Възпаление на ухото причинява ли главоболие, световъртеж и промени в зрението?

https://www.24chasa.bg/Article/873366 www.24chasa.bg

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

Отговаря на въпроса на Христина Костова

За намалението на зрението при хроничен среден отит не може да се говори. Няма анатомична връзка между ухото и окото. При по-тежките форми на хронично възпаление често се среща главоболие. Класическо правило е главоболието да е от страната на болното ухо, но някои от пациентите посочват цялата глава. Анатомично ухото се дели на външно, средно и вътрешно.

Възпаление на ухото причинява ли главоболие, световъртеж и промени в зрението?

В слепоочната кост във вътрешното ухо са поместени два периферни анализатора - слухов и равновесен. Непосредствената им близост обуслява преминаването на възпалението от едната част към другата. Така че може да има световъртеж. Той бива моментен, когато хроничното възпаление на средното ухо е направило фистула (пробив на костта) на един от каналите на равновесния апарат. Появява се, като се почиства ухото и при притискане отвън на канала.

В други случаи инфекцията обхваща цялата равновесна структура и световъртежът е силен - има повръщане, залитане, главоболие. Такива болни често загубват и слуха, защото в процеса се ангажира и цялото вътрешно ухо.

Понякога инфекцията от ухото преминава към черепната кухина и се получава тежък гноен менингит. Но съществуват варианти, когато световъртежът не е свързан с боледуващото ухо. Това най-често се среща при възраст около и над 50 години. Тогава хрущялните дискове между шийните прешлени се износват, притискат се нервни окончания, които регулират просвета на съдовете към черепа.

При промяна на позицията на главата се появява не толкова световъртеж, а по-скоро замайване. Но в тези случаи също може да има гадене, даже повръщане. Често дори специалисти се заблуждават, че такъв световъртеж се дължи на болното ухо, без да съобразят наличието на шийна остеохондроза (шипове). Затова трябва много внимателна преценка за вида хроничен, среден отит, разпространението му и смущението в равновесието. По-честите форми на отит не засягат костта, нямат агресивно разпространение. И само много силното изостряне на възпалението може да предизвика главоболие и световъртеж.

Следва специалист да прегледа болния и да уточни диагнозата и методите на лечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.