За обществени поръчки - 2% прозрачност

https://www.24chasa.bg/Article/881572 www.24chasa.bg
ГЕРГАНА ЖУЛЕВА

ОТ ПРИЕМАНЕТО на закона за достъп до информация през 2000 г. до 2011 г. всяка година наблюдаваме всички аспекти, свързани с този достъп. Един от тях е задължението на институциите от 2008 г. да публикуват определена информация онлайн. И тази година един от акцентите бяха интернет страниците в системата на изпълнителната власт.

Решихме да наблюдаваме не само спазването на закона, а и дали се публикува информацията, която граждани, неправителствени организации и журналисти с по-голям интерес търсят - например бюджетите и финансовите отчети, договори, декларации за конфликт на интереси.

Резултатите показаха, че нещата не са се подобрили особено. През 2010 г. 14% от 500 институции бяха публикували бюджетите си, а през 2011 г. - 16% от 495 институции. Не по-добро е положението с финансовите отчети - само 13% от тези институции са ги публикували на страниците си.

Гражданите искат да знаят какво се крие зад държавните
гишета.
Гражданите искат да знаят какво се крие зад държавните гишета.

Една от най-търсените информации от журналистите са договорите за обществени поръчки. Както през 2010, така и през 2011 г. само 2% от проучените институции са публикували информации за договорите.

Като се има предвид, че бюджетите и финансовите отчети, както и сключените договори са едни от най-важните елементи на прозрачността, очевидно трябва да се вземат някакви практически мерки за подобряването на това плачевно състояние.

В момента законът не предполага наличието на информационен комисар или комисия. Докато съществуваше министерството на държавната администрация, то осъщестяваше наблюдението за спазването на закона за достъп до информация. Сега обаче е неясно кой орган на власт координира и наблюдава дали се спазват ангажиментите по задълженията за публикуване онлайн.

Трябва да се посочи определен орган на власт, който да отговаря за наблюдението и координирането на дейността по изпълнението на закона за достъп до информация, в това число и онлайн публикуването.

Остават актуални и препоръките ни от миналогодишния доклад правителството да предприеме стъпки за подписване и ратифициране на конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи, както и актуализиране на Заповед 10 на министъра на финансите от 2001 г. относно разходите за предоставяне на информация.

ГЕРГАНА ЖУЛЕВА

Авторката е учредител и изпълнителен директор на програма “Достъп до информация”, която представи годишния си доклад за състоянието за достъпа до информация.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо