Таки избяга, наследникът му Сако на съд

https://www.24chasa.bg/Article/892096 www.24chasa.bg
Стефан Бонев-Сако ще бъде съден като тартор на наркобанда.

Ако пуснеш жалба, ще пръскаш кръв като заклано прасе. Тази заплаха чул 24-годишният Димитър Тодоринов от Тихомир Георгиев-Боксьора на 7 декември 2009 г. край оградата на стадион "Академик" в София. Тодоринов нямал основание да се съмнява в думите на Боксьора. Малко преди това той бил пребит от Тихомир и още 3-ма, взели му 1370 лв., а Боксьора нарязал шията и гърдите му. В столичния подземен свят се разказвали страхотии за Боксьора и уменията му с ножа. Срещу него дори имало дело за убийство с нож. Тихомир трябвало да отреже ушите на един мъж, но вместо това го ударил 17 пъти с острието и той починал от кръвозагуба.

Ще продаваш за мене, иначе ще те убия. Имам полицаи навсякъде и връзки в прокуратурата, казал накрая Боксьора. За по-голям респект друг от нападателите насочил пистолет към главата на Тодоринов и се заканил, че само да погледне към някоя патрулка, ще го застреля.

Този случай ще излезе наяве в Софийския градски съд на делото срещу групировката на ромския барон Стефан Бонев-Сако и още 12 от хората му. Сред тях са Тихомир Георгиев-Боксьора и съучастници в побоя на дилъра.

Срещу Тихомир Георгиев-Боксьора има дело за убийство с нож.
СНИМКИ:
Срещу Тихомир Георгиев-Боксьора има дело за убийство с нож. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Допреди 3-4 г. Сако не бе много популярен в криминалните хроники. Нашумя, когато го арестуваха за заплахи към радиоводещия Боби Цанков, който по-късно бе застрелян.

Почти всеки ден полицаи арестуват дилъри, които продават наркотици в столични клубове.
Почти всеки ден полицаи арестуват дилъри, които продават наркотици в столични клубове.

Възходът на Сако започва през есента на 2008 г. Тогава Христофорос Аманатидис-Таки бяга от страната, вдън земя потъва и довереният му дилър Христо Вартерян-Исуса, а Златко Баретата и Маргините имат сериозни проблеми с правосъдието.

Сако без проблеми заема нишата, освободена от Таки, и създава стабилна мрежа за разпространение на кокаин и марихуана. Към август 2009 г. той е № 1 на наркопазара в София, сочи обвинението.

Като негови най-доверени хора на подсъдимата скамейка ще застанат Ивайло Стоянов-Турчина и Милен Алексиев. Те стояли най-високо в йерархията на групата и най-близо до шефа - на тях били отчитани парите, те контролирали дилърите и ги снабдявали с дрога, разкрили разследващите.

За отговорник на кокаина бил "назначен" Светльо Петела. Хората на Сако станали основни снабдители на по-известните клубове в столицата по това време. За всеки един си имало отговорник. Ето каква схема ще защитава прокуратурата в съда.

За снабдяването и продажбите в "Гранд де лукс" и "Найклуб" лично се грижел Иво Турчина с помощта на Емо Дългия и Иван Селския. Приоритет за техния "колега" Сашо Клитора били известните клубове "Червило" и "Ялта", а Жоро Сухия отговарял за "Син сити".

Подобно и на други такива организации, разделение имало и по квартали, които дублирали районните полицейски управления в София. Киро се грижел за центъра, за районите на Първо и Пето РПУ и Студентския град отговарял Тишо Боксьора, в Банишора началник-пласмент се водел Иво Дионисиев-Гури, а жк Дружба била под контрола на Стефан Гевгелийски, разкрили свидетели.

Компанията на Сако си имала и склададжии, такъв например бил Стефан Начев. Задачата на отговорниците била да снабдяват основните дилъри с дрога, да следят за появата в териториите им на шанаджии (пласьори, работещи за собствена сметка) и дилъри от конкурентни групи и да отчитат парите на Иво Турчина и Милен Алексиев.

Двамата според разследването са ключови играчи в схемата на Сако - натоварени с множество задачи, включително набавянето на телефони за връзка и набирането на нови дилъри. Едно от най-важните им задължения било да организират наказателни акции срещу определени хора, когато се налага. Жертви на тези акции ставали нелоялни дилъри, които укривали част от приходите, отказали се от занаята момчета, конкуренти, имали неблагоразумението да навлязат в територията.

Основните наказания за прегрешилите били заплахи и бой, включително с чупене на кости и рязане, ограбване на пари, злато наркотици и други вещи, ще обяви в съда прокуратурата. Като тартор на наказателните бригади тя ще посочи Стефан Гевгелийски. В акциите по показания на пострадали са участвали Боксьора, Кукурин, Сокол, Начев и редица други неустановени в разследването силоваци.

Едно от издевателствата, които ще бъдат обсъждани в съда, е извършено в кв. Редута. На 1 декември около 22 ч Боксьора заедно със Сокол Димитров и още 4-ма силоваци пребиват Мариян Йончилов. Според показанията му нападателите му вземат 2 телефона. Боксьора го наръгва 2 пъти с нож в задника и веднъж в прасеца. След атаката Йончилов е със счупени челюст и крак.

Пак на тази дата на кръстовището на ул. "Екзарх Йосиф" и "Тодорини кукли" Сокол със съучастник нападат друг мъж - Николай Стойнов. Помага им Кукурин. Пострадалият ще разкаже, че замахнали към главата му с чук, нанасяли му удари с мачете и палка с острие в единия край. Краката му били натрошени и нарязани.

На следващия ден в пицария на ул. "Оборище" пострадал Милен Шишков. Атакували го Боксьора, Кукурин, Андрей Начев, Сокол. Кукурин го налагал с бухалка, а Боксьора изпълнил коронния си номер - рязане на ръка и крак с нож.

Разследващите смятат, че Сако успял да създаде една стабилна, координирана и добре печелеща групировка.

Редовите дилъри нямали достъп до него, дори повечето не го познавали лично.

Делото срещу Сако и още 12 души бе внесено от Софийска градска прокуратура в съда на 5 май и чака насрочване.

Освен Стефан Бонев подсъдими ще бъдат Ивайло Стойнов, Милен Алексиев, Стефан Гевгелийски, Иво Дионисиев, Георги Гълъбов, Теодор Велков, Томи Томов, Анатолий Янакиев, Тихомир Георгиев, Александър Кукурин, Андрей Начев и Сокол Димитров. Сако е обвинен като шеф на престъпната група, а останалите като нейни членове. Тихомир Боксьора, Александър Кукурин, Андрей Начев и Сокол Димитров ще отговарят и за побой, грабеж и принуда. Сокол има обвинение за изнудване, а Начев - за незаконно оръжие. Отделно от това 6-има от групата са подведени под отговорност за държанеи разпространение на хероин, синтетични наркотици, марихуана и кокаин.

41 тома с материали са събрали разследващите. В съда ще бъдат призовани 81 свидетели, от които 8 са анонимни, и 28 вещи лица. Прокуратурата ще разчита и на разпознавания. В съда са представени протоколи за иззети наркотици. Не са без значение и обясненията на двама от обвиняемите - Тихомир Георгиев и Александър Кукурин. Останалите не се признават за виновни.

Възходът на Сако и групировката му по всичко изглежда приключва. В отсъствието на арестувания Златко Баретата и издирвания Таки ромският барон успя да си извоюва място под слънцето, но май за кратко. На наркопазара вече надмощие взема друг позабравен герой - Радослав Иванов-Темерута, както и боксьорът Христо Ширев. Явно те не изпитват никакъв респект към Сако. Като израз на превъзходство техни хора дори си позволиха да забият брадва във вратата на един гараж в Лозенец, за който мислеха, че е на Стефан Бонев, но се оказа на негов комшия чужд дипломат. За кратко щурмуваците на Ширев и Темерута превзеха всички крепости и клубове на Сако. Но Ширев бе задържан, въпрос на време е и Темерута да последва съдбата му. Кой ще е следващият? (24часа)