Не ни трябва президент талибан

https://www.24chasa.bg/Article/884957 www.24chasa.bg
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Борислав Цеков разговаря ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

- Г-н Цеков, младежкото НДСВ издигна Кунева за президент - избързаха ли, грешка ли беше, или натиск?

- Това са си младежки работи. Нито някой може да издига някого, без да е оторизиран, нито пък има нещо лошо, че се заявява подкрепа за нея. Очаквам все повече структури - не само партийни, а и неправителствени, граждански, да заявяват подкрепа за Меглена Кунева.

- Вие сте част от инициативния комитет, който ще издига Меглена Кунева за президент.

- Няма такъв засега. А реакциите ми по всички обществени теми нямат нищо общо с кампанията. По тази логика и това, което е направил Сидеров, е свързано с неговата кампания - той е кандидат. Но това няма значение - важното е дали е редно, или не.

- Самата Кунева каза ли вече “да”, че очаквате подкрепа и се сформира инициативен комитет?

- Ако реши да го каже, ще го чуят всички. Няма официално създаден комитет. Но има желание на широка среда от хора в България да има нов тип президент. И го виждаме в лицето на Меглена Кунева. Надяваме се тя да се кандидатира и да спечели изборите, защото има нужда не от президент талибан, а от президент визионер. От президент, който не дели обществото на партии и е доказал, че може да работи за надпартийни каузи. Не вярвам в клишето независим кандидат. Партиите са в основата на всичко. Но Кунева би била надпартиен кандидат, защото не от днес, и социологическите проучвания го показват, тя има подкрепа сред избирателите от всички партии - от ляво до дясно. Затова тя не може да бъде кандидат на една или друга партия.

- Въпреки опитите на НДСВ да я представи като такава.

- Много партии вероятно биха се опитали да я прикачват като четирилистна детелина на ревера си. Това е нормално. За НДСВ още повече, защото Кунева произлиза от тази политическа общност. Но смятам, че ако тя се кандидатира, трябва да е максимално отдалечена от партийните централи. Да представи ясна визия за общонационалните цели, които България трябва да има, за ролята на президента не като участник в партийните борби, а като стабилизиращ фактор в държавната система. Защото обществото и икономиката са в криза. От криза се излиза най-лесно с повече съгласие и предвидимост в управлението. И тук е голямата роля на държавния глава. Досега винаги сме имали президент, който преди това е бил партиен функционер - д-р Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов. Независимо от усилията им неизбежно влизаха в режим на съобразяване с партията майка или пък до войни между институциите. Днес има нужда от президент, който не е партиен функционер и не носи партийна емблема на челото си. Президент, който може да общува равнопоставено с всички партии. Да види хората зад партийните цветове.

- Противопоставихте образа на Кунева на президента талибан, кого визирате като такъв?

- Президент талибан е този, който ще насажда повече конфронтация и ще продължава да дели нацията. Важно е България да има общонационални цели, а президентът да е не просто техен изразител, а да съчетава разнопосочните интереси на партиите, да консолидира институциите. И заедно с това да бъде авторитет в чужбина. Както е Кунева, която общува равнопоставено с големите световни лидери. Защото България в последните години търпи сериозен регрес. Ние сме консуматор на европейските политики, но не участваме активно в създаването им. Държавният глава има сериозна роля, включително в общоевропейското сътрудничество. Роля, която досега е подценявана.

- Кого виждате като опонент на Кунева от ГЕРБ? Те засега мълчат, но може ли да е Борисов?

- За България е вредно да се създаде монопол на една партия върху цялата власт. Всеки монопол е лош. И ако цялата власт - от Столична община, през парламентарното мнозинство, правителството, та чак до президента се концентрира в една партия, в случая ГЕРБ, това ще задълбочи разделението в обществото. По-лошото е, че ГЕРБ вече даде достатъчно примери, че не умее да си служи с властта демократично. Допускат направо извращения с власт. Вижте милиционерщината, масовите подслушвания, погазването на основни права и свободи на гражданите... Стигна се дотам, че един шеф на държавна агенция - партийно протеже на ГЕРБ, преби експерт, защото не изпълнявал незаконните му искания. Това е събирателен образ на начина, по който ГЕРБ извращава властта. Преяждането с власт е вредно и за ГЕРБ, и за държавата. Ако има държавническо мислене, политиката не се свежда до аритметика, а трябва да се търсят големите цели. Тогава може да се намери решение за президентските избори, което достатъчно добре защитава националните интереси.

- Да не би да очаквате ГЕРБ да подкрепи Кунева? Те не я поискаха за еврокомисар...

- Очаквам избирателите да не подкрепят властови монопол на ГЕРБ. Надявам се, че Кунева ще бъде оценявана по това, което предлага като визия за страната и като нова роля за участието на президента в държавния живот. И онези партии, които споделят тези цели, ще я подкрепят. Ако питате мен, Кунева не трябва да търси подкрепа от партиите, но добре дошли са всички - от ГЕРБ до най-малката партия, които споделят тези идеи и смятат, че държавен глава трябва да стане компетентна и надпартийна личност с разноцветна подкрепа.

- Каква битка очаквате за президент? Уж щеше да е женска, а ето, СДС издигна Румен Христов, от друга страна е Волен Сидеров от “Атака”...

- Персоналните кандидатури в случая нямат такова значение. Защото голямата опасност е да бъдат откраднати изборите, да не бъде честен самият изборен процес.

- От кого?

- Има данни, които достигат и до мен, че полицията ще се ползва за партийни цели. Особено в малките населени места - за натиск и сплашване по време на вота. Виждаме шефове на РДВР-та да участват в партийни мероприятия. Очаквам в средите на управляващите да надделеят хора, които ще използват нечестни средства и ще опитат да създадат незаконни пречки за кандидатите, които не са им удобни. Нямам предвид само Кунева. И тези пречки ще влязат в една порочна схема - мнозинство на ГЕРБ в ЦИК, марионетен шеф на ВАС, където се обжалват актовете на ЦИК, чийто главен секретар направиха съпругата на някакъв депутат от ГЕРБ. Опасявам се, че се готвят машинации. За щастие има достатъчно време да се мобилизира гражданското общество, да се сигнализират активно и международните институции. Нито управляващите, нито опозицията имат интерес от купени и уговорени мачове. Рано или късно онзи, който смята, че чрез машинации и фалшификации може да спечели изборите, бива изхвърлян в миманса.

- Не споменахте конкретно - ГЕРБ ли ще открадне изборите?

- Да. Организацията на изборите се контролира от управляващите. Има такава опасност. Сред управляващите има почтени хора, които споделят подобни опасения и информации и това звучи тревожно. Надявам се да има разум. И ако премиерът Борисов е спортсмен, да залага на феърплея и на качествата, а не да се опитва да купи съдията. Иначе ще се дискредитират не просто управляващите, а държавата.

- Защо написахте открито писмо до патриарх Максим по повод скандала с Волен Сидеров и президента навръх Великден?

- Поругаването на великденската служба беше само повод да се обърна публично към Светия синод и към негово светейшество с апел църквата да прекрати своето мълчание. В обществото очевидно тлее омраза. Има достатъчно симптоми за насилие и нетолерантност към различията - религиозни, етнически. Във фейсбук се събират групи, които зоват за погазване правата на малцинствата, дори за кастрация на ромите. Все неща, които говорят не просто за липса на гражданска култура, а за много по-дълбинен процес на омраза и противопоставяне. Църквата няма право да мълчи. С вяра, пример и слово трябва да връща толерантността в обществото, уважението към различния в етническо и религиозно отношение.

- Какво конкретно очаквате да направи църквата? Много от младите не стъпват в храм.

- Очаквам църквата да не се занимава само с концертите на Мадона, а да реагира, когато хора, организации и дори партии използват езика на омразата безогледно. И чакам да видя отношението на Светия синод. Защото досега те са потънали в мълчание. Няма случай - дали ще е посегателство срещу протестантско вероизповедание в страната или неонацистки маршове в София, нито веднъж досега църквата не е заставала така, както Пловдивският митрополит Кирил едно време ляга на релсите, за да спре влаковете на смъртта, депортиращи българските евреи. Днес българската църква не застава като преграда срещу омразата, нейната роля няма това оздравително значение, което трябва да има. Омразата не ражда справедливост, а нова омраза.

- Може би на апела ви трябва да се гледа и като на част от предизборната кампания.

- Няма такова нещо. Ако някой е правил предизборна кампания в храма, то си е за негова сметка.

ВИЗИТКА

Борислав Цеков е учредител и председател на Института за модерна политика.

Роден е на 19 януари 1972 г. в София. Юрист по образование, учил и в университетите в Харвард, Кейптаун и Токио. Президент заБългария на Световната асоциация на юристите със седалище във Вашингтон.

Депутат от НДСВ и "Новото време" в 39-ото народно събрание. Участвал е активно в създаването на омбудсманската институция (2005-2010).

Наскоро издаде първата си книга "Ню Йорк: олтарът на модерния свят".

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си