Пети блок на АЕЦ изпусна радиация

https://www.24chasa.bg/Article/870685 www.24chasa.bg
Досега в "Козлоздуй" не е имало изтичане на радиоактивни газове дори в херметичната зона, казва шефът на ядрения регулатор Сергей Цочев. СНИМКА: ИВАН ЗАХАРИЕВ

Радиоактивност три пъти над контролните нива са отчели уредите в реакторната зала на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" на 26 април. Това се е случило по време на годишния планов ремонт на реактора, съобщи вчера шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

Блокът е спрян на 23 срещу 24 април, за да има време за охлаждането му.

В официалното съобщение на агенцията се казва, че "по време на разуплътняване на елементи във вторник сутринта се е повишило съдържанието на радиоактивни благородни газове в херметизираната част на активната зона около реактора и някои съседни помещения". Достигнати са стойности над контролните нива, но те според експертите не са превишили пределите за безопасна експлоатация.

Сергей Цочев заяви, че въпросните радиоактивни газове са изотопи на ксенон, аргон и криптон и се получават при делението на урана. За разлика от радиоактивния йод и стронций те не се отлагат в човешкото тяло.

Веднага след като изтичането е установено, били спрени всички дейности в херметически затворената активна зона, а хората временно са били изведени от засегнатия район. На всички работили по време на ремонта в тази зона са извършени контролни измервания. Вчера от АЕЦ "Козлодуй" съобщиха, че максималната оценена доза на персонала не превишава 0,05 mSv при предвидени за тази дейност 0,5 mSv.

Не са се увеличили и контролните нива за радиоактивни изхвърляния през вентилационните тръби на блока, твърдят от АЕЦ "Козлодуй".

Защо се е получило това изтичане обаче, ядреният регулатор още не може да каже. Назначена е комисия. Подобен случай досега в "Козлодуй" не е имало, каза още шефът на регулатора. Тепърва ще се установява дали са спазвани стъпките при спиране на реактора.

Към 18 часа на 26 април радиационната обстановка в контролираната зона е нормализирана и ремонтните дейности са възобновени. Няма изменение на радиационния фон в района на централата. Контролните уреди, монтирани на няколко сгради в Козлодуй, също не са отчели повишена радиация.

ВАЛЕРИ ВЕДОВ, МАРИЯНА БОЙКОВА