Експедиция до гнездото на Кейт и Уилям

https://www.24chasa.bg/Article/866751 www.24chasa.bg
Бъдещият британски престолонаследник ръкопляска на годеницата си Кейт при пускане на спасителна лодка в Ангълси. СНИМКА: РОЙТЕРС

Cлед като съберат очите на света със сватбата си в Лондон на 29 април, британският принц Уилям и съпругата му Кейт ще се скрият на сигурно място.

Плановете на младото кралско семейство са да изкара романтичен меден месец вероятно в Австралия и след това да свият гнездо в Ангълси.

Островът в Северен Уелс вече няколко месеца успешно крие младите от любопитните папараци и журналисти. По тази причина за мястото, където Кейт и Уилям ще живеят в първите си години като семейство, има всякакви слухове. Според едни принцът е наел красива, закътана в зеленина ферма в близост до кралската военновъздушна база RAF Valley, в която служи. Твърди се, че плаща наем от 750 паунда, или около 1650 лв.

Принц Уилям показва на кралица Елизабет Втора и съпруга й принц Филип хеликоптера, с който лети от RAF Valley при спасителни операции. 
СНИМКА: РОЙТЕРС
Принц Уилям показва на кралица Елизабет Втора и съпруга й принц Филип хеликоптера, с който лети от RAF Valley при спасителни операции. СНИМКА: РОЙТЕРС

Други разказват, че ще обитава цял замък. До момента обаче никой репортер не е успял да се добере до имота, нито до щастливия му собственик. Адвокатите на кралското семейство правят всичко възможно да осигурят спокойствие на младото семейство.

Подобни закътани заливи има на много места в Северен Уелс. 
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Подобни закътани заливи има на много места в Северен Уелс. СНИМКИ: АВТОРЪТ

А и местните хора се оказват добри съседи. Приемат с усмивка растящото към района им любопитство и се радват на прииждащите туристи. Кейт и Уилям им отвръщат с добре дозирани рекламни жестове.

Красивата крепост на града.
Красивата крепост на града.

Двамата избраха Ангълси за първата си публична проява, след като обявиха своя годеж. През февруари пуснаха от бреговете на острова спасителна лодка.

Крепостта в Карнарвон и малки агънца, които пасат по зелените поляни на Уелс.
Крепостта в Карнарвон и малки агънца, които пасат по зелените поляни на Уелс.

В началото на април кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип посетиха RAF Valley и гледаха как внукът им се справя като пилот на спасителен хеликоптер. Бъдещият престолонаследник казва, че това е негова работа, и я върши отговорно. Той вече е участвал в спасяване на човек, получил сърдечен пристъп на нефтена платформа в морето. Неговият екип отговаря и за пострадалите туристи в Сноудония. Така че, ако пострадате, може да ви спаси самият принц.

Експедиция до гнездото на Кейт и Уилям

Природният парк е едно от най-красивите места в Северен Уелс и ако тръгнете към Ангълси, задължително го посетете. Има десетки живописни села, в които се предлагат къщи за гости. Във Великобритания те се наричат B&B (легло и закуска) и в тази част на острова варират от 45 до 80 паунда за двама. Много ферми също дават подслон за 7-10 паунда, но някои не предоставят чаршафи и най-добре си носете спален чувал, ако решите да спите евтино.

Курортното селище Портмейрион е строено около 50 г. от сър Клоу Уилямс-Елис по италиански образец.
Курортното селище Портмейрион е строено около 50 г. от сър Клоу Уилямс-Елис по италиански образец.

В парка се издига връх Сноудон. Със своите 1085 м надморска височина той е най-високата точка в Уелс. Има редица подходящи места за планинско катерене и маршрути за колоездене. Красивите реки пък предлагат интересни предизвикателства за любителите на рафтинг.

В неделните дни в Северен Уелс може да попаднете на редица самодейни актьори.
В неделните дни в Северен Уелс може да попаднете на редица самодейни актьори.

Ангълси се намира на 5 часа път северозападно от Лондон, като минаването през Сноудония е един от възможните маршрути. Най-добре е да пътувате дотам с автомобил, за да можете да се насладите на очарователната селска атмосфера: малки каменни къщи, накацали по зелени поляни, по които пасат овце от ранна пролет до късна есен.

Едно от най-забележителните места в парка е Портмейрион. Курортното селище е невероятна смесица от китна природа и средиземноморска архитектура. Строено е около 50 г. от сър Клоу Уилямс-Елис. През 1925 г. архитектът започва да прави хотел и курортни къщи по италиански образец върху свой имот. С времето присъединява към него земите на чичо си и изгражда цял компрекс с причудливи арки, колони, фонтани и сводове, които следват релефа на брега. Така в момента има около 50 къщи и хотел, които предлагат невероятно спокойствие.

В Портмейрион е заснет един от най-популярните английски сериали през 60-те години на миналия век - "Затворникът". Филмът се върти и до днес по телевизията и продължава да има почитатели, които си правят редовни годишни срещи в курорта.

Сноудония може да се разгледа и от влак, тъй като паркът се пресича от железница, която спира почти във всички живописни селца.

На повечето й гари пише, че са по желание, и трябва усилено да се маха с ръка на машиниста. Цената на пълния маршурт е 35 паунда.

Извън парка ви чакат други архитектурни забележителности - многобройните крепости, които напомнят за многовековната история на Уелс. Най-впечатляващата от тях е може би Карнарвон. Още римляните са открили стратегическото значение на това място, разположено точно срещу остров Ангълси. В края на XI век англичаните започват да издигат каменни укрепления съвсем близо до римския форт.

По-късно градът се превръща в административен център на Северен Уелс, което обяснява и стремежът на архитектите да направят крепостта още по-внушителна - стените й приличат на тези на древен Константинопол.

Също не е за изпускане и крепостта Конви в едноименния град. Тя се смята за едно от великите постижения на средновековната архитектура в Европа. Строежът й започва през 1283 г. по времето на английския крал Едуард I. Проектирана е като ключово укрепление. Крепостните стени на практика опасват целия град и до днес. Голяма част от зидовете се вият около покривите на къщите, а туристическата пътека се издига над тях. От част от бойниците се открива невероятна гледка към двореца с многобройните му кули. Подвижен мост го свързва със сушата, по който профучава дори влак.

В Конви се намира и най-малката британска къща. Тя е широка 1,8 м и висока 3,5 м. Твърди се, че в нея са живели хора повече от 300 г. Последният й обитател е рибарят Робърт Джонс. Малката червена къщичка, изглежда сякаш притисната от стената на крепостта и съседната по-голяма сграда. През последните години е обявена за негодна за живеене, но пък е записана в Книгата с рекорди "Гинес" и се използва за туристическа атракция. Отворена е от средата на април до средата на септември.

Това е и най-подходящият период за посещение на Северен Уелс. Тогава времето е най-топло и няма опасност вятърът да ви издуха от романтичния бял фар на Ангълси. Освен това при слънце шансовете да гледате на живо полети на принц Уилям са много по-големи. Военната база RAF Valley има отворени дни за посетители, в които от определени площадки гражданите могат да се насладят на уменията на пилотите й. Обикновено те се обявяват предварително на нейния сайт.

Ако нямате този късмет, със сигурност може да откриете някого от колегите на принца или пък техни роднини, които да ви разкажат нещо за него и Кейт.

Общото мнение е, че Уилям приема с чувство за хумор небивалия интерес към сватбата и десетките сувенири за нея, които са засипали магазините в цяла Великобритания. Неговите колеги вече са му доставили в базата възглавница, хавлия и чаша с лика на бъдещата брачна двойка. Част от тях са сред поканените на венчавката на 29 април.

Дори обаче да не се засечете с никого от тях в Ангълси, няма да си изгубите времето в Северен Уелс. Природата е приказна, а почти във всяко село има останки от крепост, дворец или пък природен парк.

От основния град на острова Холихед тръгват фериботите за Ирландия. Така че може да разгледате Ангълси на път затам. Другият вариант е да отидете да гледате мач на Димитър Бербатов в Манчестър, който е само на 2 часа път. Ако правите такъв маршрут, задължително се отбийте и в Ливърпул, за да пиете една английска бира в бара, където са започнали да свирят "Бийтълс".