Полицай поръчва проститутка, за да спипа Бони и Клайд от Люлин

https://www.24chasa.bg/Article/868058 www.24chasa.bg
Шефът на сектор "Грабежи" Илко Илиев разказва как е било заловено семейството грабители. СНИМКИ: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА И ХРИСТО РАХНЕВ

"Здрасти, мога ли да се позабавлявам с теб за час."

С този въпрос столичен полицай се обажда по телефона на 29-годишната Юлия Гюрова, която предлага сексуслуги.

Жрицата веднага се съгласява, като се уговаря предварително, че тарифата няма да е под 50 лева, без значение колко е дълъг сеансът. После потегля към уговореното място.

Юлия и Виктор Гюрови опитали да оберат златарското ателие на бул.
Юлия и Виктор Гюрови опитали да оберат златарското ателие на бул. "Сливница" с тейзър менте.

На минута зад нея се движи и съпругът й, който е едновременно неин охранител и сводник. Надеждата на семейство Гюрови е, че ще вземат по-бързо парите, ще си купят хероин и ще се надрусат.

Тейзърът
Тейзърът

Малко след като на мястото пристига клиентът обаче, на ръцете на Юлияна Гюрова щракват белезници, но не за груб секс, а за да я отведе в ареста.

Така след 3-месечно упорито преследване криминалисти от столичния сектор "Грабежи" и колегите им от Пето райнно задържаха двамата съпрузи Виктор и Юлияна Гюрови, които опитаха да ограбят златарско ателие в София досущ като легендарните Бони и Клайд.

Младото семейство отишло в магазина на бул. "Сливница" 206 на 3 януари т.г. На пръв поглед влюбени и добре облечени, те разглеждали бижутата. На следващия ден отново се появили. 59-годишната служителка, която е и собственик на ателието, учтиво ги помолила да затворят вратата. Такава била практиката - при влизането на клиенти се заключва.

Двамата съпрузи обаче се направили, че не чуват, и жената сама затворила. После младите хора започнали да разглеждат пак различни бижута, като казали на продавачката, че избират сватбен подарък.

При прибиране на поредното колие, което клиентите уж не харесали, 27-годишният Гюров извадил електрошоков пистолет менте и стрелял в жената зад щанда.

Съдбата обаче се намесила и стреличката, която трябвало да я удари с 50 хил. волта ток в гърдите, попаднала в кръстчето й, разказват полицаите.

"Това я е предпазило от много сериозно нараняване, а може би и от смърт. Тези китайски ментета пускат толкова силен ток, че могат да доведат и до смъртоносен удар на по-лабилен организъм", обяснява шефът на сектор "Грабежи" в СДВР Илко Илиев.

Борбената дама мигновено натиснала паникбутона и така блокирала изхода.

Семейството се паникьосало и не успяло да вземе нищо от бижутата. Съпрузите се опитали да преборят жената и да отключат вратата. В този момент на помощ на Бони и Клайд от кв. Люлин се притекъл мъжът, който им правел т.нар. отцепка пред магазина. Той видял, че имат проблем, разбил стъклото отвън и им помогнал да се измъкнат. Продавачи от съседни магазини видели нападателите, имало ги и на записите на камерите наблизо.

Сигналът за грабежа е бил подаден в 16,56 ч. Веднага били изпратени автопатрули, а районът бил отцепен. "Чакахме експертна група, за да не се унищожат улики", разказа гл. инспектор Трендафил Тодоров от 5-о РУП.

Разследващите решили да стигнат до бандитите по електрошоковия пистолет тип "тейзър". Този вид оръжия са скъпи и при покупката им човек задължително трябва да си остави данните. При огледа обаче се разбрало, че Виктор Гюров стрелял с китайско менте.

Оригиналните тейзъри парализират жертвата. Тя е в съзнание, но не може да реагира, каквато била и целта на Гюрови. Фалшификатите могат да се намерят в интернет и дори на тържища като в кв. Илиянци.

"Не може да се говори за Бони и Клайд. Няма професионализъм в изпълнението - то е издънка отвсякъде", смята Тодоров. Веднага след грабежа полицаите изготвили фотороботи на Виктор и 29-годишната му съпруга. От сектор "Грабежи" в СДВР свели списъка на заподозрените до минимум. Щом собственичката на ателието отишла в СДВР, криминалистите й показали различни снимки на най-изявения си контингент и тя веднага разпознала 29-годишната Юлия и съпруга й.

Справка в полицейските масиви показала, че и преди двойката е хващана за кражби и грабежи. Юлия е била обявявана за национално издирване, има и условна присъда. През 2006 г. бандитското семейство било задържано за серия грабежи с нож. Тогава те дебнели край спирките на градския транспорт, нападали самотни жени и им вземали дамските чанти или златните бижута.

Гюрови се дрогирали от години с хероин, а Юлия още от тийнейджърските си години кривнала от правия път. Тя била сираче и осиновена от друго семейство преди повече от 15 години. Осиновителите й й дали друго име и за няколко години Юлия се казвала Миглена Граматска.

Новите родители обаче бързо установили, че девойката е с проблемно поведение, и я разсиновили чрез съда. И до днес обаче Юлия ползвала и второто си име - Миглена, и така успявала да се изплъзне от полицейските хайки, разказват от МВР. Докато столични полицаи опитвали да намерят актуалния адрес на семейството грабители, се оказало, че в родния им кв. Люлин те са затънали в дългове към наркодилъри. Трябвало да плащат дози хероин на няколко пласьори.

Криминалисти ги търсили и из списъците на регистрираните в метадонови програми. Най-сетне на 1 април т.г. полицаите открили настоящия адрес на двойката. От сектор "Грабежи" имали данни, че Юлия проституира, когато не успеят да откраднат пари за дрога. Предполагало се, че в квартирата им може да има хероин, и затова било взето решение един от оперативните работници да се представи за кандидат-клиент на сексуслуги. Целта била да изкарат Юлия от квартирата, за да предотвратят изхвърлянето на хероина в тоалетната.

Така се стигнало до обаждането на 5 април. След ареста в дома на Гюрови обаче не е открит наркотик, защото часове по-рано те взели последните си дози. Оказало се, че атакуваното златарско ателие се намира на по-малко от 300 м от квартирата им. Те почти всеки ден минавали покрай него и оглеждали бижутата.

При разпита Юлия и Виктор признали, че вземали дрога преди, но твърдели, че вече са чисти. И двамата отрекли да са участвали в грабежа. Съучастникът им още не е задържан. След ареста им Софийският градски съд остави и двамата зад решетките. Тейзърът менте, с който атакували ателието, все още не е открит.

ИВА ГРИГОРОВА, БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Атакували с тейзър богаташ и търговец

Бандити са извършили два грабежа с един и същ електрошоков пистолет - тейзър, през последните 2 г. в София, сочат данни на СДВР. В единия случай нападателите причакали богаташ, докато слиза от луксозния си автомобил, парализирали го с ток и му взели ръчната чанта, в която имало над 15 хил. лева. При втория случай грабителите проследили търговец, който се прибирал към дома си с дневния оборот. Пред жилището на бизнесмена нападателите му пуснали ток и отмъкнали няколко хиляди лева.

"Наложи се наскоро да проведем специално обучение на служителите от районните управления как да откриват следи от местопрестъпление, където е използван тейзър", разказва шефът на сектор "Грабежи" в СДВР Илко Илиев. Причината била, че при случая с ограбения търговец униформените от районното не открили специалните следи с регистрационен номер, които се оставят от модерното оръжие. Истинският тейзър разхвърлял нещо като жълти хартиени кръгчета, на които под лупа се вижда уникален номер, обясняват експерти. По този номер може да се установи точно от кое оръжие е стреляно и съответно да се провери при официалните вносители кой си е купил този пистолет. При двата неразкрити грабежа в София обаче се оказало, че използваният тейзър бил купен на името на наркоман, който нямал общо с нападенията.

БЛАГА БАЙЧЕВА