18 г. за тройно убийство, осъденият остава на свобода

https://www.24chasa.bg/Article/893509 www.24chasa.bg
14 години след тройното убийство в столичния кв. Гео Милев Димитър Кънчев получи 18 години затвор. Изненадан съм, бе единственият му коментар.

14 години след жестокото клане в столичния кв. Гео Милев магистратите най-сетне произнесоха осъдителна присъда. Димитър Кънчев, който е обвинен, че е убил баща си Николай, мащехата си Миглена и 4-годишния им син Николай, получи 18 г. затвор.

В далечната 1999 г. бе произнесено първото "невинен" от Софийския градси съд (СГС). Магистратите от Софийския апелативен съд (САС) гледаха процеса 5 пъти, тъй като Върховният касационен съд го връща многократно (за развоя на процеса - виж долу).

Само последният състав на САС с председател Бисер Троянов, не бе съгласен с градските магистрати и прати Кънчев в затвора. Съдия Красимира Медарова обаче подписала присъдата с особено мнение. Мотивите на магистратите още не са изготвени.

18 г. за тройно убийство, осъденият остава на свобода

Според обвинението на 2 март 1997 г. Димитър Кънчев, тогава на 17 г., разстрелял баща си и мащехата си с пистолет "Зигзауер", а брат си заклал с кухненски нож.

Факсимиле от броя на
Факсимиле от броя на "24 часа" от 11 април т.г., в който съобщаваме за ДНК експертизата.

Още на следващия ден тийнейджърът прави пълни самопризнания. Той води разследващите до контейнер, където намират ръкавиците, които е носил по време на убийството, портмонето и счупеното огледало от колата на баща му.

Гробът на семейство Кънчеви
Гробът на семейство Кънчеви

Разказал, че имал дълг от 540 000 лв., загубени на покер. Решил да вземе пистолета на баща си и да го продаде. Родителят обаче се усъмнил. В яда си Димитър го прострелял. Братчето си заклал, защото му пречело.

Дядото на Димитър Кънчев вярва, че той е невинен.
Дядото на Димитър Кънчев вярва, че той е невинен.

Половин година по-късно Кънчев твърди, че бил пребит при разпита си и заявява, че е невинен. Оказва се, че разследващите са взели за поемни лица пияни мъже, няма подпис на Кънчев върху протокола от следствените експерименти и е разпитван в отсъствието на адвокат. Тези пропуски са основният мотив на магистратите да го оправдаят.

ГЕОРГИ ЛАЗАРОВ
ГЕОРГИ ЛАЗАРОВ

ДНК експертиза, за която "24 часа" първи писа, уличи Кънчев в зверството по недвусмислен начин. Според заключението, приключено на 30 март т.г., по вътрешната страна и на двете ръкавици има биологични следи от подсъдимия.

На заседание в СГС от 12 октомври 1999 г. Кънчев казва, че не е носил ръкавици.

По намерените веществени доказателства има и капки кръв на жертвите. Върху ръкавиците са намерени и 2 микрочастици капсулен състав.

При стрелба с огнестрелно оръжие ударникът първо се забива в капсула на патрона и предизвиква микровзрив.

От него се отделя много висока температура, която топи метала от външната страна на гилзата.

Тези микрочастици метал чрез част от газовете в цевта полепват по ръцете, дрехите, лицето на стрелеца между 80 и 100 сантиметра от пистолета назад.

След 14 г. свобода благодарение на това експертно заключение Кънчев бе пратен зад решетките при първоначален строг режим.

Ще бъдат приспаднати обаче 2,5 г., през които е бил в ареста.

На предишното заседание прокуратурата поиска 20 г. затвор.

Вчера съдът не промени мярката за неотклонение на Кънчев. Тя остава "подписка". ВКС трябва да каже тежката си дума и да реши съдебната сага.

Апелативните магистрати осъдиха Кънчев да плати 15 000 лв. обезщетение на Марийка Иванова - майката на убитата му мащеха Миглена. Подсъдимият ще трябва да даде и по 10 000 лв. кръвнина на родителите на баща си. В сумите не са включени лихвите, които текат от 1997 г. насам.

"Изненадан съм" бе единственото, което Кънчев каза пред журналистите. Той и адвокатът му Слави Димитров побързаха да напуснат Съдебната палата.

Дядото на Кънчев Димитър Понев коментира, че неговият внук е невинен и убийците са други.

Възрастният мъж е убеден, че виновниците са хора от обкръжението на Димитър, които имали конфликт с Николай Кънчев заради бизнеса му с оръжие.

Пламен Ангелов - адвокат на майката на Миглена Кънчева, заяви, че след 14 г. и 18 г. затвор е успех. "Важното е да няма ненаказано престъпление", коментира той.

Близък на жертвите: Съдът имаше смелост

Съдебният състав имаше нужната смелост. Това заяви пред "24 часа" братът на убитата Миглена Георги Лазаров. Мъжът вече 14-а година живее с надеждата за справедливост.

"Случи се нещо! Бях се отчаял", заяви той.

"18 г. са някакво удовлетворение. Димитър е убиецът и заслужава доживотен затвор", категоричен бе Лазаров.

Той е управител на наследството на Кънчеви след смъртта им. След окончателния край на делото за тройното убийство съдът трябва да реши кой ще наследи имотите на семейството.

Според него още щом излязъл от ареста през октомври 1999 г., Димитър разбил вратата на семейното жилище в кв. Гео Милев и оттогава живее там.