Лекари към диабетиците: Не бързайте да тръгвате на работа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8615100 www.24chasa.bg
Хората на инсулин са по-застрашени от новия коронавирус. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

В пъти по-висок е рискът за живота на страдащите от захарна болест от COVID-19

Една трета от пациентите, починали от коронавирус във Великобритания, са диабетици. Това обяви Националната здравна служба на Великобритания (NHS), проучила случаите на 7500 жертви на вируса в страната.

Причината е, че диабетът отслабва имунната система и прави пациента по-уязвим от COVID-19, съобщават лекарите. “Тази болест сгъстява кръвта и забавя кръвообращението. Високите нива на захар в кръвта я правят като петмез и имунните клетки по-трудно стигат до вируса. Така, щом диабетик се зарази с него,

имунитетът му

по-бавно реагира

на заразата

и прави борбата му с нея недостатъчно ефективна”, обяснява д-р Хаджира Дамба-Милър, ендокринолог от Харвард. Тя добавя, че диабетиците не са по-предразположени да пипнат вируса от останалите, но ако се разболеят, имат по-малък шанс да се възстановят. “Организмът им не действа, както би трябвало. Имунните клетки от години са наситени със захар и не функционират правилно, появяват се усложнения”, казва д-р Дамба-Милър.

При това страдащите от диабет имат и други здравни проблеми – затлъстяване, сърдечни болести, високо кръвно налягане, което повишава риска от смърт на заразените с коронавирус. Често се спекулира, че болният не е умрял от, а с коронавирус, а причината за смъртта е друга. Но не се набляга на факта, че именно COVID-19 е предизвикал тази причина и така е скъсил живота на пациента.

Вирусната инфекция

предизвиква

възпаления и

вътрешни отоци

при хора с диабет, което допринася за появата на тежки усложнения у прихваналите коронавирус, пише в. “Дейли мейл”. Това е установено и при други епидемии, предизвикващи вирусни пневмонии. Но в ранните етапи на сегашната пандемия британските изследователи установиха удвояване на смъртните случаи сред диабетиците. Затова те препоръчват такива хора да спазват строга дистанция и хигиена, да контролират нивото на кръвната си захар, да отслабнат, да се оттеглят от рискови работни места като медицинска служба на първа линия. 

Проучване на NHS и лондонския Импириал колидж анализира нивото на смъртност на пациенти с COVID-19 при различните видове диабет. Изводът: при този от тип 1, който е генетичен и се развива в млада възраст, рискът заразения с коронавирус пациент да почине е 3,5 пъти по-висок от този при хора без диабет. Този риск е два пъти по-висок при захарна болест тип 2, която най-често се появява след 40-годишна възраст под влияние на рискови фактори като затлъстяване, обездвижване, стрес, прекаляване с медикаменти.

9 от 10 пациенти с диабет страдат именно от този тип 2. Повечето от тях са затлъстели и това допълнително увеличава опасността коронавирусът да ги убие, констатират лекарите. Особено уязвими са тези с индекс на телесна маса над 40.

Възрастта играе огромна роля за смъртността на диабетици с коронавирус. Рискът за хора под 40 години е много по-нисък, отколкото за по-възрастните и особено за престарелите. По-младите жертви са главно диабетиците с тип 1, при които болестта се проявява от ранни години.

Заради тази тревожна за диабетиците ситуация Националната здравна служба на Великобритания направи интернет сайтове за подкрепа, консултации и съвети как да се грижат за себе си в пандемията. Специална “червена линия” е създадена за тези на инсулиново лечение. Дават им се допълнителни инструкции

строго да спазват

социалната дистанция

и да не работят на първа линия в борбата с вируса.

През последните години броят на диабетиците в света нарасна до почти половин милиард, съобщава Световната здравна организация. Жителите на Черна Африка, Карибите и Южна Азия са по-предразположени към развиване на диабет и съответно по-заплашени със смърт при заразяване с COVID-19.

Освен белите дробове вирусът често атакува сърцето. При някои болни с увеличена дясна сърдечна камера опасността от смърт е 4 пъти по-висока от тази при хора без такова усложнение, съобщават лекари от болницата “Маунт Синай” в Ню Йорк. Те нямат категорично обяснение защо хипертрофията на тази камера, която изпомпва бедна на кислород кръв към белите дробове, по-често води до смърт. Но съобщават, че 41 процента от техните болни с коронавирус, които имат разширена дясна сърдечна камера, умират, докато при хората без този синдром процентът е 11.

Британски експерти предупреждават, че пациенти с подобни болести - особено диабетиците и най-възрастните - са особено уязвими пред COVID-19 и трябва да вземат специални мерки за защита. Във Великобритания такъв е всеки един на 5 души, или над 8 млн. Учени от Кеймбридж се опасяват, че без специална защита на най-уязвимите вирусът може да убие 73 000 души за една година. На тях те препоръчват

да избягват

обществения

транспорт и места

със струпване на хора,

да не бързат да тръгват на работа след охлабването на мерките.

В още по-черен сценарий специалистите вещаят 590 000 смъртни случая при 80% заразено население за 1 година, ако властите не вземат адекватни мерки. 80-90 процента от тях биха били хора с болно сърце, захарен диабет и в преклонна възраст.

И сега здравната статистика отчита 40 000 починали от коронавирус във Великобритания – най-големия брой жертви в европейска страна.