Заспал тираджия уби Велислава

https://www.24chasa.bg/Article/877266 www.24chasa.bg

На Цветница тази година близки и приятели погребаха 24-годишната Велислава Иванова. Момичето бе пометено от турски ТИР два дни по-рано на 26-ия километър на магистрала "Тракия" в посока София. Велислава спряла мерцецеса на вуйчо си в аварийната лента заради неизправност около 22 ч.

Тежкият автомобил се движел в същото платно, а шофьорът Исмаил Накки Булмен спял. Убил момичето на място и ранил двама нейни приятели. Мерцедесът станал на скрап. 50-годишният водач е пуснат под гаранция, а книжката му не е отнета. Точно на същото място между 26-и и 27-и киломтър на магистралата посока София преди 3 г. турски ТИР удари колата на първия зам.-главен редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев при същите обстоятелства - спряла поради авария кола с включени аварийни светлини. Той за щастие оцеля, но шофьорът на турския тир, който го отнесе, 1 г. продължаваше да кара тежки камиони, защото книжката му не бе отнета, докато не получи присъда от 3 г. пробация.

По данни на Пътна полиция за 2010 г. по вина на тирове са станали 6,4% от тежките катастрофи в страната. От началото на т.г. до 15 март има увеличение на инцидентите с тежкотоварни автомобили - 75 спрямо 66 за 2010 г.

Димитър, Велислава, брат й Иван и Ели на дипломирането на момичето.
СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ И ЛИЧЕН АРХИВ
Димитър, Велислава, брат й Иван и Ели на дипломирането на момичето. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Родителите на Велислава искат справедливост. Всички, с които са разговаряли, обаче ги съветват да не се надяват, че виновникът за смъртта на дъщеря им ще получи по-строго наказание от условна присъда.

При катастрофата мерцедесът, който Велислава карала, бил смачкан и изхвърлен в тревата. Младата жена починала на място. Аутопсията показала, че била със счупени врат и крак.
СНИМКА: БУЛФОТО
При катастрофата мерцедесът, който Велислава карала, бил смачкан и изхвърлен в тревата. Младата жена починала на място. Аутопсията показала, че била със счупени врат и крак. СНИМКА: БУЛФОТО

"Не мога да го проумея. Понеже Велислава учеше в провинцията, все си представям, че е там, и нощем я чакам. Търся й обувките. И двамата с баща й сме на транквиланти. Много е тежко човек да изпрати детето си сутринта и вечерта да го няма", казва през сълзи почернената майка Ели Трифонова. Жената е неутешима, със съпруга й Димитър не могат да приемат, че вече две седмици първородното им дете го няма.

Адвокат Севдалина Георгиева ще настоява за наказание от 3 до 10 г. затвор за шофьора на тира Исмаил Булмен.
Адвокат Севдалина Георгиева ще настоява за наказание от 3 до 10 г. затвор за шофьора на тира Исмаил Булмен.

На 15 април момичето се връща от Пазарджик със своя приятел Виктор. Велислава шофира от 18-годишна.

Усетила, че нещо не е наред с акумулатора, и не посмяла да се обади на вуйчо си, чиято кола карала. Звъннала на друг познат - Йордан Илиев. Момчето дошло с пежото си, помогнало на Велислава с повредата и потеглили отново. На 26-ия км момичето видяло, че колата е прегряла. Двата автомобила спрели в аварийната лента, немската кола била отзад. В 22,20 ч тирът с турска регистрация връхлетял.

По разкази на двете момчета се чуло само "бум". Велислава Иванова стояла откъм пътуващите по магистралата коли, а двете момчета - от страната на канавката. При удара била зад капака на мерцедеса. Тежкият камион я помел и убил на място. Виктор и Йордан били изхвърлени в близката нива. Данчо, който дошъл да помогне, бил по-тежко ранен и настанен в Окръжна болница.

Тирът е бил изправен, а шофьорът Булмен - трезвен. Експертиза ще установява с каква скорост се е движел. 50-годишният мъж първо е задържан за 72 часа, после е пуснат срещу гаранция от 6000 лв. от Софийския градски съд. Преди седмица апелативните магистрати потвърдили мярката му за неотклонение.

Адвокатът на семейството на Велислава Севдалина Георгиева се опасява, че Булмен ще се укрие. Той има съпруга и 6 деца в Турция. Жена от столичния кв. Надежда е гарантирала, че ще му предава всички книжа по делото. Според съда евентуалното му задържане би било дискриминация.

Булмен няма криминално досие у нас и не е осъждан. Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Наказанието е до 6 г. затвор. Адвокат Георгиева иска обвинението да бъде по друг текст от Наказателния кодекс, според който, ако е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, присъдата е от 3 до 10 г. решетки.

До 2 месеца трябва да приключи разследването срещу турчина.

Булмен има наети двама защитници. На първата мярка пред градския съд имало много негови сънародници, които го подкрепяли. "Очевидци ми казаха, че след катастрофата всеки един шофьор на турски ТИР е спирал и му е предлагал пари", казва Ели Трифонова.

"Признал е, че е бил заспал. Не смятам, че това го оправдава. Моето дете го няма!", ридае почернената майка.

"Дъщерята закъсня, почнахме да звъним. Обадихме се на нейна приятелка. Момичето вече плачеше, защото нейният приятел Йордан бе един от ранените. Не бяхме на себе си", разказва бащата Димитър Трифонов и държи ръката на жена си.

"Мой братовчед и синът ни Иван отидоха в Съдебна медицина, аз нямах сили. Погребахме Велислава на Цветница", споделя Ели Трифонова и не може да изтрие от съзнанието си този ден.

"Не знам какво да мисля, но не мога да оставя нещата така. Тя беше на 24 г., току-що се дипломира. Дълго време търси работа. Завърши туризъм, знаеше 3 езика. Работеше в едно кафе и все казваше: "Аз няма да пържа картофи, не съм учила за това", спомня си майката.

Десет дни преди жестокия инцидент Велислава започнала работа в туристическа фирма и била най-щастливият човек на света. Предстояла й командировка в Албена.

"Не мога да преценя какво е адекватното наказание за този човек. Негови близки не са ни търсили", казва Ели. Според нея и работодателите на Булмен са виновни. "Вероятно е бързал да спазва срокове, все пак изхранва 6 деца."

"Гледам млади хора по улиците и всичко у мен умира. Искам да направя нещо в нейна памет. Искам да се знае истината. Няма по-жестоко нещо за родител от това да загубиш детето си. Няма по-жестока мъка. Гледаме снимката й и плачем", не спира да ридае Ели Трифонова. За нея и съпругът й единствената утеха е синът им Иван. Момчето се държи мъжки и се грижи и за двама им. А те искат само справедливост в името на дъщеря си Велислава.