Активист на ДПС се самоуби заради дългове

https://www.24chasa.bg/Article/874472 www.24chasa.bg
19,50 ч. Полицията затвори столичния бул. "Раковски", докато психолози се опитваха да убедят бизнесмена да не слага край на живота си. Това е второто зрелищно самоубийство след секретаря на Ахмед Доган - Ахмед Емин, който на 17.Х.2008 г. се гръмна на стълбите към банята в сараите на лидера на ДПС. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

След близо 5 часа преговори с полицаи и психолози активистът на ДПС и основател на партия " Демократичен алианс" Борис Нейчев се застреля навръх рождения си ден в София в петък.

Драмата се разигра 2,5 г. след като Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, се гръмна в сараите в Бояна.

Нейчев произведе фаталния изстрел със законния си пистолет "Магнум" в 23,29 ч в офиса на фирмата си "Сид консулт" ООД на ул. “Раковски”, преди специалните части да се опитат да проникнат в заключеното жилище. Часове преди това той се ранил в гърдите при несполучлив опит да улучи сърцето си и се надявал да умре от кръвозагуба, но след като агонията се проточила, опрял пистолета в главата си.

Борис Нейчев по време на учредяване на партията
Борис Нейчев по време на учредяване на партията "Демократичен алианс" през 2000 г.

"Никого не искам да виждам и чувам", заявил в един момент 57-годишният бизнесмен на психолозите от МВР, които го убеждаваха да не слага край на живота си. Те го питаха и кой близък или приятел иска да бъде доведен при него.

Нейчев сложи край на живота си в офис на третия етаж в кооперация в центъра на София.
Нейчев сложи край на живота си в офис на третия етаж в кооперация в центъра на София.

Заради драматичната ситуация около самоубиеца районът около кръстовището с бул. "Дондуков" бе отцепен от полиция в 19,30 вечерта.

На малката снимка - приятелката му, която пристигна на място час преди фаталния изстрел.
СНИМКИ: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА
На малката снимка - приятелката му, която пристигна на място час преди фаталния изстрел. СНИМКИ: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

Големи дългове към фирми и частни лица и заплаха да остане без жилището си, което било ипотекирано, са най-вероятната причина за крайното му решение. Отгоре на всичко мъжът бил сам. Отдавна се развел и нямал деца. И самотата сигурно е почувствал най-силно на рождения си ден, коментираха разследващите.

Спецполицаи дебнеха бизнесмена, за да го обезоръжат.
СНИМКА: ПЛАМЕН ТОДОРОВ
Спецполицаи дебнеха бизнесмена, за да го обезоръжат. СНИМКА: ПЛАМЕН ТОДОРОВ

Борис Нейчев е вписан като председател на Централната контролна комисия на ДПС в удостоверение за актуалност на органите на партията, издадено през май 2010 г. от Софийския градски съд.

д-р Константин Тренчев
д-р Константин Тренчев

През 2009 г. Сметната палата обяви, че той е един от политиците, които не са подали в срок декларация за имуществото си.

Съседка на Нейчев посреща децата си, които бяха допуснати зад загражденията след полунощ.
Съседка на Нейчев посреща децата си, които бяха допуснати зад загражденията след полунощ.

Икономистът е съученик на Константин Тренчев от френската гимназия в Стара Загора и един от основателите на КТ "Подкрепа" във Варна. През 2000 г. участва в учредяването на партията "Демократичен алианс".

Съседите му от кооперацията на бул."Раковски" №80, в която той се застреля, познават Нейчев като стабилен бизнесмен и обаятелен човек. Според Търговския регистър той е управител на консултантската фирма "Сид консулт" ООД и туристическата агенция "Роси-М Травел".

Към 18,30 ч в петък Борис Нейчев се обадил на шофьора си и го помолил да дойде в офиса на дружеството му за консултантски услуги "Сид консулт", защото имал да му казва нещо.

Щом прекрачил прага на апартамента, мъжът се сащисал от гледката - Нейчев бил насочил пистолета към слепоочието си. Шофьорът веднага се обадил на тел. 112 и съобщил, че приятелят му иска да сложи край на живота си.

Минути по-късно на място пристигат психолози на МВР, полиция и спецчасти на СДВР. Районът е отцепен, а движението по бул. "Раковски" от бул. "Дондуков" до Сточна гара - спряно. Психологът Светослав Петков води преговори с кандидат-самоубиеца часове наред. Помага му колегата Тодор Тодоров, който участва в операцията по спасяването на заложниците в сливенската банка.

Баретите наблюдават жилището в търсене на подходящо място да проникнат и да го обезоръжат.

Нейчев обаче се държал агресивно, дори на няколко пъти ругаел. На четири пъти искал отсрочка, за да излезе. На място бяха извикани приятелката и сестра му, която живее в Стара Загора, с надежда да го убедят да не се самоубива, но Нейчев отказа да говори с тях.

"Не мога да повярвам, че става въпрос за Борис. Той е силен финансово. Играе с украинци на имотния пазар.

Не би посегнал на живота си", коментира мъж на метри от разиграващата се трагедия в петък през нощта. Десетки хора не успяха да се приберат по домовете си до полунощ, тъй като служителите на реда бяха отцепили 200 м около кооперацията.

Към 22,30 ч те вдигнаха полицейската лента, за да пуснат приятелката на бизнесмена, която бързо влезе в кооперацията. Жената по-късно бе отведена с полицейска кола към 5-о РУ, за да бъде разпитана.

"Чухме пукот като от падаща дъска, а после полицаите се разтичаха по стълбите", обясни съсед на Нейчев вчера.

СИЛВИЯ ГУРМЕВА, ИВА ГРИГОРОВА

Съпартиец: Караше хубава кола, обичаше жените, направи си нови зъби

Борис Нейчев е бил активист на ДПС в София-област. Това потвърди вчера шефът на структурата Кънчо Боков, който научи от "24 часа" за смъртта на съпартиеца си.

"Познавам го добре, макар да не бяхме близки приятели. Преди години той беше заместник на Константин Тренчев в КТ "Подкрепа", още оттогава се знаем", разказа Боков. Той каза, че Нейчев е бил в контролно-ревизионната комисия за конференцията на ДПС през 2009 г.

Бизнесменът се появил в движението покрай втория по ранг тогава партиец Касим Дал. "Познавах го, но не отблизо", каза самият Дал и отрече да е водил Нейчев в ДПС.

"Личеше, че е състоятелен човек. Знаех, че има бизнес. Но не и с какво точно се занимава. Караше хубава кола. Грижеше се много за здравето си, не пиеше и не пушеше. Обичаше живота и жените. Изглеждаше много добре за възрастта си. Даже си спомням, че преди известно време се похвали как си направил хубави нови керамични зъби и колко скъпо му излезли.

По никакъв начин не изглеждаше като човек, който може просто да превърти. Беше активен и с отлични организационни способности", разказа Кънчо Боков.

За последно той видял Нейчев преди повече от месец и не усетил нищо притеснително в поведението му. На въпрос спонсорирал ли е бизнесменът движението, шефът на структурата отговори: "Аз поне не зная."

КАЛИНА ВЛАЙКОВА

Д-р Тренчев: Не съм го виждал отчаян

Учуден съм, че Борис Нейчев е посегнал на живота си, познавам го отпреди години, но не съм го виждал в състояние на отчаяние, разказа д-р Константин Тренчев, председател на КТ "Подкрепа". "Той беше много активен. Но нали е криза, хората са притиснати, може и при него да е било така", добави д-р Тренчев.

Двамата били съученици от френската гимназия в Стара Загора, покрай работата в синдиката Нейчев бил поканен в София. "Издигна се в йерархията, беше и в ръководството на Демократичния алианс. Не му хареса, че предложих Ренета Инджова за председател, а също и че тогава ни убеждаваха да не се явяваме на изборите, за да не пречим на царя да спечели. Било е някъде около 2001 г., имахме конфедеративен съвет във ВМЗ Сопот. Той не дойде. Оставил писмо, в което заявява, че напуска "Подкрепа" по лични причини. Всички останаха много учудени. Очаквахме най-малкото поне да обясни мотивите си", върна се назад д-р Тренчев. Оттогава той не поддържал връзка с Нейчев.

От общи познати научавал, че се е захванал с бизнес и че е бил кандидат за общински съветник от квотата на ДПС. Не знае как са се развивали делата му през последните години. През 90-те години, докато бил още в "Подкрепа", Нейчев завършил право. След като се оттеглил от синдиката, поддържал връзка с отделни хора там, но не и лично с д-р Тренчев.

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА