10 000 лв., за да си извадиш акт 16

https://www.24chasa.bg/Article/889190 10 000 лв., за да си извадиш акт 16 10 000 лв., за да си извадиш акт 16 www.24chasa.bg
Къщи в южната част на София, строени по стари правила, сега трябва да се узаконят по новите. СНИМКИ: РУМИ ТОНЕВА

Лутам се между институциите от 11 месеца. Строили сме къщите си по старите закони, а трябва да ги узаконим по новите. Според тях домовете ни са незаконни. Извиват ни ръцете, разказа Чавдар Петров от софийския квартал Симеоново. Той е сред стотиците редови столичани, получили предупреждение, че нямат разрешение за въвеждане в експлоатация.

Проблемът се появил след разпоредена проверка от ДНСК кои къщи в районите "Витоша", "Овча купел" и "Панчарево" нямат акт 16. Става въпрос за обикновени къщи, построени преди години.

Според данни на Столичната община към момента такива са 2000 постройки. От ДНСК казаха, че при тях са постъпили 200 акта за забрана за ползване в южните квартали. Издадените заповеди са 87. За да не останат без ток и вода, собствениците трябва да задвижат процедурата за получаване на акт 16. Когато хората са строили къщите си, от общината им искали само конструктивен и архитектурен проект.

Постройките са строени след 1993 г. (Какви са изискванията, по-долу.)За да узаконят домовете си, собствениците трябва да извадят редица документи по Закона за устройство на територията от 2003 г. Цялата процедура може да им струва до 10 000 лв.

Договорите, които са сключвали с НЕК, не важат и трябва да имат с ЧЕЗ. Само за такса пренос Петров платил 850 лв., дал още 800 лв. за мощност. Изградил трафопост. Въпреки че от 17 г. си плаща водата, занесъл проби за проверката й. Таксата е 500 лв., справката за актуална скица е 80 лв., а ако някой иска да стане за ден, излиза 1000 лв. Въпреки че има документи, за сертификат, че бетонът, който е вложил, отговаря на изискванията, Петров дал още 300 лв.

Има случаи, в които карат хората да плащат за проучване, въпреки че къщата е с пуснат ток или вода, да сключат предварителен договор и чак след това да получат окончателен.

Те няма как да не се съобразят, защото договорът с ЧЕЗ, "Софийска вода" и "София газ" е сред задължителните, за да се издаде разрешително за въвеждане в експлоатация. Само за тези документи трябват 3000-4000 лв., разказа шефът на общинската дирекция "Контрол по строителството" Влади Калинов.

Отделно собствениците трябва да платят и на надзорници, които да съберат документите. Покрай започналата акция за въвеждане в експлоатация те вдигнали цените. От 1000 лв. преди в момента тарифата стига 4000 лв.

"Хората се оплакаха, че надзорниците им искат тези суми, защото им трябвали, за да подкупят общински служители. Ако някой е притискан, нека дойде при мен. Ще положим всички усилия да не остават в ръцете на подобни спекуланти", категоричен е Калинов.

аради проблемите с монополистите преди няколко седмици имало среща с дружествата. "Целта бе да се обсъдят мерки, които да улеснят хората", обясни шефът на ДНСК Милка Гечева. В някои случаи срокът за спиране на тока и водата е удължен.

От "Софийска вода" обясниха, че се ангажирали да съдействат за присъединени сгради без разрешение за ползване. Дружеството трябва да им издаде удостоверение за съществуващо водоснабдяване. В центровете за услуги се подава молба, към нея се представят актуална скица, документ за собственост, разрешение за строеж или акт за узаконяване. Таксата е 218 лв. без ДДС. До 20 дни след това "Софийска вода" проверява сградните отклонения. Ако отговарят на изискванията, издава удостоверение.

ЧЕЗ обаче давали документ, че сградата се захранва, но в него не пишело, че важи за въвеждане в експлоатация.

Собствениците, които не пазят никакви документи, трябва да направят наново конструктивна експертиза. За къща от 300 кв. м цената е над 5000 лв. Трябват и становища за всички видове инсталации.

С арх. Влади Калинов, шеф на дирекцията за контрол по строителството разговаря Дари Илкова:

Г-н Калинов, колко са имотите без акт 16 в София?

- До момента в районите “Витоша”, “Панчарево” и “Овча купел” установихме над 2000 сгради, които не са въведени в експлоатация. Проверките продължават. Това са основно еднофамилни къщи, строени след 1993 г. На седмица дирекцията по контрол на строителството издава по 30-40 удостоверения за въвеждане в експлоатация.

- Собствениците се оплакват, че за да не останат без ток и вода, които години са плащали коректно, дават и по 10 хил. лв., за да узаконят имотите си.

- Хората са доста изнервени, защото отвсякъде ги притискат да си оправят имотите. Не говоря само за институциите, а за една дълга редица и разхвърлян пъзел от експлоатационни дружества, проектанти и надзорници. Проблемът става още по-сериозен, когато хората не пазят или нямат документи. Такива са 20% от случаите. Режим винаги е имало, но дълги години институциите не са го прилагали строго.

За да се въведе в експлоатация една сграда, първо трябва да има акт 14 за приемане на конструкцията, след това акт 15, с който обектът се приема от всички участници в строителството, и накрая акт 16. Освен тях трябват документи от лаборатории, становище на пожарната и договори с дружества, които са поне три - “Софийска вода”, ЧЕЗ и “София газ”. Хората трябва да извадят цял куп документи, макар от години да са им абонати. Всяка бележка струва между 500 и 1500 лв. Това е изключително некоректно поведение към редовни платци. Получих сигнали от собствениците и направих среща в общината с дружествата, ДНСК и граждани. ДНСК удължи срока от 30 дни на 4 до 6 месеца. Така хората няма да се чувстват притиснати, че може да останат без ток и вода, и ще имат достатъчно време да съберат документите, без да ползват услугите на надзорници. “Софийска вода” също вече дава документи на коректните платци, без да иска проучвания и предварителни договори. ЧЕЗ обаче продължават да се държат като монополисти.

- Собствениците се оплакват, че надзорниците също им искат сериозни суми. Знаете ли, че са вдигнали цените заради акцията?

- Да, втрещих се, като чух колко пари искат. Цените са мародерски. По принцип за надзор, който тече при цялото строителство, се плаща по 5 евро на кв. м. Сега за 10-15 дни и без да носят каквато и да е отговорност, искат по 4000 лв. В тези случаи не става въпрос за истински надзор, а за събиране на документите.

- Как може общината да помогне?

- Хората ми се оплакаха, че надзорниците обяснявали, че искат толкова пари, защото трябвало да подкупят общински служители. Ако някой е притискан по този начин, нека веднага да дойде при мен. Моето мнение и това на кмета на София Йорданка Фандъкова е, че хората трябва да са максимално защитени. Ще положим всички усилия, за да не остават в ръцете на подобни спекуланти. Затова нека всички, изпаднали в подобна ситуация, да ни потърсят.

Лицензирането на надзорниците трябва да е по-строго, защото сега масово не е ясно кой е проектирал даден обект. Проектанти, архитекти, конструктори и надзорници остават анонимни и не носят никаква отговорност. Да сте чули за санкциониран проектант или надзорник? Те получават пари и трябва да има сериозни санкции, когато не са си свършили работата.

287 сгради в страната със забрана за ползване, а първите четири месеца на годината са издадени 287 заповеди за забрана за ползване на сгради в цялата страна. През 2010 г. са 400, казаха от ДНСК.

В Пловдив например в пет квартала 90% от постройките са незаконни. В годините неведнъж политици обещавали узаконяване на хората от Гаганица, Шекер махала, Арман махала, Аджисан махала и Столипиново, но забравяли.

"Така е още от 1955 г., когато се омъжих и дойдохме да живеем в Гаганица. Повечето от всичките 110 къщи са незаконни, редовни документи имат само най-новите", разказва Иванка Мирчева. През 60-те години на ХХ век властите идвали да бутат сградите. После се отказали.

Уличките са тесни, няма асфалт, нито пешеходна пътека към бул. "Васил Априлов", който води до центъра на града. "Защо им плащаме по 300 лв. данък сгради? Как сега ще искат толкова пари за акт 16? Обещават всичко преди да ги изберем в кметството, после нищо. Повече няма да гласувам!", зарича се Иванка. Преди време тя събрала документи и отишла в общината да иска узаконяване. Оказало се, че повечето къщи попадат в зелени площи, други в индустриална зона.

В Бургас на ул. "Пробуда" 71 е една от стотиците сгради, обитавани без акт 16. "Нямаше и да правя опит да изкарам този протокол, ако не ми се наложи заради намерението ми да газифицирам жилището", казва Александър Радолов. Инвестирал 2000 лв., но му отказват присъединяване, защото няма акт 16. Той не получен, тъй като строителната фирма не сложила асансьор.

Семейство Радолови вече опитали да решат проблема през общината. Оттам обяснили, че са изтървали гратисния период, в който е можело проектът да бъде коригиран. Другият вариант е през фирма, която да набави и предвижи пълният набор от документи. Обясниха ми, че цената на услугата е около 8% от стойността на сградата, при нас това е около 15 000 лв. за 6-те семейства, казва Радолов.

ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА, ДИАНА САВАТЕВА

Договорите за ток и вода са задължителни

Сградите, строени след 9 април 1993 г., трябва да имат разрешение за въвеждане в експлоатация. Ако нямат, се издава забрана за ползване. За това няма давностен срок. Проблемните постройки в София са до 10 метра и максимум до 15, с което попадат съответно в пета (ниско застрояване) и четвърта (средно) категория. Въвеждането им в експлоатация е от главния архитект. Назад в годините е имало периоди, в които тези правомощия са били делегирани на районните архитекти. Хората не са били добре осведомени, признават от ДНСК.

До 2003 г., когато е направена промяна в ЗУТ, за издаването на акт 16 е бил необходим не договор, а писмено съгласие от експлоатационните дружества. Оттогава насам сред задължителните документи са контракти за присъединяване към мрежите им.

p>От "Софийска вода" обясниха, че разгледаните заедно с контролните органи случаи са именно тези, при които разрешението за строеж е издадено преди влизането на промените и създаването на клиентския номер предхожда датата на издаденото разрешение за строеж.

Санкцията за физическо лице, което ползва строеж без необходимите разрешителни, е от 100 до 500 лв. "За установени до момента нарушения за незаконосъобразно ползване са издадени 51 наказателни постановления, казаха от ДНСК. Оттам уточниха, че в ЗУТ няма срок за въвеждане на строежите в експлоатация, но заради извършените проверки и наложените санкции е целесъобразно собствениците да предприемат незабавни мерки.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Илиян Томчев се закле като депутат на мястото на Червеняков

Лекарят от Берковица Илиян Тимчев положи клетва като народен представител от "Коалиция за България" днес. Тимчев влезе в парламента на мястото на дългогодишния депутат и вътрешен министър в кабинета

Д-р Тодор Кантарджиев: Едва ли бебето в Стара Загора е починало заради ваксина

След все още неизяснената смърт на бебе в Стара Загора се появи теорията, че тя е свързана с ваксина. По случая все още тече разследване. Директорът на Националния център по заразни и паразитни

Жени Живкова: Левицата може да се разцепи

Аз съм бивш депутат от Коалиция за България и смятам, че това което се случва в левицата не е добре за самата партия. Твърде възможно е да се стигне до разцепление, което няма да е добро,

Политолог: ГЕРБ и БСП водят тиха война

“Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ – разликата е 0,7-0,8%”. Това каза пред БНТ д-р Иво Инджов от Института за модерна политика.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП.

Първанов: Днес е ден за размисъл за "Позитано"

Днес е ден за размисъл – да оставим на "Позитано" да размишляват, ние си вършим работата, заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, на пресконференция на Национална гражданска инициатива

Цветанов се срещна във Виена с Вернер Амон

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща късно снощи във Виена със заместник-председателя на парламентарната група на Австрийската народна партия,

Бойко Ноев не вижда основание за вот на недоверие по темата сигурност

"Не виждам основания за вот на недоверие към правителството в областта на сигурността". Това каза Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на

Греков: Следим отблизо проблема с изкупуването на тютюна

„Предполагам, че до края на деня ще бъдат изплатени всички евросубсидии на земеделските производители, които са подали точни, коректни и на време документи. Успяхме да изпълним обещанието си.