“Четящо такси” тръгва в Търново

https://www.24chasa.bg/Article/865082 www.24chasa.bg
Снимка: Интернет

Вместо със солена сметка слизаш от такси с хубава книга! Това вече е възможно с първия у нас клуб "Четящо такси", създаден във Велико Търново вчера. Регионалната народна библиотека "П. Р. Славейков" пусна 200 книги да пътуват с таксита из търновските улици. 25 таксиметрови шофьори станаха първите членове на клуба, който е част от световната инициатива "Буккросинг".

"Таксиметровите шофьори стават библиотекари, защото ще возят книгите в колите. Оттам хората могат да ги вземат и когато ги прочетат, могат или да ги върнат, или да ги оставят на публично място в града - кафене, магазин и пр. Така заглавията ще достигнат до максимален брой читатели”, каза библиотекарката Яна Ковачева. Хрумнало й, като гледала спрените на пиацата таксита и чакащите шофьори. Тя първо им оставила няколко броя на списание "БТА Паралели" и идеята заработила.

Такситата с книги са белязани със стикер. Знак има и на заглавията. В тях са описани подробно правилата, които хората трябва да следват, за да стигнат книгите до възможно най-голям брой читатели.

Томовете, които библиотеката освободи вчера, са дарения от седем-осем български издателства. Няколко заглавия са дали и търновските "Абагар", "Фабер" и издателството на Великотърновския университет.

Клубът "Четящо такси" е част от маратона на четенето, който тръгва в старопрестолния град.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода излита Анита Мейзер, подсъдима за убийството на съпруга си Николай Димов. Тя е освободена срещу 5000 лева парична гаранция, а решението на Варненския окръжен съд не подлежи на обжалване. Така след близо 2 години зад решетките скандалната силиконка най-накрая напуска Сливенския зандан и се завръща с гръм и трясък в хайлайфа.

"Левски" има с какво да се гордее на световното първенство. Една "синя" половинка привлича погледите по стадионите в Русия. Съпругата на исландския защитник Холмар Ейолфсон - Йона, спокойно може да се нареди в Топ 10 на най-красивите жени на мондиала. Блондинката подкрепя "викингите", въпреки че мъжът й още не се е появил в игра.

Полицейски патрул в центъра на Нижни Новгород, Русия следи за сигурността на феновете по време на Световното първенство по футбол. Снимка: REUTERS/Gleb