3 пресни мита обикалят нета, докато Европа се “маскира”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8616495 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Експертите: как хем нищо не спират, хем водят до опасен кислороден глад?!

Кои са правилата за използване на маски, казва д-р София Ангелова

На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни

След критичния първи етап на коронавирусната пандемия с дефицит на маски днес Европа масово ги препоръчва при опита за плавно излизане от извънредните мерки. Пренията пазят - не пазят, за болни са, за всички са и т.н. отстъпват пред разпоредбите на държавите, но пък се появяват коментари защо не носят или как носят маски първите хора във властта. Темата веднага се гарнира с подозрения за опасности за здравето от покриването на носа и устата за дълго време през деня. Експертите ги определят като митове, при това взаимно изключващи се: хем нищо не спират, хем обричат на кислороден дефицит.

Номер 1: Продължителният престой с маска - например в работното време, незабелязано предизвиква хронична хипоксия. Използването на медицинския термин за кислороден глад на тъканите придава на твърдението “научност”. Всъщност достъпните в аптеки и дрогерии еднократни маски и ушитите от плат, дори стандартните хирургични маски не могат да затруднят дишането до степен дефицит на кислород. Дискомфорт може да почувстват хора с белодробни заболявания, когато материалът е много плътен или от повече слоеве.

Номер 2: След няколко часа с маска се провокира хиперкапния - задържане на твърде много въглероден двуокис. При масовите маски това граничи с невъзможното, тъй като не спират драстично въздуха и по този начин не създават задух. Което пък ражда следващия мит.

Номер 3: Маските за масова употреба са безполезни - не спират вируса. Всяка защита е по-добра от никаква обаче. Кратко и ясно, нали.

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни и по вътрешни болести: На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни

Предвид дългия инкубационен период на коронавирусната инфекция и опасността от разпространение на заразата от хора без симптоми, носенето на маски в затворени помещения и особено в поликлиники, болници, лекарски кабинети, аптеки, магазини трябва да остане задължително до сигурно отпадане на риска, обясни д-р София Ангелова, специалист по белодробни и вътрешни болести. Тя предупреди да се спазват правилата за безопасност при използването на защитното средство и даде съпътстващи съвети:

- Върху външната част на маските коронавирусът може да се съхрани активен до една седмица. Предната повърхност не се пипа - с ръцете човек може да пренесе патогена до носа, устата или очите и да се зарази. Маската трябва да се сваля само чрез връзките, с които се фиксира.

- Маската за многократно ползване трябва да се изпере и изглади след всяко сваляне.

- В момента масово се използват маски, изработени от различни платове, и вече има пациенти, които се оплакват от алергични прояви. Съветът ми към тях е да използват хирургична маска.

- При определени рискове трябва да се потърсят по-специализирани защитни средства. Такива са респираторните маски, които отговарят на европейския стандарт. Това са FFP1, известна като маска за прах - филтрира 80% от аерозолите; FFP2 - филтрацията е минимум 94% и е подходяща за използване от здравните специалисти срещу грип и в момента срещу коронавируса; FFP3 - спират 99% от фините частици във въздуха.

Ако останем отговорни и носим маски и по време на грипните епидемия през есенно-зимния сезон в затворени обществени места и избягваме струпване на много хора, значително ще се намали и заболеваемостта и смъртността и от грип, подчертава д-р Ангелова.