Разбраха как пушенето отваря повече входни врати за вируса в белия дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8616473 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Вещества в цигарения дим стимулират производството на ензим, който улеснява копирането на SARS-2

Добрата новина: при хора, които са отказали цигарите, нивото се доближава до това на непушачите

Независимо от всекидневното допълване на рисковите групи за новата коронавирусна болест три остават непоклатими и най-многочислени.

До реанимация

стигат повече

възрастните хора,

мъже и пушачи

Тези данни, изнесени първо от Китай, се потвърждават по-късно във всички държави, които вирусът превзе.

Опити за оспорване поражда май само пушенето, но появяващите се оперативни данни от болниците не дават основание за съмнение.

Нова публикация на изследователската лаборатория “Колд спринг харбър” в Ню Йорк твърди, че пушенето променя белите дробове по начин, който улеснява коронавирусът да се свързва с белодробните клетки.

Учените имат и теория защо е така: вещества в цигарения дим стимулират белите дробове да произвеждат повече от ключов ензим с роля за проникването на вируса в долните отдели на дихателната система.

Вирусът, отговорен за COVID,

използва за

навлизане в клетките

на белия дроб

протеина АСЕ2

(ангиотензин-конвертиращия ензим 2), с който те са осеяни. Въпреки че не откриват доказателства възрастта или полът да увеличава АСЕ2, учените установяват експериментално, че излагането на дим влияе изненадващо силно. В майското издание на медицинското списание “Сел дивелъпмънт” те обясняват защо пушачите изглеждат особено уязвими към тежки COVID инфекции.

От ранните етапи на пандемията учените и клиницистите отбелязват драматични разлики в начина, по който хората реагират на инфекцията със SARS-CoV-2 - вируса, толково близък генетично с предишен от семейството, че се очакваше да се държи подобно, но това не се случва.

Повечето заразени хора страдат само от леко заболяване, ако изобщо усетят грипоподобни или стомашно-чревни симптоми. Смята се, че това са между 70 и 80 процента от заразените с коронавируса. Но състоянието на други изисква лечени, на някои - интензивни грижи, включване към апаратно дишане и въпреки това невинаги усилията завършват с успех.

Научното любопитство и търсенето на успешно лечение карат изследователите по цял свят да проверяват дали уязвимите групи споделят някаква ключова характеристика, свързана с човешките ензими, на които коронавирусът разчита за навлизане в белия дроб. Живата клетка е единственият му шанс да се копира и той търси начини да я завземе.

Най-плодовитите производители на АСЕ2 в дихателните пътища са

клетки, наречени

бокалови, които

синтезират слуз

Известно е отпреди, че за да отговори на дразненето на дихателните пътища от пушенето, организмът увеличава броя на произвеждащите слуз клетки. Но пропорционално с това расте и количеството АСЕ2 в белите дробове, което увеличава уязвимостта към SARS-CoV-2 или SARS-2, както за краткост започнаха да наричат новия коронавирус.

Учените сравняват

генната активност

в белите дробове

през различни

периоди от време, правят съпоставки между половете и между пушачите, непушачи през целия им живот и отказали цигарите. Когато събират всички данни от изследвания с животни и хора и ги анализират, виждат, че както мишките, които са били изложени на пушек в лаборатория, така и хората, които са пушачи в момента, имат значително увеличаване на АСЕ2. Това е поредният аргумент, който може да събуди вниманието на пушачите, които приспиват бдителността си за заразата, надявайки се да са защитени от никотина.

Добрата новина е, че маркирането на допълнителни “вратички” изглежда временно: нивото на ензима в белите дробове на хората, които са отказали цигарите, е подобно на това на непушачите.