ДАНС била с “усмирителна риза” от Б. Б., БОРКОР - безсмислица

https://www.24chasa.bg/Article/862641 www.24chasa.bg
Рада Смедовска, Стойчо Стойчев и Стефан Попов от "РискМонитор" (от ляво на дясно) СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Комисията за контрол на ДАНС е посветила 38% от заседанията си на назначаването и ареста на бившия съветник на агенцията Алексей Петров. Това стана ясно вчера при представянето на доклад на фондация "РискМонитор" за службата.

36% от заседанията на парламентарната комисия са били на тема доклади и отчети на агенцията. За бюджетни въпроси са свикани 8% от заседанията, а за законодателни въпроси - 6%. На изтичането на информация от ДАНС и на ислямския фундаментализъм са посветени едва 2% от заседанията.

Управлението на Бойко Борисов пък е успяло да сложи ДАНС в усмирителна риза, заяви шефът на фондацията Стефан Попов.

Според новия закон агентите на родното ФБР вече нямат разследващи функции и не извършват арести, а само проверки.

От "РискМонитор" обаче смятат, че обществото не е наясно с какво точно се занимават звената в агенцията. Ефективността и конкретните задачи, с които се занимава служителите, стават все по-непрозрачни и неразбираеми, сочи докладът.

Има и медийно затъмнение над кадровата политика в ДАНС и разпределението на бюджета й, смятат експертите. От "РискМонитор" условно нарекоха положително излизането на агенцията от публичното пространство, тъй като тя била замесена предимно в скандали и показни акции през първата 1,5 г. от създаването си.

"Засекретяването става чрез излизане от медийното пространство, а не чрез усъвършенстване на вътрешните регламенти за секретност, лоялност и правила за работа с класифицирана информация", се казва в доклада.

Според "РискМонитор" има риск от застъпване на функциите на центъра към МС за борба с корупцията БОРКОР и ДАНС. “БОРКОР е една институционална безсмислица”, коментира Стефан Попов. Според него инициативата БОРКОР е съмнителна и неясна и звучала като "добър кандидат за сутрешно детско предаване".

"РискМонитор" сочи, че комисията за контрол на ДАНС е провела двойно повече заседания при председателството на Иван Костов, отколкото с шеф Волен Сидеров.

Членът на комисията Иван Иванов от ГЕРБ определи заключенията на фондацията като "разумни". Той намекна, че в ДАНС още има хора, които съдействат на организираната престъпност.