Основен свидетел се отказа от показанията си срещу Масларова

https://www.24chasa.bg/Article/884707 www.24chasa.bg
Тодор Павлов криеше лицето си. Той се отрече от показанията си срещу Емилия Масларова и заяви, че е виждал бившия социален министър само по телевизията. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Ключов свидетел срещу екссоциалния министър Емилия Масларова, станал известен като "човека с пачките", се отрече от показанията си.

Основният коз на прокуратурата Тодор Павлов заяви, че не е подписвал протокола с разпита си от разследването, и нарече "измислица" тезата, че е носил пачки с пари на Масларова, пътувайки с междуградски рейс.

Масларова е подсъдима за престъпление по служба и длъжностно присвояване на над 11 млн. лв. Обвиняеми са още бившият зам.-министър Димитър Димитров, бившият главсек на министерството Иван Пенев, Михаил Методиев, Росен Стефанов и Венцислав Драганов, който според обвинението нареждал на Павлов да носи парите. Според прокуратурата покрай социалния дом в Стара Загора Масларова се е облагодетелствала с 11 от предвидените за ремонта му 19 млн. лв.

Павлов се криеше от репортерите. От бързане изпусна и флашката си.
Павлов се криеше от репортерите. От бързане изпусна и флашката си. "Убеден съм, че под това, което четете, не стои моят подпис", каза той на съда. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

"Никога не съм познавала този човек. Не познавам това момче, което сега каза пред вас, че никога не ме е виждало. Никога не съм получавала такива пари и такива подкупи", каза Масларова пред журналисти.

Основен свидетел се отказа от показанията си срещу Масларова

Вчера при близо 5-часовия му разпит Павлов заяви, че е виждал Масларова само по телевизията и не й е носил пари нито в чувал, нито в чанта. Но в показанията си от октомври 2009 г. той твърди, че е идвал от Стара Загора в София с автобус и се е виждал 4-5 пъти с ексминистърката. Тя го наричала "Тоше" и два пъти пращала подаръци за детето му.

Обикновено двамата се виждали в джипа й, където тя му давала плик с касов ордер, който той занасял обратно на Драганов. "Не съм заявявал такова нещо", каза вчера свидетелят.

Павлов разказа, че 3 месеца бил в програмата за защита на свидетели. Обадил му се зам. градският прокурор Роман Василев, който го свързал с наблюдаващия обвинител по делото Калин Софиянски. Именно поради тази причина част от съдебното заседание бе закрита.

Павлов заявил пред разследващите, че се притеснява, защото получил писмо от социалното министерство през 2009 г., с което се прекратява договор по проект с фирма "Кънстръкшън енд рипеър". Свидетелят се е почувствал застрашен, тъй като Драганов управлявал дружеството, а Павлов работел в него.

В деня, когато е получено писмото, Павлов напуснал. „Усещането за заплаха е реално и не е плод на въображението ми", посочил свидетелят в разпита си пред разследващите. По думите му Драганов го заплашил, че ще си поиска всички заплати, които му е платил.

Колорит внесе и бившата червена депутатка Татяна Дончева - адвокат на Драганов. "Не е редно в съда да има политически дела", заяви тя. "МВР не трябва да търси престъпници по списък, а да търси истината", коментира Дончева.

Прокурор Софиянски поясни, че показанията на Павлов пред разследващите и тези пред съда имат еднаква тежест. "Когато приключи разследването, ще преценя дали да потърся наказателна отговорност за лъжесвидетелстване", добави той.

Обвинителят уточни, че Павлов първоначално е разпитван в дома си в Стара Загора, защото свидетелят поискал да не отсъства от работа, защото е смятал, че ще бъде застрашен.