Личният свят на Орхан Памук

https://www.24chasa.bg/Article/888638 www.24chasa.bg

Българските феновете на световноизвестния турски писател и нобелов лауреат за 2006 г. Орхан Памук ще се срещнат с него на 19 май от 19 ч в Центъра за култура и дебат "Червената къща". Поводът е книгата му "Други цветове".

В "Други цветове" (изд. "Еднорог") нобеловият лауреат застава лице в лице с читателите, споделяйки с тях в есета и размисли мислите си за литературата, за заобикалящия ни свят, за политическите реалии и за държавата на духа.

"От 30 години - споделя Памук - изпитвам всекидневна необходимост да поемам определен обем литература, за да бъда щастлив." Прочетеното от любимите автори и онова, което сам той е успял да създаде, са импулсът му в кратките си есета да сподели преоткритата мъдрост. За Памук необходимостта от почтеност на всеки към себе си и към околните е най-важното послание в днешния объркан свят. А взаимното опознаване и братското разбиране са опорите на щастието. Размислите и вълненията си писателят изпъстря с фрагменти от всекидневието, със спомени от детството, картини от света на изкуството и живота на обикновения човек. Не натрапва отговори, но задава въпросите, чрез които сами да си отговорим.

Памук ще гостува в София на 18 и 19 май по покана на фондация "Елизабет Костова". На 18-и от 19 ч в аулата на Софийския университет ще изнесе публична лекция. На другия ден от 14 ч ще бъде удостоен със званието “доктор хонорис кауза”.

ПЕТЪР ВЕЛИЧКОВ