“Софарма имоти” пуска “умни” сгради наесен

https://www.24chasa.bg/Article/883744 www.24chasa.bg

Нов луксозен търговско-административен комплекс ще се появи на офисния пазар в София до 5 месеца. През септември се очаква да бъдат открити "интелигентните" сгради на "Софарма имоти" АДСИЦ, съобщиха от дружеството - инвеститор. В момента текат усилено довършителните работи.

"Софарма бизнес тауърс" се намира на бул. "Драган Цанков" близо до КАТ и до метростанция "Г. М. Димитров". Комплексът е от две кули - едната на 19, а другата на 22 етажа. Това ги прави едни от най-високите в столицата и в България. Вложението е 50 млн. евро.

Инвеститорите са категорични, че са спазили изискванията за клас А на офисите, което е показател, че са луксозни и предоставят максимално добри условия за работа. Концепцията е да са енергийно ефективни. "Сградите ще бъдат класифицирани като "екологични" и ще предлагат най-добрите параметри за това от всички съществуващи в момента", обясни Борис Борисов, изпълнителен директор на "Софарма имоти". Той допълни, че всичко в проекта е ориентирано така, че да отговаря на принципите за по-ниска консумация на енергия и икономия на въглеродни емисии. В сравнение с европейските висок клас сгради тук се очаква разходите на енергия да паднат от 37 до 45%.

“Софарма имоти” пуска “умни” сгради наесен

"Следваме принципите на т.нар. умни сгради, защото всички процеси ще се управляват от специализирана софтуерна система", обясни Илиян Колев - проект мениджър на обекта. Щорите ще се отварят и затварят в зависимост от движението на слънцето и метеорологичната станция, за да осигурят най-добрата светлина в помещенията. Още на ниво проект е разработен математически и физичен модел, който изчислява и съобразява температурните натоварвания върху фасадата. Той е съобразен с изискванията на архитекта, ориентацията на сградите и мястото на терена. Предвидени са отваряеми части на фасадата, което ще осигури поток от свеж въздух по всяко време на работния ден. Освен това вентилацията на сградите ще бъде децентрализирана за всяко едно отделно помещение, което да допринася за здравословна работна среда.

Борис Борисов
Борис Борисов

Асансьорите, освен да харчат, и ще произвеждат ток. Те ще консумират между 14-18 киловата, а ще произвеждат 7 киловата, които ще се ползват от сградата, обясни Колев. Ще са доста бързи - ще се движат с 3,5 м в секунда. Зелената концепция продължава с тревата, с която ще бъдат покрити 7 дка от покрива на търговския център. Вътре в него по централната алея ще има истински дървета.

Настилката в офисите ще е мокет, който ще се почиства със специална вакуумна система за прахосмучене. Така вместо 60 чистачки в офисите на двете кули ще работят 13 за 2 часа, при това риска от алергии към прах е сведен до минимум.

Пространствата в момента са от типа оупън спейс, като по желание на наемателите ще се преграждат с модулни системи за 1 ден.

Проектът е различен от всички останали, защото интегрира офисната и търговската част. Служителите и посетителите в офисите ще минават през търговския пасаж, както е по американски и англосаксонски модел, което от своя страна гарантира трафик от хора - предимство за наемателите на обектите. Очаква се в офисите да работят около 3000 човека.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Борис Борисов, изпълнителен директор на “Софарма имоти”: Пазарът се оживява, наемите се стабилизират

- Г-н Борисов, оживява ли се пазарът на офис площи напоследък? Какви ще са тенденциите до края на годината?

- Наблюдава се раздвижване на пазара на офис площи от началото на годината. Договорите за наем на доста от компаниите, които са подписани по време на пика в сектора, започват да изтичат. Като се имат предвид ситуацията на пазара в момента и натискът върху наемните цени, точно сега е моментът да се търси смяна на офис с по-качествен, и то на цени по-конкурентни от тези преди 4-5 г.

До края на годината се очаква стабилизиране на пазара на офис площи и запазване на ценовите нива.

- Кои са най-активните наематели и с каква цел търсят нови лукозни площи?

- Най-активни са компаниите от среден и голям мащаб и тези, чиито финансови резултати се подобряват през последните месеци и очакват растеж в бъдеще.

„Луксозни офис площи" като определение вече губи своя смисъл, тъй като проектите, които следва да бъдат завършени през тази година, в т.ч. „Софарма Бизнес Тауърс", и тези, които ще се изграждат в бъдеще отговарят на високи стандарти. С две думи, това, което се смяташе за лукс преди 4-5 години, в момента се възприема за стандарт.

- "Софарма имоти" планира ли да започне нови мащабни проекти в бъдеще? Ако да, в какви сектори и с какви параметри?

- Засега сме съсредоточени единствено върху реализацията на "Софарма Бизнес Тауърс".

Наематели са корпорации и ДКЦ

Компании от финансовия и търговския сектор ще са сред наемателите на офис площите в "София бизнес тауърс". В кулите ще се премести и централният офис на "Софарма" АД. Най-големите площи, наети от една фирма, са 5000 кв. м. По информация от "Софарма имоти" АДСИЦ 60% от офисите са отдадени, а до пуска заетостта ще се увеличи до 100%.

В минимола 80% от търговските площи са наети. Сред наемателите са супермаркет "Пикадили", италиански ресторант La Pasteria, Общинска банка, Subway. Ще има аптека, кът за бързо хранене, кафетерия, книжарница, вино бар, химическо чистене, оптика, модни магазини, фитнес център, фризьорски салон. Медицински център "Доверие" също ще отвори консултативно-диагностичен център.(24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров официално има нов треньор. Той се казва Кристиан Гро, а върхът в кариерата му е работата с Томи Хаас. Наставникът е роден в Германия, но живее и работи в САЩ. Най-голям успех в кариерата си постига като наставник на Томи Хаас. Под негово ръководство германският тенисист в рамките на 11 месеца се изкачва от извън топ 200 до №11 в

Кубрат Пулев е все по-близо до мач срещу Антъни Джошуа за световната титла. Мениджърът на шампиона Еди Хърн призна, че започва преговори с щаба на българина, който е официален претендент за пояса на IBF. Другият вариант пред Джошуа е среща с украинеца Александър Усик. "Сега Пулев е претендентът на IBF, а Усик е този на WBO - каза Еди Хърн

Жозе Моуриньо ще се опита да привлече в "Тотнъм" ветераните Един Джеко и Маруан Фелайни. 33-годишният нападател е водещия голмайстор на италианския "Рома", докато Фелайни (32) играе за китайския "Шандонг". Специалния гласи Джеко за алтернатива на звездата Хари Кейн в атака. Босненецът има опит по английските терени - от 2011 г. до 2016 г