е да си купя тесни обувки. Ако са от естествена кожа, каквито предпочитам, обувам ги с по-дебел мокър чорап и ги нося вкъщи няколко часа. Винаги дава резултат, стига, разбира се, обувката да не е с цял номер по-малка.

ИВА ЕКИМОВА: Неудобните обувки ги изхвърлям, колкото и да ми е мъчно. Не вярвам в нинакви трикове. По цял ден съм на висок ток, не мога да си позволя да нося неудобни . Дори винаги имам в багажника пантофки, с които се спасявам понякога.

ДЕСИ ДОБРЕВА: Старая се да си купувам удобни обувки, но за съжаление в магазина невинаги се преценява реално. Ако са тесни, ги разтъпквам вкъщи. Чувала съм, че ги мажат с оцет, но не бих пробвала, за да не повредя кожата.

ЕЛЕН КОЛЕВА: Ако обувките са ми прекалено неудобни, просто спирам да ги нося или ги слагам само по поводи. Напоследък гледам да нося по-ниски обувки. Не бях чувала за тези трикове, но определено бих ги пробвала.

ЕЛИ ГИГОВА: Много съм стриктна по отношение на обувките си, гледам да купувам само много удобни. Чувала съм, че ако са тесни, ги изпъват с мокър предмет, но не съм пробвала, а и не бих, защото се страхувам, че ще ги повредя.

За здрави крака коригирайте по вкус и размер

За да бъде удобна една обувка и да не вреди на краката ви, трябва да притежава висока степен на паропроницаемост, за да се избегнат гъбички и неприятна миризма. Трябва да е еластична и да има съпротивление при опън, обяснява Борислав Богоев. Той е технолог, моделиер и конструктор на кожено-галантерийни изделия и практикуващ обущар от 25 години.

Преди години най-широко прилаганият метод за разтягане на обувката беше с добре познатите калъпи. Сега се прилагат по-модерни методи със специални машини с челюсти или дори с пара. “Съществува и един "бабин" трик, който според мен е ефективен - кипвате вода в чайник и държите обувката върху чучура. Когато се напои добре с пара, обувате с дебел чорап и разтъпквате няколко часа”, съветва Богоев.

p>По принцип удобството на обувката зависи от извивката на табана, който трябва да е идеално съобразен с височината на тока. Но това невинаги е така. Ако обаче попаднете на добър майстор, всичко подлежи на коригиране - скъсяване или премахване на тока, преместване на каишки, повдигане на петата с клин от корк, дунапрен, гума, дори цялостно префасониране на модела. Добрата обувка се нуждае от добър ремонт.

Грижете се за обувките си не само защото са най-важният аксесоар, но и защото липсата на комфорт сега може да означава шипове, артрит, изкривявания, ишиас, гъбички в бъдеще. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Роб Камерън: На масата сложих вина от цял свят, изпиха се само българските

Роб Камерън е новозеландски винен технолог и съосновател на INVIVO - една от най-успешните изби в Нова Зеландия. В България консултира една от водещите изби - "Вила Любимец" в качеството си на външен

Еквадорски индианец кръсти бебето си Цар Борис

Индианец от племето кечуа е кръстил сина си Борис, а го нарича Цар Борис. Херардо Боливар Анди е учител в родината си Еквадор. Той обаче има бурно минало, което е здраво свързано с Бъл

Йорданка Христова и Маричков пазят тоалети от 1967 година

Не хвърляйте с лека ръка стари дрехи, детски играчки и прашасали албуми, те разказват историята на едно минало. Макар че у повечето от нас подобна гледка би предизвикала замечтана, но тъжна усмивка

Краят на театралния сезон идва с премиери

Да разкажеш един живот с помощта на контрабас, е смахнато, но звучи благородно. Така го е направил екипът на Валентин Ганев, Пламен Марков и авторът Патрик Зюскинд в Народния театър.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

Случи се Ликът на Петя Дубарова на марка Юбилейна марка с лика на Петя Дубарова бе показана вчера в Бургас. Събитието е част от двумесечните чествания по повод 50-годишнината на поетесата.

Ивайло Калоянчев на изпит пред баща си за "Стъклен дом"

Ивайло Калоянчев влиза в „Стъклен дом" в ролята на търговец от мола, където се кроят битките между Юлиан Вергов, Калин Врачански и останалите. Това се разбра от екипа на сериала.

Индиец лекува с дишане

"Знаете ли, че 60- 70 % от токсините в тялото се изчистват чрез дишането - каза индийският лечител Свами Джотирмая в началото на лекцията си в София. - Обикновено при дишане не използваме целия ...

Две божествени стъпки водят в Бегликташ

Mистично каменно море със соларни знаци, скални късове, наподобяващи брачно ложе и женска утроба, се крие в полите на Странджа.Най-вътрешното му свещено пространство е маркирано с почти ...

Какъв е символът на червеното яйце

Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Обичаят да се червят яйца на Великден е универсален и се среща в много страни на света. Има исторически податки още от езическите времена, че са ...