Варна - главен пункт за трафик на кокаин

https://www.24chasa.bg/Article/880292 www.24chasa.bg
Снимка: Архив "24 часа"

Пристанището на Варна се е превърнало в един от важните пунктове за нарастващия внос в ЕС или транзит на големи количества кокаин от Латинска Америка, гласи доклад на Европол, огласен вчера.

На Балканите в момента България изпълнява ролята на транзитен пункт за морски пратки от Латинска Америка, трафик от Западна Африка през Турция и балканския път на наркотиците и пренос на кокаин, предназначен за италианските престъпни групировки. Контролът на наркопазара от улични банди в някои части на Югоизточна Европа създава притеснение, тъй като връзките им с латиноамерикански групировки може да им осигурят директен привилегирован достъп до кокаин. Разузнавателни данни сочат, че руснаци, живеещи в Латинска Америка, организират трафика на наркотика към ЕС и Русия, а руски престъпни групировки вербуват граждани на ЕС за тази цел.

Другите ключови пристанища за наркотрафик в района са Одеса и Констанца, а Молдова е посочена като важен пункт за складиране и допълнителна обработка на кокаина.

Транспортирането на дрога с контейнери по море обикновено става, като тя се укрива в товари с екзотични плодове и неутрализирането й в други материали и разтвори като кафе, вино или текстил. Техниките за укриване стават все по-съвършени.

Освен това нараства ролята на българските престъпни групировки в мащабното производство на амфетамини за Близкия изток. Криминални структури на албанци, от Турция или от бившия СССР се опитват да разширят дейността си в ЕС, като използват възможностите от евентуалното членство на България и Румъния в Шенген. От този факт ще се възползват най-вече турските каналджии благодарение на увеличаващия се брой турски граждани, живеещи в България.

Българските групировки са сред най-активните в трафика на хора в ЕС. Сред най-опасни те са нашите цигански банди.

"Впечатлен съм от решимостта, показана от политическото ръководство на България, в борбата с организираната престъпност Все още обаче имап роблеми, с които да продължат да се борят", заяви вчера шефът на Европол Роб Уейнрайт пред БНТ. (24часа)