18 г. затвор за Димитър Кънчев, избил семейството си през 1997 г.

https://www.24chasa.bg/Article/892999 www.24chasa.bg
Димитър Кънчев Снимка: Андрей Михайлов

Софийският апелативен съд призна за виновен 30-годишния Димитър Кънчев за това, че на 2 март 1997 година е убил с особена жестокост баща си, 4-годишния си брат и втората си майка.

14 години след трагичната смърт на тримата и след поредица от оправдателни присъди, съдът отмени първата оправдателна присъда на Кънчев от 1999 година и го осъди на 18 години затвор при първоначален строг режим. Той трябва да плати и обезщетение от общо 35 хиляди лева на роднините на жертвите.

Присъдата, която е подписана с особено мнение може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Върховен касационен съд.

В апартамента на семейството в столичния кв. "Гео Милев" Димитър застрелял с пистолет баща си Николай и мащехата си Миглена, а по-малкото си братче Николай заклал с кухненски нож.

Само 36 часа след тройното убийство Кънчев, който тогава е бил на 17 години, прави пълни самопризнания и разказва подробности за жестокото деяние. Той даже води разследващия екип до контейнера за смет, в който е изхвърлил кожените ръкавици, които е носил по време на убийството. В боклука е намерено и счупеното огледало от колата на бащата и портмонето му, за които Димитър също признава, че е изхвърлил.

След това обаче той се отказва от самопризнанията си и заявява, че са изтръгнали със сила от полицията. Оказва се още, че разследващите са взели за свидетели пияни мъже, които после не могат да си спомнят дали Кънчев сам показал къде са ръкавиците или е воден от следователите, които сами са ги намерили.

До осъдителната присъда се стигна на петия път, в който апелативният съд заседава по делото. До сега всички състави го оправдаваха, но Върховният касационен съд всеки път връщаше делото.

Димитър Кънчев каза само, че е изненадан от присъдата.

Адвокатът на близките на убитите Пламен Ангелов коментира, че за първи път съдебен състав проявява смелост и анализира доказателствата в дълбочина, въпреки че има съществени пропуски в разследването веднага след убийството, свързани с недобре оформени експертизи.

Дядото на осъдения Димитър Понев коментира пред журналистите, че неговият внук е невинен и според него други са виновниците за убийството.

Понев е убеден, че убийците са хора от обкръжението на Димитър Кънчев, които са имали конфликт на интереси по отношение на бизнеса му - търговия с оръжие.