За изтребителите ще се състезават не фирми, а държави

https://www.24chasa.bg/Article/893415 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

С Аню Ангелов министър на отбраната разговаря ЛЮБОМИР ДЕНОВ

- Г-н министър, наистина ли изборът на новия многоцелеви изтребител няма да стане след прозрачен конкурс? След като ще има политическо решение, не е ли по-коректно това да се обяви още сега, за да няма обидени от страна на заявилите участие крупни фирми, зад които стоят цели правителства?

- Моята реплика, че по-скоро ще има политическо решение, отколкото конкурс, означава на първо място, че такъв инвестиционен проект ще бъде одобрен от парламента. На второ място означава, че няма да има търговски конкурс. Тоест няма да обявяваме обществена поръчка, няма да получаваме оферти от фирми. Съответно няма да сключваме договор с фирма, а с правителство.

- Защо?

- Причината е много проста. Освен самия самолет ние трябва да купим и средства за защита, въоръжение и т.н. Ние имаме нужда не просто от въздухоплавателно средство, а от нова способност на ВВС. Вече натрупахме негативен опит при доставка на техника, където фирмата производител доставя базовата техника, а за останалото трябва да направим отделни обществени поръчки. Не е предвидено нищо и за следгаранционна поддръжка.

Ето защо подходихме по друг начин. Изпратихме писма с молба за информация до петте правителства на държавите, които произвеждат или разполагат със съвременни многоцелеви изтребители. И всички те ни изпратиха отговори. Сега трябва да оценим много подробно получената информация. Когато завършим този анализ - предполагам през есента на тази година, ще предложим на Народното събрание да вземе политическо решение съгласно закона за отбраната.

- Тоест участието на фирмите производители бе дотук?

- Отговорите на нашето запитване получихме от съответните правителствени структури. Естествено при тяхната подготовка са участвали фирмите производители. Ние ще продължим да разговаряме със съответните структури за уточняване на някои параметри на бъдещия инвестиционен проект. В тези разговори вероятно ще бъдат привлечени и фирмите. Едва след определянето на всички параметри ще представим на парламента инвестиционния проект за одобрение.

- Де факто обаче на парламента ще предложите готово решение?

- Инвестиционният проект ще съдържа всички необходими параметри - цени, въоръжение, оборудване, финансови схеми за разплащане, подготовка на летците и техническия персонал, логистичната поддръжка през целия жизнен цикъл и т.н.

- Нещо като преговори с потенциален доставчик?

- Това е търговска терминология. Търговска сделка няма да има.

- И конкурс няма да има.

- Не, конкурс ще има, но ще се конкурират държави. В шведското военно ведомство например наскоро създадоха специална структура, която се занимава с този въпрос. И тя ни предостави информацията за изтребителя "Грипен", който е производство на фирмата СААБ.

- Кой тогава ще прецени, че това е най-добрата за България оферта?

- Онзи, който би преценил най-добрата оферта и при една търговска сделка. Специално назначен проектен тим от МО, който обаче ще бъде контролиран от надзорен съвет. Тези два органа ще анализират параметрите и ще предложат инвестиционния проект.

- Къде обаче остана прозрачността? 100% в обществото ще останат подозрения, че нещо се върши под масата?

- Каква по-голяма прозрачност искате от публичното обсъждане на инвестиционния проект в българския парламент? Дайте ми поне един пример на по-голяма прозрачност при всички досегашни търговски сделки на МО. При това обсъждане ние ще докажем, че инвестиционният проект е, първо - необходим, второ - изпълним и реално осъществим. И трето - че МО има за това съответните ресурси.

- Тъй като вашето правителство няма да може да изплати самолетите накуп, няма ли да останат упреци, че оставяте на следващия кабинет финансово необезпечени проекти?

- Нашите финансови разчети са на базата на записаното в Бялата книга за отбраната, че средногодишно ще се заделят поне 1,5% от БВП за отбрана. Тя бе приета от Народното събрание не само с гласовете на ГЕРБ. Освен това не забравяйте, че самият инвестиционен проект също трябва да бъде гласуван от парламента.

- Напоследък министерството на отбраната се ориентира към рамкови договори при доставката на въоръжение, бойна техника и други позиции. Явно целта е да не се нашари армията с разновидности на дадена стока, обикновено с по-ниско качество. Но защо този подход се прилага при конкурси за утилизация? Там няма стока, а услуга и по-скоро мирише на корпоративни интереси?

- Целта на рамковото споразумение е да обявим поръчката на сайта на Европейската агенция за отбрана, за да участват и европейски фирми.

И очакваме една крупна фирма да се заеме сериозно с този въпрос, а не да ги  разкъсваме на малки партиди. Очакваме тази фирма да изнася дори излишните боеприпаси, защото тя може да притежава заводи за утилизация, които работят с безотпадъчни технологии, каквито у нас липсват. Възможно е дори да намалим значително цената на утилизацията за сметка на остатъчните материали от цветни метали, които ще останат за изпълнителя.

- Добре, но какво остава за българските фирми, които дават хляб на стотици работници? Не е ли редно първо на тях да се предложи да изкарат нещо?

- Всички български фирми с необходимия капацитет могат да участват като основни изпълнители.

- Е, ако поканите евроакули, нещата са предрешени.

- Не става въпрос за покани, а за равностойно участие на европейски и на български фирми, Всичко ще зависи от предложената цена.

- Как ще коментирате последните документи на експосланик Макълдауни, разкрити от “Укилийкс”, за някои несполучливи назначения в министерството и армията?

- Няма да коментирам изнесените материали, но мога да кажа следното. Свикнал съм като генерал да работя с офицерите, които съм заварил. Независимо че не аз съм ги избирал. И днес аз работя много добре с началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и с останалите генерали. Нямам никакви причини да съм недоволен от тях. Те изпълняват своите задължения така, както трябва. Според мен създадохме добър екип, който се справя със задачите си в интегрираното министерство. Удовлетворен съм от постигнатото досега.

ВИЗИТКА

Роден на 22 декември 1942 г. в Хасково

Завършил военно училище в Шумен, Военна академия "Г. С. Раковски", Генералщабна академия в Москва и колежа по отбраната в Рим

Започнал офицерската си служба на зенитния полигон край Шабла. Командващ Сухопътните войски и зам.-началник на Генералния щаб

Аташе по отбраната във Великобритания и началник на Военната академия "Г.С. Раковски"

Директор по планиране на отбраната в МО

Зам.-министър на отбраната

Министър на отбраната в правителството на ГЕРБ

  • Балове, засилен трафик - само разумно зад волана!

    Балове, засилен трафик - само разумно зад волана!

    В събота и неделя - трагедии по пътищата, шестима души загубиха живота си в две различни катастрофи. Уви, зад черната статистика на войната по пътищата стоят ужасни драми, прекършени съдби, желания, мечти и амбиции. Нека не забравяме това. Трафикът по пътищата ще става все по-оживен заради пролетното време
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар