35-а гимназия - люпилня на властта

https://www.24chasa.bg/Article/890961 www.24chasa.bg

Когато Г... се появява пред

дъската,

Изчезва всяка вяра в небесата.

И Господът благочестив

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ

бледнее и шепти:

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

О, майчице, къде си ти?!

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

И с ужас скубе си брадата.

ЮРИ ФАНДЪКОВ

Седим във клас замислени,

ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ

съсредоточени.

Забележката за бягството от час е записана в личния картон на Йорданка Фандъкова. СНИМКИ: АРХИВ И АНТОАНЕТА ПЕЛТЕКОВА

Седиме провесили нос.

Минутите минават

и ти се убеждаваш,

че лишен си от всякакъв коз.

Това е част от дългата поема за учителката по математика на ученика Сергей Игнатов. “Обнародвана” в стенвестника на 35-а гимназия с преподаване на руски език "Добри Войников" в София, тя създала доста неприятности на автора си в “училището с мнооого строга дисциплина”.

Директорът знаел, че някой има двойка, преди самият той да го е разбрал. Естествено, веднага викаха провинилите се да дават обяснения, спомня си с усмивка министърът на образованието, египтологът проф. Сергей Игнатов.

Проблеми си имал и с учителката по химия. Щом влезела в класната стая, веднага отсичала: Сергей, на дъската!

Отивах и чаках да си получа заслужената двойка, признава Игнатов. Строгата преподавателка го изпитала дори в деня след свищовското земетресение, когато всички си мислели, че в училище ще е един кеф. Предния ден е тресло, на другия не може да се изпитва. Химичката обаче излязла с аргумента, че е изкарала цяла война, а те се стягат при едно земетресение.

Всъщност министърът някога държал матури по химия, физика и математика. Историите от училище може и да са сладки, но не са поучителни от гледна точка на моята позиция, разсъждава министърът.

Бягал често от час по физика, защото учителката изпадала в несвяст от нерви, щом го видела. Причината е, че той обяснявал, че не иска да учи НЕЙНАТА физика. Веднъж ей така почти на шега й сложил 7-8-килограмово гюле в чантата. Щом я повдигнала, се скъсала. Бързо разбрала кой е сложил гюлето. Игнатов не се е крил.

Въпреки перипетиите с физиката класът гласувал мандат на Сергей той да е кавалер на абитуринтския бал точно на тази жена, която нервирал през целия процес на обучение. Взел я от дома й с черна волга. Колебае се дали е била трогната, но със сигурност била стресирана.

Като забележителна случка от ученическия си живот първият просветник разказва как го накарали да участва в междуучилищно състезание по шах, защотото... бил боксьор. Казал на учителя по физкултура: ма аз съм боксьор, не съм шахматист. Отговорил му: няма значение, нали си спортист. Тогава Сергей Игнатов отишъл в голямата руска книжарница срещу Съдебната палата, изкупил цялата литература по шахмат и я изучил. На състезанието го сложили на първа дъска, където са добрите играчи. Така от 9-и клас се занимава активно с шах. Днес играе с кандидат-майстори и резултатът винаги е равен.

Ексминистърът на образованието и настоящ кмет на София Йорданка Фандъкова също не се е разминала с проблем с желязната дисциплина на училището. В личния картон на отличничката (виж факсимилето в галерията)е записана забележка за бягство от час. След дълги и сериозни обсъждания всички получили наказания.

Принципно не бягах от час, затова си спомням добре, защото е било единствено, разказва Фандъкова. Решението взел целият клас. Типично за тази възраст! Тогава дисциплинираната ученичка направила компромис, но не могла да си позволи да не бъде солидарна с приятелите си. В часа останал само един предател. Съучениците, които са си приятели и до днес, всеки път се връщат към случая и продължават да осъждат постъпката му.

Йорданка Фандъкова си спомня колко сериозно било обучението в училище, не може да забрави и приятните мигове в междучасията и след часовете. Имала прекрасна компания - от нейния и от съседните класове. В групата бил и бъдещият педиатър и бъдещ неин съпруг Юри Фандъков.

Харесали се в началото на 10-и клас. Може би точно в часовете, прекарани с приятелите на любимата пейка до действащата тогава пързалка "Дружба". Йорданка била в паралелката с английски, а Юри - с немски език. Близки сме от началото на 10-и клас до ден днешен, обяснява кметицата.

Възпитаник на гимназията е и експремиерът Сергей Станишев. В по-далечни години и Андрей Луканов.

Станишев беше безупречен ученик, спомня си Катя Рачева, която му е била класна в 10-и и 11-и клас. Когато Сергей посетил училището си по случай 100-годишнината от независимостта на България, преподавателката по история му показала учителския си бележник, където се мъдрила текуща двойка по нейния предмет. Прие го с чувство за хумор, разбира се, казва Катя Рачева, която си спомня колко приятно било на абитуриентския бал на Станишев. Изкарали го в току-що открития Дворец на културата. Веселили се до 2-3 ч през нощта.

35-а гимназия е дала много много личности, гордее се и настоящата директорка Анна Калчева. През училището са минали 7-8 министри,

10 академици, над 30 професори, спортисти, артисти, журналисти. От випуск 1979 г. е икономическият експерт и общински съветник от НДСВ Владимир Каролев. Профсъюзният лидер Димитър Манолов също е минал през 35-о.

Миналата година гимназията “Добри Войников” стана на 60 години. На тържествения концерт за юбилея настоящи и бивши ученици запяха заедно песента на актьора Асен Кисимов, също възпитаник на училището, "И днес моят собствен наследник извършва геройски бели. Не съм се изгубил безследно, щом той ме повтаря, нали!"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,