“Стани баронеса Ротшилд”, моли Едмонд. Веселина казва “да”

https://www.24chasa.bg/Article/887117 www.24chasa.bg
Една от малкото запазени снимки на Веселина Георгиева. СНИМКИ: АРХИВ

Веселина Георгиева е българката, на която много жени могат да завидят. Тя е изключителна красавица, талантлива скулпторка и в нея се влюбва един от най-богатите мъже в света - барон Едмонд дьо Ротшилд (1926-1997), представител на френския клон на известната банкерска фамилия. Той ухажва настоятелно Георгиева, докато тя се съгласила да стане негова съпруга.

Георгиева е родена през 1927 г. в София в семейството на богатия търговец Владо Георгиев. Леля й Веска е съпруга на известния политик, превратаджия, министър-председател и министър в няколко кабинета Кимон Георгиев. Сестра й Мария е архитект, омъжена за големия ни архитект Богдан Томалевски. В дома на Владо Георгиев винаги е било пълно с интелектуалци, хора на изкуството. Веска се запознава с приятелите на баща си, които по онова време са видни интелектуалци - проф. Балабанов, художника Константин Щъркелов, директора на операта Мойсей Златин...

През 1947 г. 20-годишното момиче заминава за Париж, за да продължи образованието си. Скоро обаче пада желязната завеса и Лина става невъзвращенка. Отначало аранжира витрини и прави букети от сухи цветя. Художничката Рада Поптошева я насочва към скулптурата.

Втората съпруга на барон Едмонд дьо Ротшилд- актрисата Надин Талие, която му ражда син.

Големия си успех дължи на учителя си Алберто

Съпругът- барон Едмонд дьо Ротшилд.

Джакомети (неговите работи днес са в световни музеи и бият рекорди по цени). Той забелязва качествата й на едно биенале във Венеция. От него тя възприема идеята да работи с глината и да вае с ръце скулптури.

Учителят на Георгиева по скулптура Алберто Джакомети.

"През 50-те години в Париж беше страхотно, разказва в спомените си Георгиева. Изкуството се ценеше и творците бяха търсени. Градът ми даде много. Благодаря на всичко, което видях там, на изложбите, на местата, които посещавах, на изключителните личности, с които общувах." Българката е толкова умна и приятна събеседница, че я канят на големи светски събития. Името й започва да се споменава редовно в артистичните среди. През 1958 г. Едмонд дьо Ротшилд предлага брак на невероятната красавица.

Приятелят й Ърнест Хемингуей.

Предложението му не търпи отказ.

Същата година милиардерът вдига приказна сватба с българката. Двамата живеят щастливо четири години. Баронът иска син от своята съпруга, но желаното дете не идва и не идва, а тя наближава 35 години...

Веселина е заета със своето изкуство и е жадна да опознае света. Голям приятел на талантливата млада жена е Ърнест Хемингуей, който твърди пред нея, че всеки творец трябва да има авантюристичен дух, за да опознае света. Баронеса Ротшилд посещава Израел, Индия, Египет и Италия - местата, които й дават вътрешна сила за работа. "Винаги съм изпитвала необходимост да пътувам, да опознавам различни хора и места. Всъщност това е ролята на твореца - вечно да търси, да е неудовлетворен от постигнатото. Живяла съм няколко живота, но в края на краищата винаги се връщам към своето изкуство"-признава българката пред свои приятели.

През 1962 г. Веселина и Едмонд се разделят.

Невероятно богатият евреин осигурява финансово своята бивша жена. Тя е включена и в родословното дърво на фамилията Ротшилд. Оттам попада и в генеалогичното издание на най-известните европейски аристократични фамилии "Алманах дьо Гота", основано през 1763 година.

В края на своя живот майката на банкера вика своята първа снаха и я моли да й прости. Може само да се предполага, че и тя е настоявала бракът им да бъде разтрогнат заради липсата на деца.

Оттогава се разпространява и предсказанието на барона, което той прави малко преди да се раздели с Лина. Отчаян, че е принуден повече да не е до жена от такава висока класа, той казва: "В края на 2030 г. няма да има държава България". Дали Едмонд, който е бил доста сдържан и премерен на думи, е казал това, може само да се гадае.

През 60-те години на миналия век посланик в Париж е проф. Владимир Топенчаров. Той се среща често с Веселина Георгиева, възхитен от нейната ерудиция и от желанието й да помага на България. Журналистът Павел Писарев, приятел на Топенчаров, разказва в свои спомени: "Изключително красива, интелигентна и обаятелна, с влияние във високите етажи на властта, тя помагаше на България със своите връзки, въпреки че могъщият й съпруг не беше настроен добре към нас - комунистите или българите, не зная. Разведе я френската държава, защото нямаха потомство и при смъртта на съпруга й наследството влизаше в ръцете на българка. Видях я веднъж в кабинета на посланика. Говореше по телефона с Помпиду: "Жорж, как си?" Попита Топенчаров какво да иска точно. А той - го да подпише споразумението за тютюна с България за не знам колко си тона. Тя предаде молбата и после каза: "Ей, господин посланик, ние, българите, нямаме въображение. Защо не поискахте повече? На мен той нищо не може да ми откаже."

Скулпторката е дискретна за брачния си живот с милиардера и не проронва нито дума. Мълчат и нейните роднини. През 2004 г. Веселина Георгиева прави изложба. Творчеството й е приветствано от много ценители. У нас то е непознато.

От спомените на съвременници на барон Ротшилд се разбира, че той обича красивите жени. Година след брака си с българката се запознава на парти с изгряващата френска актриса Надин Талие. Тя е родена в бедно парижко предградие, не може да се похвали с аристократичен произход и с богата фамилия, но е 5 години по-млада от съпругата му. Артистичната й кариера започва с тази на Брижит Бардо. После става приятелка на известен художник, който я въвежда в елитното френско общество. Там среща Едмонд дьо Ротшилд, с когото започва бурен роман.

Милиардерът се развежда с Веселина едва три месеца преди акрисата да роди. Бенжамен е дългоочакваното дете и наследникът на финансовата империя Днес младият барон Ротшилд е на 46 години и има четири дъщери. Той не само управлява богатството на баща си, но и успешно го умножава.

Новата баронеса Ротшилд държи да пътува и да пише книги. Тя е авторка на 17 издания, свързани с доброто поведение в обществото и на мъжете в нейния живот. Надин има своя академия в Женева, която обучава в бон тон известни личности и предимно млади хора. В академията не се приемат артисти, тъй като баронесата смята, че те не са подходящи за подобно възпитание.

За разлика от своята предшественица Веселина Георгиева, Надин Талие бързо разбира как може да задържи мъж като Едмонд, около когото пърхат много хубавици. Тя се превръща в образцова домакиня и винаги е съгласна с всичко, което говори нейният съпруг. Откакто е баронеса Ротшилд, Надин е господарка на 40 имения и резиденции, които ръководи успешно. Според наследничката на милиардера основната грешка на нежния пол е, че не умее да изслушва мъжете и се бори за финансова самостоятелност. В своите книги тя подчертава: "Господ бог не случайно е създал жената и това предрешава нещата. Истинското й предопределение е да прави мъжа щастлив.

Тя трябва да го вдъхновява и да го кара да мечтае”.

За баронесата съблазняването е изкуство. Тя обича на младини да колекционира флиртове, макар че според нея авантюрите й са малко. Надин съветва младите жени в книгата си "Мъжете в моя живот" следното: "Успехът на един брак се дължи на способността да зачиташ живота на другия. Когато подписвате в гражданското, трябва да знаете,че това не ви дава право оттук нататък да искате всичко на всяка цена от човека до вас. Трябва да можете да го оставите да живее както той иска!"

Госпожа Ротшилд споделя с читателите си, че малко преди да почине, съпругът й прави най-хубавия подарък - последното признание в любов. "Ако знаеш как ми трябваш!", били думите на барона към Надин.

Бившата актриса, която вече е на 79 години, съветва жените да не страдат от комплекси пред мъжете, защото те винаги забелязват това. "Мъжете мразят жени, които не се хранят. Мъжката сексуалност е без ограничения", категорична е баронесата.

Надин отдаде дължимото на Веселина Георгиева, когато, гостувайки през 2007 г. в София, каза за нея: "Мъжът ми е бил женен за толкова красива жена, каквато още не съм виждала."

Галина Минчева

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Кой е той Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.