Английски пастир ще лежи 15 г. за гавра с 6-годишна

https://www.24chasa.bg/Article/877313 www.24chasa.bg
Колин Такър твърди, че е невинен. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

15 г. затвор за английския пастир Колин Такър за бруталното изнасилване на 6-годишно момиченце от стражишко село, постанови в четвъртък Великотърновският окръжен съд на дело, което се гледа при закрити врата.

53-годишният британец ще трябва да плати и 60 хиляди лв. на семейството за претърпените страдания от пострадалото дете, решиха още магистратите.

Fuck! Fuck you!, изкрещял Колин срещу съдийката

АДВОКАТ МАРИН МАРКОВСКИ
АДВОКАТ МАРИН МАРКОВСКИ

Сара Стоева, след като чул присъдата, научи "24 часа". Тя обаче не забелязала нищо особено в поведението му. "Не говоря с журналисти, имаме си пиар специалист, обърнете се към него", каза Стоева по телефона. От пресслужбата на съда обясниха, че британецът наистина казал нещо на английски, но преводачът не го превел като псувня.

ПРОКУРОР СВЕТОСЛАВ КАЛЧЕВ
ПРОКУРОР СВЕТОСЛАВ КАЛЧЕВ

"Бяха му дали копие от присъдата и той демонстративно я скъса и хвърли в кошчето, явно недоволен, че не е оправдан", разказа прокурорът Светослав Калчев. Въпреки хулиганското поведение и проявеното неуважение към магистратите Такър не е отнесъл глоба. Не е променена и мярката му за неотклонение. Той е въдворен в Златарица под домашен арест до влизането в сила на наказанието.

Престъплението, за което осъдиха Такър, бе извършено на 14 декември 2009 г. 6-годишната Николинка живеела при баба си и дядо си в с. Ново градище и пътувала всеки ден до Стражица с рейс, където посещавала предучилищна паралелка.

Колин живеел в къщата на брат си Ян в селото от 2007 г. След около година станал пастир. С. и Н. били най-близките му хора в Ново градище. Често им ходел на гости, защото в неговата къща нямало ток заради неплатени сметки, хранел се в тях, децата и внуците им го познавали.

На 14 декември 2009 г. Колин пак бил на обяд при С., пил кафе, заредил си джиесема. Някъде към 15 ч от Стражица се прибрала и внучката Николинка. След като се преоблякла, баба й я пратила до магазина да купи кафе заедно с Колин.

Вместо в магазина пастирът завел Николинка в къщата си. Запалил печката, после сложил момиченцето на леглото си, съблякъл го и започнал да го целува, след това брутално го изнасилил, сочи обвинението.

След близо 2-часов престой в къщата двамата се облекли и излезли навън. Отбили се в дома на местна жителка, където Такър взел 25 лв. от жената за това, че пасъл животните й. Напазарували ябълки, хляб и кафе от магазина, после англичанинът изпратил момиченцето.

Баба му го посрещнала още на улицата. Възрастната жена излязла да го търси разтревожена, че се е забавило.

Малката обяснила, че била в дома на Колин. По-късно обаче, когато бабата започнала да я приготвя за лягане и я съблякла, за да я измие, видяла кръв по бельото й. Тогава Николинка разказала, че Колин я сложил на леглото у тях и се хвърлил върху нея. И после не помнела какво се е случило. Липсата на спомен за част от случилото се психолозите обясняват с острия стрес в резултат на насилието над нея.

Когато чула разказа на внучката си, бабата се обадила на сина си, а той отишъл в РПУ Стражица.

При прегледа на Николинка съдебният лекар е отбелязал кръвонасядания, разкъсвания и охлузвания на половите органи, кървене. Рани са открити и по члена на Такър, според експертите е възможно те да са получени при груб полов акт.

Вещите лица твърдят, че кръвта по дрехите на детето и във влагалището й е от група "А", каквато е и на Такър. Според тях косъмът по блузата на Николинка може да е от половата област на англичанина.

Психиатрите смятат, че той е вменяем, съзнавал е свойството и значението на постъпките си и е бил способен да ги ръководи. Заключението им е, че Колин Такър може да носи наказателна отговорност.

Налице е дисхармонично развитие на личността му с емоциално-волева неустойчивост, обясняват психиатрите. Такър споделил при изследването, че има смущения в ерекцията, което затруднявало поддържането на адекватни сексуални партньори.

"При наличието на либидонозно напрежение желанието за удовлетворяване на сексуалните му нужди се пренасочва към беззащитни обекти - деца, възрастни, животни", обясняват психиатрите, цитирани в обвинителния акт.

След инцидента 6-годишното момиченце е развило тревожно разстройство с нарушение на съня, нощни кошмари, страхови реакции, наблюдават се промени в поведението й, сочат експертите.

Вчера прокурорът Светослав Калчев каза, че е доволен от постановената присъда. Той пледирал за 15 г. решетки на база събраните доказателства за гнусното престъпление.

Обвинителят изрази опасение, че сега в британските таблоиди ще започне кампания срещу българското правосъдие, както се случва през последните години, когато англичани получават присъди у нас. От посолството в София многократно се интересували за хода на разследването и съдебния процес срещу Такър. По време на делото обаче не са присъствали представители на дипломатическата мисия.

Жертвата не е разпитвана в залата

Ползвани са показанията й от досъдебното производство. "Те са с ниска степен на достоверност", цитира служебният защитник на Такър Петър Зангов експертизата по делото. Адвокатът вчера подготвяше жалбата срещу присъдата.

"Пледираме за невиновност. Считаме, че от събраните доказателства по делото не може да се направи изводът, че Такър е извършител на престъплението. Има едно дефлорирано дете и само косвени доказателства, които се навързват", каза Зангов.

Според него клиентът му не е психопатът, който го изкарват. Той определено бил социален аутсайдер. Роден в Блекбрук хаус, Южна Англия, в многочислено семейство,

Колин израснал по домове

Тежкото му детство оставило сериозен отпечатък върху психиката му, разказа Зангов. На Острова той бил работник на пристанище, после гледал животни. Въпреки ниския си коефициент на интелигентност Такър държал да изчисти името си и твърдял пред съда, че има недоразумение.

"Аз също смятам, че изнасилването на деца е много тежко престъпление и този, който го е извършил, трябва да бъде наказан, но аз не съм този човек.

Невинен съм, не съм го извършил", били последните думи на чужденеца, преди да чуе присъдата.

Магистратите много внимателно анализираха фактите и в едно прецизно следствие установиха истината, коментира адвокат Марин Марковски. Той и синът му Димитър представляваха в процеса близките на момиченцето. Те ще обжалват присъдата с искане за още по-тежко наказание (максимумът е 20 г. затвор) и присъждане на пълния размер на претендираното обезщетение - 80 хил. лв.

(Името на пострадалото момиченце е променено - бел. ред.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да