Дънди от Проглед вкарва чужденци в кошарата

https://www.24chasa.bg/Article/889598 www.24chasa.bg
Даниела се учела как се гледат овце от стари книги на местни краеведи.

"Много чужденци от пистите в Пампорово са идвали направо в кошарата ми да видят как отглеждаме овце тук. Интересно им е как жена с моята професия може да гледа цяло стадо", казва ски учителката Даниела Чакърова. Дънди, както я наричат питомците й от чужбина, е от чепеларското село Проглед, на 3 км от курорта. Неин възпитаник - ирландец, дори щял да се пробва да отглежда местна порода в родината си. Родопчанката, която владее перфектно английски език, признава, че през зимата работи като ски учителка в курорта само за да изкара пари за фуража на животните си.

"Ако разчитам на стадото да изкарам пари от мляко, вълна и от продажба на агнета, няма да стане, нерентабилно е. Есента фуражът бе 20 стотинки, сега го купувам за 65, а едно агне трябва да яде по кило на ден", обяснява тя.

Любовта й към овчарлъка е още от дете. "То си е мерак, или го имаш, или го нямаш. На 18 години майка ме попита какво да ми подари за завършването на средното образование. Казах й, че искам 2 шилета. Тя много се учуди, но изпълни заръката ми и така започнах", разказва ски учителката.

Даниела като ски учителка
Даниела като ски учителка

Чрез репродукция и с няколко десетки глави, подарени й от Илия Сбирков от с. Соколовци, който остарял и не можел вече да ги гледа, тя е стигнала до 270 глави овце. "Имам 60 ялови от тях, едва ли ще се намери овцевъд да ги държи, ще ги продаде или заколи, аз не ги пипам, защото ги обичам", признава 42-годишната Дънди.

Според горските водачът на стадото трябва да стои вързан в обора. 
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Според горските водачът на стадото трябва да стои вързан в обора. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Около 60% от овцете й са от рядката и обявена за изчезваща порода - каракачанската. Те са дребни, стигат едва до 40 кг и са със сравнително нисък надой. "Скоро цялото стадо ще ми е от тази порода, въпреки че няма голяма икономическа полза от нея, но ако не се гледа породата, ще се затрие", зарича се Дънди.

Дънди от Проглед вкарва чужденци в кошарата

Покрай любовта към животните се запознала с мъжа, с когото живее - Никола от Чепеларе. Негова грижа са другите животни - 4 коня, 20 кокошки, 10 кучета и поддръжката на оборите.

“Влюби се в мен и в стадото едновременно”, шегува се Даниела. През зимата, когато тя е на работа по пистите, Никола се грижи за любимото стадо. "Приходите от животните са ниски, не можем да си позволим да наемем помощник и затова аз в снега обикалям трите обора, за да храня животните", казва Никола. Двамата поддържат три обора - един получен като наследство, друг - купен, а третия им е предоставен за ползване от близки.

Тя се учила да гледа овце предимно от книги. Родителите й не са се занимавали с овчарлък. Баща й е покойник, а майка й - пенсионирана счетоводителка. Овчар е бил прадядо й Тома Чакъров от село Соколовци, който е един от първите заселници в Проглед. Той е имал голямо стадо, разказва Даниела.

В дома й в Проглед има почти всичко написано за овчарлъка - от "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов до книги на местни краеведи, които разказват за миналото на занаята в Родопите, от които е научила всичко.

"От старите книги научих, че в дните около Георгьовден предците ни в сплъстената вълна на овните са правели джобчета и в тях си криели златото и парите, за да не им ги откраднат бандите по пътя през големите преходи от Беломорието към Родопите", разказва тя. И развълнувана показва куп стари снимки от книгите, на които са някогашните родопски овчари (кехаи) със стадата си.

Покрай овцете Чакърова отглежда и 20 кози, в това число 6 скопени козела, които в Родопите наричат еркичи. Те са достолепни животни, на тях се окачват чановете, защото водят стадото. Имам еркич, който носи 4,5 килограмов чан и не го усеща, че е на врата му, казва стопанката.

Даниела ги гледа заради традицията. Те живеят около 6 години, водят стадата и дори месото им не става за ядене, защото мирише. Сега интерес към тях, освен от родопските овчари има най-вече от кукерите. Кожите им се търсели от кукери за по 1000 лв. и скоро според Даниела еркичите ще са само в спомените на старите овчари. А чановете ще висят само по кръчмите.

"Сега горските ме карат да не ги пускам в гората и да ги държа вкъщи, защото е забранено козли да влизат в нея, оплаква се тя. Кой ги мисли тия закони, не знам, еркичите от векове са водели стадата в Родопите. Без тях планината ще оглушее, защото няма кой да мъкне тежките чанове", оплаква се стопанката.

Овчарката обаче смята, че държавата прави всичко възможно да унищожи овчарлъка в Родопите. За да имаш стадо трябвало да вадиш куп бележки.

Всички новости ги качват в интернет, а чобанин от компютър разбира ли, пита ски учителката.

"Хората се принудиха като нямат пари за фураж посред зима, за да оцелеят и да си плащат борчовете, да си продават стадата заедно с бременните животни. И сега само за този Байрам 40 хиляди овце от Родопите отидоха в Истанбул. Още два Байрама и в Родопите стадо няма да остане", нарежда Даниела.

Овцевъдите ги удрят и с безброй нови такси. За пътен лист при превоз искат по 1,50 лв. на едно животно. Ушните марки вече не са безплатни. Въведено е правило да се поставят от частен ветеринар. Той също вземал по 1,50 лв. на ухо. Отделно удряли земеделските производители сега със санкции за площи по директните плащания, тъй като масивите все не изглеждали чисти на ортофотоснимките, имало храсти и сенки. И един през друг се оплаквали, че ги карат да връщат пари за години назад, а няма от къде. При все че всички наред били проверявани от чиновници на място. Няма как на почти всички да са им непочистени от храсти площите. Нивите в планината се различават от тези в полето, най-малкото тук се коси през август, но те си карат с критерия като нива в полето и орязват планинарите, казва Даниела.

"Пречат с какво ли не. Но въпреки чиновниците, аз стадо съм гледала и ще продължа. И да ми спрат супсидиите - имам резервен план. Мои ученици от пистите в Пампорово са ми намерили работа в Ирландия за 10 евро на час", отсича родопчанката.

Идеята й е да изкарва пари от гурбета, за да праща средства за издръжката на овцете. Според Дънди без стадата и чановете Родопите ще загубят най-ценното си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена