Спецсъдът - и за полицаи отвъд закона

https://www.24chasa.bg/Article/889125 www.24chasa.bg
ГРОЗДАН ИЛИЕВ

Спецсъдът да гледа не само дела срещу мафиоти, но и срещу полицаи, прекрачили закона.

Това предложи вчера на дискусия за полицейското насилие зам.-шефът на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Според него престъпленията, извършени от униформени, се разследват изключително трудно.

В периода 2008-2010 г. на последна инстанция с осъдителни присъди са приключили 14 дела срещу полицаи. "Повечето от тях обаче не са свързани с изпълнението на служебните задължения на полицаите, а когато те не са били на работа", обясни Илиев. Според него изземването на тези дела от военните съдилища е било грешка.

Зам. главният прокурор Галина Тонева се противопостави на предложението на Илиев. Това според нея, би опорочило идеята спецсъдът да се занимава с определена група хора - такива, които се занимават с организирана престъпност. Тя обясни, че през 2010 г. срещу служители на полицията са водени 283 досъдебни производства. Само 74 от тях са били за случаи на полицейско насилие.

От правозащитните организации пък настояха за спешни промени в Закона за МВР. "Според Страсбург този закон е дефектен. В него не е дефинирано точно кога е позволено да се използва смъртоносна сила", обясни адвокат Маргарита Илиева от Българския хелзинкси комитет. От там настояват на полицаите да се забрани да стрелят по престъпници, ако те не застрашават нечий живот и не са въоръжени, дори ако има опасност да избягат.

Трябва да бъде въведено и понятието "абсолютна необходимост" за употреба на сила. Страсбург пък бил направо шокиран от факта, че преди арестите на заподозрени не се правел план как те да бъдат задържани с най-малък риск за здравето и живота им.