Компании ни следят къде сме по телефона

https://www.24chasa.bg/Article/877895 www.24chasa.bg

Водещи производители на телефони събират данни какви места посещават клиентите им. Това показват данни за опциите в част от мобилните платформи. Става въпроса за iOS на Apple, Android на Google и Windows Phone 7.

Последната версия на операционната система на Apple събира данни за местоположението в скрит файл и го синхронизира с iTunes всеки път, когато свържете телефона с компютъра си. А файлът може да бъде открит сравнително лесно на всеки компютър, на който сте запазили архив на телефона си. Ако смените телефона си и преместите данните от стария, новият ще продължи да записва местоположението ви във всеки един момент заедно с времето, в което сте били на съответното място. А информацията се пази в продължение на година.

Американската компания наскоро обяви, че става въпрос за база данни с положението на мобилните клетки и Wi-Fi точки за достъп около телефона. В скоро време щял да бъде пуснат ъпдейт за iOS, който ще пази информацията до една седмица, ще я криптира и ще спре синхронизирането й с компютър.

За момента от Microsoft не са съобщили колко често се събира информация и колко дълго се съхранява.

Android пък съхранява данните къде сте били за последните няколко десетки посещавани места. Заради тази опция две американки вече са завели дело срещу Google. Те искат 50 млн. долара заради това, че Android събира данни за местоположението на телефона. Дамите се притеснявали, че могат да бъдат идентифицирани по серийните номера на апаратите и някой би могъл да ги следи.

Френската комисия за защита на личните данни в края на март пък глоби Google със 100 000 евро, защото компанията събира лични данни чрез снимките за Google Street View.