Император Копола направи Бедо Манукян свой генерал

https://www.24chasa.bg/Article/863661 www.24chasa.bg
Бедо Манукян (вдясно) откри приятеля си Атанас Печански след 40 г. с помощта на "24 часа". СНИМКИ: АВТОРКАТА

"Може да не звучи много удачно точно в този момент, но според мен България е страната на неограничените възможности." Думите са на Бедо Манукян, продуцента емигрант който представляваше Френсис Форд Копола по време на снимките му у нас. Тогава Манукян тъкмо бил взел решение да приключи с 40-годишното митарстване и да не разкъсва времето си между Лос Анджелис и София. Дори изкушил майка си, оперетната актриса Сета Манукян, да напусне подредения свят отвъд океана и да заживее отново в България.

"Ако през 2005 г. не бях тук, едва ли някога щях да получа възможността да работя с Копола, споделя завършилият UCLA (Калифорнийския университет за киноизкуство). Години наред Бедо работи в Холивуд като призрак.

Формалният повод е, че не е член на синдиката на кинаджиите. Истинската причина обаче е в невероятната цедка, която американците слагат пред чужденците, дръзнали да правят кариера в Меката на киното. След дълги битки успява да отвоюва правото си на автор в Америка.

Стефан Данаилов се срещнал с Френсис Форд Копола в Балчик, но не успял да го убеди да гостува в София.
СНИМКА: ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ
Стефан Данаилов се срещнал с Френсис Форд Копола в Балчик, но не успял да го убеди да гостува в София. СНИМКА: ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ

За първи път се завръща в България през демократичната 1991 г., когато пристига у нас като копродуцент на филма "Леблебии". Тогава разбира колко много му липсва България и през 2005 г. си идва пак. Точно в този период Копола снима в Румъния филма "Младост без младост".(Мистична история за нацисткото време по роман на Мирча Елиаде, участваха Тим Рот, Александра Мария Лара, Бруно Ганц. Това е историята на Доминик Матеи - застаряващ професор по лингвистика, оцелял след преломно събитие, за да установи, че младостта му по чудо се е върнала. Физическото подмладяване на Доминик, съчетано със силно развитие на интелекта, привлича вниманието на нацистките учени. Докато бяга, той среща своята изгубена любов - бел. ред.). Предстоят снимки на епизоди в Малта и холивудският майстор пита своя художник къде ще намерят малтийски декори.

Император Копола направи Бедо Манукян свой генерал

На 4 часа на юг от Констанца, бил отговорът. Дни по-късно, в ранната есен на 2005 г. Копола пристига инкогнито в Двореца край Балчик. Мястото му харесва, връща се и пита своята продуцентка: "Кого имаме в България?" Там е Манукян, казала тя. Когато колегите му от Щатите научават, че е поканен от Копола, започват да му пишат имейли. Всички питат: "Ама как успя да се вредиш?" Отговорът към всички е лаконичен: "Вие сте в погрешната страна!"

За 30-те дни, изкарани заедно с Копола като координатор на продукцията у нас, Манукян е много пестелив в думите. Ако киното е монархия, то Копола е нейният император, казва той. Изключително впечатлен е, че легендарният режисьор се отнася бащински към екипа и не се държи като диктатор. "Много толерантен човек. Винаги е готов за чуждо мнение, но трябва да е добре аргументирано. Излъчва такъв авторитет, че е немислимо да не се държиш професионално."

По време на снимките в Балчик тогавашният министър на културата Стефан Данаилов посети холивудския режисьор. "Седнахме в ресторант "Воденицата". Пиехме хубаво българско червено вино и си говорехме за кино. По едно време Стефан Данаилов започна настойчиво да кани Копола в София. Каза му, че ще бъде посрещнат изключително. Копола се замисли и рече: "Преведи му, че на летището в Букурещ имам частен самолет, с който за 30 минути ще съм в София. Кажи обаче, че самолетът не е от киното, а от виното", спомня си Бедо. Добавя, че Копола притежава масиви в Северна Калифорния и неговите вина се пласират по света.

От 3-4 години Манукян се е установил окончателно в София. "Сега завършвам къща, което се оказа цяла епопея", смее се бившият емигрант. Купил жилището в груб строеж и дълго се чудил защо вместо да честитят, приятелите му изказвали съболезнования. След като минал през дузина майстори самозванци, разбрал причината. В крайна сметка стигнал до баш майстор, но къщата още не е довършена.

Сега Бедо се занимава с адаптиране на български литературни произведения за големия екран. "Регионът е колоритен и не е добре разбран на Запад. ВЛос Анджелис общувах с хора от цял свят, но ние в България сме уникални." Като човек, който е опознал културата на Запада и тяхното чувство за хумор, а в същото време не е забравил родната естетика, Бедо смята, че има благоприятната възможност да опита да представи нашата уникалност там.

"На западняците им е трудно да ни разбират. Моята задача е да открия бисерите, които са подходящи за големия екран, и успешно да ги адаптирам."

Арменецът е голям приятел на “24 часа”, за което си има много лична причина. Публикациите за него и Копола преди време станаха причина да се срещнат след повече от 40 години двама големи приятели - той и добричлията Атанас Печански. Те били неразделни по време на казармата. По това време и двамата били актьори и си партнирали. След като семейството на Бедо емигрирало в Америка през 1966 г., си загубили дирите. В демократичните години и Печански, и Манукян пробвали без успех да се намерят. Печански прочел нашия материал и помоли "24 часа" за съдействие. Вълнуващата среща се случи през април 2006 г. Тогава Бедо Манукян пристигна специално в Добрич. "24 часа" ми върна най-добрия приятел", не пропуска да подчертае Печански, който е бивш зам.-кмет на Добрич. Оттогава наборите се срещат редовно, а през 2-3 дни се чуват по скайпа.

Биг Бен снимал първия клип в САЩ

В първите години в Щатите Бедо е общ работник, който вдига тежки чували и зарежда конвейер. "Бях на 19 години и ходех на работа с една много стара кола, която всеки момент можеше да се разпадне", спомня си продуцентът. На една бензиностанция често чувал от собственика: "Абе, ти що не се върнеш там, откъдето си дошъл." По това време още не владеел добре езика, затова отворил речника и се подготвил. После изчакал оня да се заяде отново и изстрелял: "Ако твоят Рузвелт не беше ни продал в Ялта на Сталин, нямаше да ми се налага да ти гледам грозната физиономия." Бензинаджията направо блокирал. Оттогава го обслужвал безмълвно.

След 3-4 години лишения Бедо се записва в университета в Лос Анджелис. Още в края на първата година обаче се налага да воюва отново. Задачата била всеки студент да направи 10-минутен филм. По това време вървял хит на "Електрик лайт оркестра". Особено му харесал текстът на песничката, насочен срещу комерсиализма в Щатите.

Израсналият в оперетата Бедо използвал музикалното парче за основа, върху коятоизградил сюжет. И без да подозира, така създал първия клип, защото "илюстрираните" мелодии били непознати в Щатите.

Много доволен от творението си, нашенецът, когото янките вече преименували на Бен, застанал пред академичната комисия. Професорите обаче били силно скандализирани от филмчето. "Казаха, че съм престъпил всякакви табута в киното, защото съм подчинил картината на музиката", разказва Манукян. Съдбата обаче го запознала с млад професор евреин. Той окуражил младия емигрант, че ако иска, може да даде факултетната комисия на съд. Ставало дума за клауза в университетския правилник за свобода на словото, която досега никой не бил използвал. Нашенецът привел в действие параграфа и спечелил първата съдебна битка срещу университета. Оттогава колегите му почнали да го наричат Биг Бен.