Здраво бебе почина при раждане вкъщи

https://www.24chasa.bg/Article/886503 www.24chasa.bg
32-годишната родилка пристигнала в Първа АГ болница, когато бебето било вече мъртво. СНИМКА: СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Здраво износено бебе почина след раждане вкъщи, съобщи д-р Валентина Григорова, зам. -шеф на Първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова").

Момиченцето с тегло 4,250 кг се задушило, защото не издържало на 12-часовото раждане, а наоколо нямало лекар, за да помогне. 32-годишната майка пристигнала в болницата, когато детето било вече мъртво. Тя и съпругът й са ветеринари.

Жената била твърдо решена да роди вкъщи, въпреки че наблюдаващият бременността лекар я предупредил да постъпи още преди крайния термин в болница. Причината била, че плодът бил едър и можело да се наложи цезарово сечение. Точно това обаче не искала майката, запалена по естественото раждане.

Ходела на курсове по йога за бременни, но за разлика от другите бременни искала, освен да роди естествено, това да стане и вкъщи.

Дори пъпната връв не е била прерязана, когато са дошли в болница "Св. София", обясни д-р Григорова. Плацентата също не била извадена, което било рисковано и за самата майка.

Постъпката е безотговорна по думите на д-р Григорова.

Бебето е било преносено с 12 дни. То е било добре развито и не е имало вродени дефекти. Единствената причина за смъртта е задушаването. Лекар щеше да следи сърдечните тонове и да реагира адекватно, каза д-р Григорова.

Майката се възстановила физически, но била съсипана, защото осъзнавала, че е поела отговорността за живота на бебето и го е загубила. Първото й дете, което вече е на 2 г., е родено в същата болница. То също било преносено, но тогава лекарите взели мерки, за да предизвикат родилния процес. След първото раждане жената заявила, че няма да се подложи втори път на това.

Нямала е доверие в медиците и това е завършило фатално, коментира д-р Григорова.